mágneses tárolók
(hajlékony mágneslemez, floppy, hard drive, merev lemez, winchester, lemezmeghajtó egység, disc drive)

A mágneses tároló eszközök mindegyike ugyanazt az elvet alkalmazza: az író fej elrenedezi a jelhordozó felületén lévő mágneses részecskéket.
Az ábrán egy kétsávos mágnesszalagon láthatók a felvevőfej által elrendezett mágneses részecskék.

Amikor az olvasófej (ábra) előtt a szalag elmozdul a mágneses részecskék polaritása alapján értelmezi az adatot nullának vagy egynek.
A mágneses információrögzítés módszerét számos eszköz alkalmazza: magnetofon, képmagnó, a számítógép flexibilis és merev lemezei, szalag egységei, adatmentő kazettái.
A szalagos és kazettás adattárolóegységek a számítógépeken nagy tömegű adat soros tárolására alkalmasak. Működésük lassú, a keresés nehézkes.

Ezért fejlesztettek ki kifejezetten számítógépes adatok tárolására sokkal gyorsabb elérést biztosító eszközöket. Először a hajlékony mágneslemezes tárolók (floppy) jelentek meg. Ezeken egy tokbazárt vékony, mágnes réteggel ellátott lemez forgott, amelyeken a radiális irányban mozgó író/olvasó fej egység végezte az adattárolást/visszanyerést.
Legkisebb változatuk néhol még ma is használatos a PC-kben (baloldali kép), de egyre inkább eltűnik.

Az alábbi képeken sorban 5,25 inch floppy meghajtó és a belevaló "nagyfloppy", a 3 1/2 inch floppy meghajtó és a belevevó "kisfloppy".


Az 1956-ban kifejlesztett hard drive (merev lemez, winchester, lemezmeghajtó egység, disc drive), viszont ma a legelterjedtett mágneses adattároló a számítógépekben. Gyors, megbízható és rengeteg adatot tárol kis helyen.
Elvi felépítése az alábbi ábrán látható.

Működési elve egyszerű, gyakorlati megvalósítása azonban rendkívül precíz techológiát igényel. A lemezeknek nagyon pontosan kell forogniuk. Az író/olvasó fej és a lemezek felülete közötti légrés 15 nanométer (a hajszál vastagságának ezredrésze!).
Az adatelérési idő a keresési és a végrehajtási időből tevődik össze.
A keresési idő azt jelenti mennyi idő alatt ér a fej a keresett adat közelébe. A végrehajtási idő amire az író/olvasó fejnek az adat írásához/olvasásához szükséges.
Az adatelérési idő anál rövidebb, minél pontosabban tudják számítani az olvasó fej mozgató egység szögsebességét és a megállításához szükséges energiát.

Az információtárolás témakörével szemléletesen foglalkozom az Érdekességeknél a Az információ tárolásának története (... a kőbevéséstől a nanotechnológiáig ...) részben.

Felhasznált irodalom