likopin
(lykopin, E 160(d))
C40H56
Természetes, vörös színű, karotinoid színezék.
Előfordulás
Természetben elsősorban a paradicsom (Solanum Lycopersicum) színanyagaként ismert.
(Érett paradicsomban kb. 3,9-5,6 mg/100 g.)
A neve is innen ered.
Előfordul azonban a sárgarépában, a paprikába, a hecsedlibogyóban, továbbá a
sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.
Fizikai
és kémiai tulajdonságok
Nyílt szénláncú karotinszármazék (izomer).
Színét a benne található 13 kettős kötés
elhelyezkedése okozza.
Hőre nem bomlik el.
Vízben rosszul, olajokban,
zsírokban jól oldódik.
Előállítás
Élelmiszeripari célra szintetikusan állítják elő.
Felhasználás
Élelmiszeradalékként mint színezéket
alkalmazzák E 160(d) kóddal.
Biológia
Erős antioxidáns (hatása a ß-karotinénak kb. duplája), képes a szabadgyököket
semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától.
Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak.
Mivel vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként
fogyasztva szívódik fel.
Mivel hőre nem bomlik el a feldolgozott paradicsom is hatékony antioxidánsként
fogyasztható, különösen a téli időszakban.