likopin
(lykopin, E 160(d))

C40H56

Természetes, vörös színű, karotinoid színezék.

Előfordulás
Természetben elsősorban a paradicsom (Solanum Lycopersicum) színanyagaként ismert. (Érett paradicsomban kb. 3,9-5,6 mg/100 g.)
A neve is innen ered.
Előfordul azonban a sárgarépában, a paprikába, a hecsedlibogyóban, továbbá a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Nyílt szénláncú karotinszármazék (izomer).
Színét a benne található 13 kettős kötés elhelyezkedése okozza.
Hőre nem bomlik el.
Vízben rosszul, olajokban, zsírokban jól oldódik.

Előállítás
Élelmiszeripari célra szintetikusan állítják elő.

Felhasználás
Élelmiszeradalékként mint színezéket alkalmazzák E 160(d) kóddal.

Biológia
Erős antioxidáns (hatása a ß-karotinénak kb. duplája), képes a szabadgyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától.
Elsősorban prosztatarák megelőzésében találták hatékonynak.
Mivel vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel.
Mivel hőre nem bomlik el a feldolgozott paradicsom is hatékony antioxidánsként fogyasztható, különösen a téli időszakban.

Felhasznált irodalom