lecitin
(foszfatidilkolin, E 322)
C42H80NO8P
A foszfolipidek közé tartozó természetes
anyag, melynek fő alkotó-részei a kolin
és az inozit.
A lecitin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Lecitin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai
membránok szerkezetében és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz.
(A biológiai membránok a sejtek - az izom és idegsejtek- és az agyburok falai).
Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő.
Lecitin található a tojássárgájában is (ennek görög elnevezéséből származik
a lecitin név.)
Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik.
A kolint és az inozitolt egyaránt "zsírégető",
zsírbontó anyagként tartják számon.
Felhasználás
Az élelmiszeriparban alkalmazzák mint emulgeálószert,
stabilizátort és mint antioxidánst.
Élelmiszeradalékként
kódja E 322.
Biológia
A lecitin szerepet játszhat a koleszterinszint
csökkentésében, mivel a koleszterint
és egyéb zsírokat vízzel
elegyedő (diszpergálódó) formává alakítja, ennek köszönhetően a zsírok
jobban kiürülnek a szervezetből. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval
több zsírt tartalmaz, ezért a lecitin
szinte mindenkinek ajánlott.