lecitin
(foszfatidilkolin, E 322)

C42H80NO8P

A foszfolipidek közé tartozó természetes anyag, melynek fő alkotó-részei a kolin és az inozit.

A lecitin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Lecitin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok szerkezetében és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz. (A biológiai membránok a sejtek - az izom és idegsejtek- és az agyburok falai).
Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő.
Lecitin található a tojássárgájában is (ennek görög elnevezéséből származik a lecitin név.)
Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik.
A kolint és az inozitolt egyaránt "zsírégető", zsírbontó anyagként tartják számon.

Felhasználás
Az élelmiszeriparban alkalmazzák mint emulgeálószert, stabilizátort és mint antioxidánst.
Élelmiszeradalékként kódja E 322.

Biológia
A lecitin szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében, mivel a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő (diszpergálódó) formává alakítja, ennek köszönhetően a zsírok jobban kiürülnek a szervezetből. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, ezért a lecitin szinte mindenkinek ajánlott.

Felhasznált irodalom