keménység
(Vickers-féle keménységmérés, Brinell-féle keménységmérés, Shore-keménység)

A szilárd anyag ütés-, karcolás- és kopásállóságának mértéke, amely az szilárd anyag folyásfeszültségével és szakítószilárdságával is kapcsolatba hozható.

A keménységet benyomóvizsgálatokkal határozzák meg, amelynek során annak a lenyomatnak a nagyságát mérik, amit a szilárd anyagba nyomott kemény benyomófej okozott.
Ilyen vizsgálat pl. a Vickers- és Brinell-féle keménységmérés, amelynek során egy kicsiny gyémántpiramist, ill. egy kemény anyagú félgömböt nyomnak a vizsgálandó felületbe.

Az ábrán a Brinell-féle keménysémeghatározás látható. Ennek során egy D átmérőjű edzett acél -, vagy keményfém golyót F terheléssel meghatározott ideig a vizsgálandó anyagba kell nyomni, és a terhelés megszüntetése után a benyomódás átmérőjét (d) meg kell mérni.

Hasonló vizsgálatot alkalmaznak a Shore-keménység mérése során is gumi, poliuretán, PVC és más termoelasztoplaszt műanyagokon.
Egy tompa tű benyomásával szembeni ellenálló képesség mértékét mérik.
Az abszolút kemény test Shore-keménysége 100, ekkor a tű egyáltalán nem hatol az anyagba.

Ásványok karcolási keménységét a Mohs-féle keménységvizsgálattal határozzák meg, és a Mohs-skálával mérik (1812-ben Friedrich Mohs német mineralógus dolgozta ki), amely a zsírkő keménységét 1-nek, a gyémántét 10-nek tekinti.

Felhasznált irodalom