karotinok
(béta-karotin, alfa-karotin, E 160(a))

Narancssárga színű karotinoid pigmentek. Elnevezésük a sárgarépa latin nevéből ered.

A b-karotin, C40H56, (a leggyakoribb forma) szerkezete

Előfordulás
A b-karotin megtalálható többek között a sárgarépában, a spenótban, a salátában, a paradicsomban, a burgonyában, a brokkoliban, a korianderben és narancsban. Karotinok adják a sárgarépa, egyes algák, a garnélarákok és a paradicsom természetes színét.
A b-karotinban gazdag zöldségek b-karotinjának kb. 16%-a A-vitaminná alakul az emésztőcsatornában.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Narancssárga növényi pigmentek csoportja.
Vegyileg nyolc izoprén egységből felépülő terpén. Létezik a, b, g, d és e módosulata.
Vízben nem, zsírokban jól oldódnak.

A másik fő izomer, az a-karotin szerkezete

Felhasználás
Sárga színezékként használják az élelmiszeriparban.
Élelmiszeradalékként kódja E 160(a).

Biológia
A növényekben megtalálható karotinoid színezékek részt vesznek a fotoszintézisben (járulékos pigmentek), a fény 400-500 nm közötti tartományát nyelik el.

Felhasznált irodalom