karotinok
(béta-karotin, alfa-karotin, E 160(a))
Narancssárga
színű karotinoid pigmentek.
Elnevezésük a sárgarépa latin nevéből ered.
A b-karotin, C40H56, (a leggyakoribb
forma) szerkezete
Előfordulás
A b-karotin megtalálható többek között a sárgarépában,
a spenótban, a salátában, a paradicsomban, a burgonyában, a brokkoliban, a korianderben
és narancsban. Karotinok adják a sárgarépa, egyes algák, a garnélarákok
és a paradicsom természetes színét.
A b-karotinban gazdag zöldségek b-karotinjának
kb. 16%-a A-vitaminná alakul az emésztőcsatornában.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Narancssárga növényi pigmentek csoportja.
Vegyileg nyolc izoprén egységből felépülő
terpén. Létezik a,
b, g, d
és e módosulata.
Vízben nem, zsírokban
jól oldódnak.
A másik
fő izomer, az a-karotin szerkezete
Felhasználás
Sárga színezékként használják az élelmiszeriparban.
Élelmiszeradalékként kódja E 160(a).
Biológia
A növényekben megtalálható karotinoid
színezékek részt vesznek a fotoszintézisben
(járulékos pigmentek), a fény 400-500 nm közötti tartományát
nyelik el.