izolációs takaró
(izolációs lepedő, izolációs fólia, izofólia, elsősegély-takaró, mentőfólia, space blanket, first aid blanket, thermal blanket, weather blanket)

Fémes réteggel bevont vékony műanyagfólia.

Sok különböző néven megtalálható az interneten, pl. izolációs lepedő, izolációs fólia, izofólia, elsősegély-takaró, mentőfólia. Angolul is sok néven megtalálható space blanket (űrtakaró), first aid blanket (elsősegély-takaró) emergency blanket (vészhelyzet takaró), thermal blanket (hőtakaró), weather blanket (időjárás /ellen védő/ takaró)

Az űrtakaró elnevezés az eredetére utal, mivel a NASA fejlesztette ki a Skylab űrállomás meghibásodott hőpajzsának gyors pótlására. Arannyal bevont változatát sok űreszközön alkalmazzák hővédelemként. Az arany már néhány atomnyi vastagságban is közel 100%-ban visszaveri az infravörös sugarakat.

A takarók vékony műanyagfóliájára vákuumpárologtatással visznek fel néhány mikrométer vastagságú alumíniumréteget. Megtartja a testhőt, véd a szél ellen és vízálló. További előnye, hogy könnyű, kis helyre összecsomagolható, és viszonylag olcsó. (A neten 600 Ft-ért találkoztam vele 2015.11.19-én.)
A hatásmechanizmusát bárki kipróbálhatja. Ha egy alufóliából hajtott hengerbe dugjuk a kezünket melegnek érezzük, mivel visszatükrözi a test infravörös sugárzását.

Természeti katasztrófák, balesetek áldozatainak melegítésére, sokkos állapotba került emberek megnyugtatására használják.
A jelenleg kapható változatok általában kétoldalasak, az aranyszínű réteget kifelé fordítva a kihűlés, az ezüstszínű oldallal kifelé pedig a túlmelegedés ellen védenek.

Egy "becsomagolt" használó, és a takaró becsomagolva.


Felhasznált irodalom