írógép
(mechanikus írógép, elektromos írógép, gömbfejes írógép, margarétafejes írógép, margarétatárcsás írógép, elektronikus írógép)

Mechanikus, elektromechanikus vagy elektronikus szerkezet, ami billentyűinek megnyomására közvetlenül papírlapra nyomtat betűket.

Az első írógépet az 1864-ben készítették. Ez még részben fa alkatrészekből épült.

Később kilakult a mechanikus írógépek "szokásos" szerkezete, ami sokáig nem nagyon változott. Ezután megjelentek az elektromos írógépek.
Ezeknek a szerkezete még gyakorlatilag ugyanolyan volt, de már elektromágnes ütötte oda a betűket.

Később változtattak a betűk kialakításán is. Megjelentek a gömbfejes és a margarétafejes (margarétatárcsás) elektromos írógépek.

gömbfej
margarétafej (margarétatárcsa)

Később egyre inkább eluralkodott az elektronika az írógépekben is.
Ezek már inkább emlékeztetnek egy számítógépes billentyűzetre némi írógépi kiegészítéssel.

Mindenféle kunsztukat tudtak. Pl. eltároltak valamennyi szöveget, ami elektronikusan javítható volt és csak a véglegeset kellett ténylegesen kiíratni.

Volt olyan lehetőség is, amikor számítóg működtette egy interfészen keresztül az írógépet. (Ezt onnan tudom, hogy sokáig ilyet használtam fordításhoz.)

Aztán jöttek a mindenféle printerek és eltűntek az írógépek.

Az élet azonban időnként ismétli magát. Nemrég olvastam, hogy a titkosszolgálatok visszetérnek a jó öreg mechanikus írógépekhez az igazán titkos információk esetén, mert azokat biztosan nem lehet elérni az interneten keresztül!

Felhasznált irodalom