glicin
(glikokoll, amino-ecetsav)

C2H5NO2, NH2-CH2-COOH
A legegyszerűbb fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Megtalálható szinte minden fehérjében, legnagyobb mennyiségben a kollagénben.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályokból áll.
Olvadáspontja 260°C.
Vízben jól oldódik.
Oldatban +NH3-CH2-COO- ikerionként van jelen.
Az egyetlen optikai aktivitást nem mutató aminosav.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.

Előállítás
Szintetikusan is előállítható klórecetsavból ammóniával:

ClCH2COOH + NH3 -> H2NCH2COOH + HCl

 

A megjelenő molekulakép az egér bal gombjával tetszőlegesen elforgatható, az alábbi feliratokkal pedig a megjelenítés módja változtatható.

pálcika
golyó és pácika
térkitöltéses
felirat megjelenítése
felirat kikapcsolása

A molekulamegjelenítő (JMol) működése

Felhasznált irodalom