Eötvös-inga
(görbületi variométer, horizontális variométer)

A nehézségi erő igen kis térbeli változásainak mérésére (gravimetria) szolgáló, érzékeny torziós inga.

Eötvös eredeti ingája, amellyel az 1900. évi Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert.
Jelenleg az ELTE Anyagfizikai Tanszékén őrzik.

A műszer elve egyszerű, ha a két felfüggesztett tömegre ható vonzóerő nem teljesen egyenlő, egymástól nagyságban vagy irányban eltér, akkor a rúd a vízszintes síkban elfordul, és a felfüggesztő platina szál megcsavarodik. A megcsavart drót rugalmassága a rudat eredeti helyzetébe igyekszik visszafordítani. A rúd tehát ott áll meg, ahol az egymással szemben működő vonzóerő és rugalmasságból eredő erő forgatónyomatéka egymással egyenlő.

Eötvös gravitációs méréseiben kétféle alakú torziós ingát használt:
- görbületi variométer - ennél a torziós dróton függő vizszintes rúd mindkét végére platinasúlyt erősített, szóval a rúd végein elhelyezkedő tömegek egyenlő magasságban helyezkednek el
- horizontális variométer - ennél a vízszintes rúd egyik végére ugyancsak platinasúlyt erősített, másik végén vékony szálon platinahenger lóg, vagyis a rúd végein levő tömegek különböző magasságban vannak (ez Eötvös főműve - a tulajdonképpeni Eötvös-inga).

Eötvös Lóránd, egy álatla kifejlesztett speciális torziós ingával, 1909-ben igazolta a súlyos és tehetetlen tömeg azonoságát egymilliárdodrésznyi pontossággal.

Felhasznált irodalom