citromsav
(2-hidroxi-1,2,3-propántrikarbonsav, citrátok, E 330)

C6H8O7, CH2COOH-C(OH)COOH-CH2COOH

Háromértékű karbonsav

A citromsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A CitroSav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A természetben nagyon sok helyen, legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben található.

Előállítás
Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályok.
Forráspont alatt elbomlik 175°C-on
Olvadáspont: 153°C
Oldékonyság vízben (20°C-on): 59 g/100 ml
i a citrátok.

Felhasználás
Nagyon sok ételben és italban használt mint sav, antioxidáns
Szájpenész, szájgyulladás ellenszere.
Élelmiszeradalékként kódja E 330.

Biológia
Valamennyi élőlény sejtjeiben megjelenik az energiatermelés alapvető biokémiai folyamatában a citromsav-ciklusban (Krebs-ciklus).
Bőr, szem és légzőrendszer irritációt okoz.
Hosszabb idő alatt káros a fogakra.

Felhasznált irodalom