borostyánkősav
(butándisav, szukcinátok, E 363)
C4H6O4,
HOOC-CH2 -CH2 -COOH
Négy szénatomos dikarbonsav.
A borostyánkősav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A BoroKosa.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
Régóta ismert vegyület, elsőként Agricola állította elő 1550-ben borostyánkő hevítésével, innen ered a neve.
Előfordulás
Megtalálható a cukornádban, de erjedés során is keletkezik.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos anyag.
Sűrűsége 1,56 g/cm3
Olvadáspontja 188 °C.
Forráspontja 235°C
Fontos származékai a gyűrűs anhidridek.
Sóit szukcinátoknak nevezik.
Előállítás
Maleinsav elektrokémiai redukciójával, speciális desztillált vizes közegben. A végterméket kristályosítással választják le.
Felhasználás
Használják gyanták és imidek alkotórészeként
és fertőtlenítőszerként.
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó adalékként
alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 363.
Biológia
Valamennyi élőlény sejtjeiben megjelenik az energiatermelés
alapvető biokémiai folyamatában a citromsav-ciklusban
(Krebs-ciklus).