borostyánkősav
  (butándisav, szukcinátok, E 363) 
 C4H6O4, 
  HOOC-CH2 -CH2 -COOH
Négy szénatomos dikarbonsav. 
A borostyánkősav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
     
     | 
 
      
 | 
  
A BoroKosa.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
  Régóta ismert vegyület, elsőként Agricola állította elő 1550-ben  borostyánkő hevítésével,  innen ered a neve.
Előfordulás
  Megtalálható a cukornádban, de erjedés során is keletkezik.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
  Színtelen, kristályos anyag.
  Sűrűsége  1,56 g/cm3
  Olvadáspontja 188 °C. 
  Forráspontja 235°C
  Fontos származékai a gyűrűs anhidridek. 
  
Sóit szukcinátoknak nevezik. 
Előállítás
Maleinsav elektrokémiai redukciójával, speciális desztillált vizes közegben.  A végterméket kristályosítással választják le.
Felhasználás
  Használják gyanták és imidek alkotórészeként 
  és fertőtlenítőszerként.
  Az élelmiszeriparban sav-szabályzó adalékként 
  alkalmazzák.
  Élelmiszeradalékként kódja E 363. 
Biológia
  Valamennyi élőlény sejtjeiben megjelenik az energiatermelés 
  alapvető biokémiai folyamatában a citromsav-ciklusban 
  (Krebs-ciklus).