borostyánkősav
(butándisav, szukcinátok, E 363)

C4H6O4, HOOC-CH2 -CH2 -COOH

Négy szénatomos dikarbonsav.

A borostyánkősav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A BoroKosa.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Történet
Régóta ismert vegyület, elsőként Agricola állította elő 1550-ben borostyánkő hevítésével, innen ered a neve.

Előfordulás
Megtalálható a cukornádban, de erjedés során is keletkezik.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos anyag.
Sűrűsége 1,56 g/cm3
Olvadáspontja 188 °C.
Forráspontja 235°C
Fontos származékai a gyűrűs anhidridek.
Sóit szukcinátoknak nevezik.

Előállítás
Maleinsav elektrokémiai redukciójával, speciális desztillált vizes közegben. A végterméket kristályosítással választják le.

Felhasználás
Használják gyanták és imidek alkotórészeként és fertőtlenítőszerként.
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó adalékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 363.

Biológia
Valamennyi élőlény sejtjeiben megjelenik az energiatermelés alapvető biokémiai folyamatában a citromsav-ciklusban (Krebs-ciklus).

Felhasznált irodalom