borkősav
(L-tartrát, 2,3-dihidroxibutándisav
, 2,3-dihidroxiborostyánkősav, mezo-borkősav, Seignette-só, hánytató borkő, E 334)

C4H6O6, COOH(CHOH)2COOH,

Az L- (balra forgató) és a D- (jobbra forgató) borkősav szerkezeti képlete és molekulaképe golyó és pálcika megjelenítésben.

Előfordulás
A természetben a szőlőben előforduló sav.
A molekulaképen látható izomer kálium- és kalciumsói gyakran fordulnak elő a növényekben.


A mezo-borkősav szerkezeti képlete.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos por.
Olvadáspont: 206°C
Sűrűség: 1,79 g/cm3
Vízoldhatóság 20°C-on: 20,6 g/100 ml
Három izomere van: egy optikai izomerpár és egy mezo-borkősavnak nevezett izomer, melyben a molekula egyik fele a másik fél tükörképe.
Sói a tartrátok.

Felhasználás
A kálium-hidrogén-tartrát a sütőporban használatos (Seignette-sónak is nevezik),
A hánytató borkő pedig a borkősav káliummal és antimonnal képzett kettős ja.
Az élelmiszeriparban használják savként, sav-szabályzóként, antioxidánsként, ízesítőként, a pektin szélesítését elősegítő, szekvesztráló adalékként borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben.
Élelmiszeradalékként kódja E 334.

Biológia
Belélegezve égő érzést, köhögést, légszomjat, bőrre vagy szembe jutva kipirosodást, égő érzést hólyagot, lenyelve hasi fájdalmat, égő érzést okoz.

Felhasznált irodalom