borkősav 
  (L-tartrát, 2,3-dihidroxibutándisav, 2,3-dihidroxiborostyánkősav, 
  mezo-borkősav,  Seignette-só, hánytató borkő, E 334)
 C4H6O6, 
  COOH(CHOH)2COOH,
 
C4H6O6, 
  COOH(CHOH)2COOH, 
Az L- (balra forgató) és a D- (jobbra forgató) borkősav szerkezeti képlete és molekulaképe golyó és pálcika  megjelenítésben.
|  |   | 
Előfordulás
  A természetben a szőlőben előforduló sav. 
  
  A molekulaképen látható izomer kálium- 
  és kalciumsói gyakran fordulnak elő a növényekben. 

  A mezo-borkősav szerkezeti képlete. 
Fizikai és kémiai tulajdonságok
  Fehér, kristályos por.
  Olvadáspont: 206°C
  Sűrűség: 1,79 g/cm3
  Vízoldhatóság 20°C-on: 20,6 g/100 ml
  Három izomere van: egy optikai 
  izomerpár és egy mezo-borkősavnak 
  nevezett izomer, melyben a molekula 
  egyik fele a másik fél tükörképe. 
  Sói a tartrátok.
 Felhasználás
Felhasználás
  A kálium-hidrogén-tartrát a sütőporban 
  használatos (Seignette-sónak is nevezik), 
  A hánytató borkő pedig a borkősav káliummal 
  és antimonnal képzett 
  kettős sója. 
  Az élelmiszeriparban használják savként, 
  sav-szabályzóként, antioxidánsként, 
  ízesítőként, a pektin szélesítését elősegítő, 
  szekvesztráló adalékként borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, 
  üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben. 
  Élelmiszeradalékként kódja E 334. 
Biológia
  Belélegezve égő érzést, köhögést, légszomjat, bőrre vagy szembe jutva kipirosodást, 
  égő érzést hólyagot, lenyelve hasi fájdalmat, égő érzést okoz.