benzoesav
(benzolkarbolsav, nátrium-benzoát, nátrium-benzolkarboxilát, kalcium-benzoát, E 211)
C6H5COOH Fehér, kristályos
vegyület, a toluol
oxidálásával nyerik.
Olvadáspontja 122,4 °C.
A legegyszerűbb aromás sav, gyenge
sav.
Élelmiszerekben mint E 211 szerepel.
Részletesebben a kémia részben, a benzoesavnál
foglalkozom vele.
Nátriumsója a nátrium-benzoát,
vagy más néven nátrium-benzolkarboxilát
C6H5COONa
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos vegyület.
Vízben és etanolban gyengén oldódik.
Előállítás
Nátrium-hidroxid és
benzoesav reakciójával állítják elő.
Felhasználás
Tartósítószerként.
A festékiparban.
Régebben antiszeptikus anyagként.
Kalciumsóját (kalcium-benzoát), valamint néhány egyéb vegyületét is használják tartósítószerként.