benzoesav
(benzolkarbolsav, nátrium-benzoát, nátrium-benzolkarboxilát, kalcium-benzoát, E 211)

C6H5COOH Fehér, kristályos vegyület, a toluol oxidálásával nyerik.
Olvadáspontja 122,4 °C.
A legegyszerűbb aromás sav, gyenge sav.

Élelmiszerekben mint E 211 szerepel.

Részletesebben a kémia részben, a benzoesavnál foglalkozom vele.

Nátriumsója a nátrium-benzoát, vagy más néven nátrium-benzolkarboxilát
C6H5COONa

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos vegyület.
Vízben és etanolban gyengén oldódik.

Előállítás
Nátrium-hidroxid és benzoesav reakciójával állítják elő.

Felhasználás
Tartósítószerként.
A festékiparban.
Régebben antiszeptikus anyagként.

Kalciumsóját (kalcium-benzoát), valamint néhány egyéb vegyületét is használják tartósítószerként.

Felhasznált irodalom