azorubin
(dinátrium-4-hidroxi-3-(4-szulfonáto-1-naftil-azo)-naftalin-1-szulfonát, karmazsin, E 122, carmoisine, karmoizin, Food Red 3, Azorubin S, Brillantcarmoisin O, Acid Red 14)

C20H12N2Na2O7S2,

Szintetikus piros színezék.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Tartalmaz még nátrium-kloridot és/vagy nátrium-szulfátot, mint színtelen alkotórészt.
Azorubin alatt a nátriumsót értik.
A kalcium- és a káliumsó is engedélyezett.

Felhasználás
Élelmiszerszínezékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 122.

Biológia
Allergiát okozhat, az USA-ban betiltották. Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat).

Felhasznált irodalom