azorubin
(dinátrium-4-hidroxi-3-(4-szulfonáto-1-naftil-azo)-naftalin-1-szulfonát, karmazsin, E 122, carmoisine, karmoizin, Food Red 3, Azorubin S, Brillantcarmoisin O, Acid
Red 14)
C20H12N2Na2O7S2,
Szintetikus piros színezék.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Tartalmaz még nátrium-kloridot és/vagy
nátrium-szulfátot,
mint színtelen alkotórészt.
Azorubin alatt a nátriumsót
értik.
A kalcium- és a káliumsó
is engedélyezett.
Felhasználás
Élelmiszerszínezékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 122.
Biológia
Allergiát okozhat, az USA-ban betiltották. Az eddigi állatkísérletek során -
nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre,
a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat).