aszkorbinsav
(C-vitamin, ascorbic acid, 2-keto-1-gulonsav, 1,2-dihidroxietil-3,4-dihidroxifurán-2(5H)-on, hexuronsav, E 300)

C6H8O6

Kémiailag egyszerű monoszacharid.

Az aszkorbinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra huzalváz megjelenítésben.

A VitC.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Történet
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelyet C6H8O6 összetételűnek talált. és hexuronsavnak nevezett el. 1932-ben Szent-Györgyi Albert, és tőle függetlenül J. Tillmans, a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára nevezték el a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak. Az aszkorbinsav biológiai égésfolyamatokban való vizsgálatáért Szent-Györgyi Albert 1937-ben Nobel-díjat kapott.

Előfordulás
Legfőképp citromban, zöldségekben (pl. paprika), csipkebogyóban és a hagymában fordul elő.

Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos anyag.
Sűrűsége 1,65 g/cm3
Melegítve még megolvadása előtt elbomlik.
Vízben jól oldódik.

Előállítás
Mesterséges szintézisekor előszön L-szorbóz diacetonszármazékának hidrolízisével 2-keto-L-gulonsavat állítnak elő, majd ennek laktonját, amely híg savval melegítve aszkorbinsavvá alakul át.

Felhasználás
Az élelmiszeriparban antioxidánsként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E300.

Biológia
Vízoldható vitamin, mindennap biztosítani kell a megfelelő mennyiséget.
A szervezetben a szövetek épségét biztosítja, hiányában skorbut lép fel.
A C-vitamin nagy adagú fogyasztása, amely a napi szükségletnek akár a húszszorosát is kiteheti, elősegíti a nátha megelőzését. Tartós nagy mennyiségű fogyasztása azonban bizonyos típusú vesekövek képződését elősegítheti.

Felhasznált irodalom