aszkorbinsav
(C-vitamin, ascorbic acid, 2-keto-1-gulonsav, 1,2-dihidroxietil-3,4-dihidroxifurán-2(5H)-on,
hexuronsav, E 300)
C6H8O6
Kémiailag egyszerű monoszacharid.
Az aszkorbinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra huzalváz megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A VitC.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert
ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, amelyet C6H8O6
összetételűnek talált. és hexuronsavnak nevezett el. 1932-ben Szent-Györgyi
Albert, és tőle függetlenül J. Tillmans, a hexuronsavat azonosította
a C-vitaminnal. Javaslatára nevezték el a skorbut elleni hatásra utalva
aszkorbinsavnak. Az aszkorbinsav biológiai égésfolyamatokban való vizsgálatáért
Szent-Györgyi Albert 1937-ben Nobel-díjat
kapott.
Előfordulás
Legfőképp citromban, zöldségekben (pl. paprika), csipkebogyóban és a hagymában
fordul elő.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos
anyag.
Sűrűsége 1,65 g/cm3
Melegítve még megolvadása
előtt elbomlik.
Vízben jól oldódik.
Előállítás
Mesterséges szintézisekor előszön L-szorbóz diacetonszármazékának hidrolízisével
2-keto-L-gulonsavat állítnak elő, majd ennek laktonját, amely híg savval melegítve
aszkorbinsavvá alakul át.
Felhasználás
Az élelmiszeriparban antioxidánsként
alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E300.
Biológia
Vízoldható vitamin, mindennap biztosítani
kell a megfelelő mennyiséget.
A szervezetben a szövetek épségét biztosítja, hiányában skorbut lép fel.
A C-vitamin nagy adagú fogyasztása, amely a napi szükségletnek akár a
húszszorosát is kiteheti, elősegíti a nátha megelőzését. Tartós nagy mennyiségű
fogyasztása azonban bizonyos típusú vesekövek képződését elősegítheti.