arachidonsav
(5,8,11,14-eikozatetraenoik-sav)
C20H32O2
Több telítetlen kötést tartalmazó
karbonsav (többszörösen
telítetlen zsírsav).
Az arachidonsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az ArachSav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Elsősorban a hús és halételek zsíros részében (főleg a vörös húsokban) található
esszenciális zsírsav.
A sejthártyában halmozódik fel, és amikor felszabadul, prosztaglandinok
és leukotriének keletkeznek belőle.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Enyhén sárgás színű, mozgékony folyadék.
Olvadáspont: 74-76°C
20 szénatomból áll, és
4 telítetlen kötést tartalmaz.
Biológia
Az emlősök fejlődéséhez nélkülözhetetlen.
A táplálékok lényeges alkotórésze, mivel az emberi szervezet nem képes szintetizálni.
Néhány biológiailag aktív vegyületnél prekurzorként szerepel, pl. a prosztaglandin
rendszer működéséhez szükséges. Ezt használja alapanyagként a szervezet, amikor
a fontos hormonokat, a dienolikus prosztaglandinokat
szintetizálja (ezek az emlősök legfontosabb prosztaglandinjai).
Fontos szerepet játszik a membránképzésben és a zsírok anyagcseréjében.
Szintetizálható linolénsavból.
Az arachidonsav kibocsátását a membrán foszfolipidjéből bizonyos hormonok indítják el.