arachidonsav
(5,8,11,14-eikozatetraenoik-sav)

C20H32O2

Több telítetlen kötést tartalmazó karbonsav (többszörösen telítetlen zsírsav).

Az arachidonsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az ArachSav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Elsősorban a hús és halételek zsíros részében (főleg a vörös húsokban) található esszenciális zsírsav.
A sejthártyában halmozódik fel, és amikor felszabadul, prosztaglandinok és leukotriének keletkeznek belőle.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Enyhén sárgás színű, mozgékony folyadék.
Olvadáspont: 74-76°C
20 szénatomból áll, és 4 telítetlen kötést tartalmaz.

Biológia
Az emlősök fejlődéséhez nélkülözhetetlen.
A táplálékok lényeges alkotórésze, mivel az emberi szervezet nem képes szintetizálni.
Néhány biológiailag aktív vegyületnél prekurzorként szerepel, pl. a prosztaglandin rendszer működéséhez szükséges. Ezt használja alapanyagként a szervezet, amikor a fontos hormonokat, a dienolikus prosztaglandinokat szintetizálja (ezek az emlősök legfontosabb prosztaglandinjai).
Fontos szerepet játszik a membránképzésben és a zsírok anyagcseréjében.
Szintetizálható linolénsavból.
Az arachidonsav kibocsátását a membrán foszfolipidjéből bizonyos hormonok indítják el.

Felhasznált irodalom