alginsav
(algin, algás sav, alginic acid, E 400)
C6H8O6
Tengeri növényekből kivont hidrofil szénhidrát.
Előfordulás
Különböző fajtájú barna algák (Phaeophyta) sejtfalában.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Sárgás-fehér, szálas por.
Vízben csak részben oldódik.
Erősen abszorbeálja a vizet, amivel viszkózus gélt képez.
Előállítás
Iparilag alginát formában állítják elő különböző Laminaria fajokból és
Macrocytis pyriferaból
Felhasználás
Önmagában és sók, illetve egyéb vegyületek
formájában használják:
- emulgeálószerként
- stabilizátorként fagylaltban, tejes
pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor),
sűrítőnek üdítőkben és levesekben,
- bevonóként hal- és hústermékekben,
- mesterséges virsli-bőrként.
- Orvosi
célra, [égési-]sebek befedésére.
Élelmiszeradalékként kódja E 400.