alginsav
(algin, algás sav, alginic acid, E 400)

C6H8O6
Tengeri növényekből kivont hidrofil szénhidrát.

Előfordulás
Különböző fajtájú barna algák (Phaeophyta) sejtfalában.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Sárgás-fehér, szálas por.
Vízben csak részben oldódik.
Erősen abszorbeálja a vizet, amivel viszkózus gélt képez.

Előállítás
Iparilag alginát formában állítják elő különböző Laminaria fajokból és Macrocytis pyriferaból

Felhasználás
Önmagában és k, illetve egyéb vegyületek formájában használják:
- emulgeálószerként
- stabilizátorként fagylaltban, tejes pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor),
sűrítőnek üdítőkben és levesekben,
- bevonóként hal- és hústermékekben,
- mesterséges virsli-bőrként.
- Orvosi célra, [égési-]sebek befedésére.

Élelmiszeradalékként kódja E 400.

Felhasznált irodalom