acetálok
(kettős éterek, félacetál)

Szerves vegyületek, amelyek általános szerkezete R2C(OR')2.
Alkohol és aldehid közötti reakcióban jönnek létre, aminek során víz is képződik.
Egy molekula aldehid (RCHO) egy molekula alkohollal (R’OH) reagálva félacetált (RCH(OH)OR’) hoz létre. (Az aldóz cukrok gyűrűje félacetál.) Egy második alkoholmolekulával a további reakció során teljes acetál keletkezik (RCH(OR’)2).
Általában mindkét vegyületre csak „acetálként” hivatkoznak.
Az acetálok képződése reverzibilis, savas közegben aldehidhidrolizálhatók.
A szintetikus szerves kémiában gyakran alakítják át az aldehid csoportokat acetálokká, ezzel védve meg azokat, amikor a molekulában más csoportokon hajtanak végre különböző reakciókat.
Az intramolekuláris (molekulán belüli) acetál képződése felelős a legtöbb cukor esetében a gyűrűs szerkezetért.

Felhasznált irodalom