D-xilóz
(2,3,4,5-tetrahidroxipentanal, facukor, E 967)
C5H10O5
Kémiailag egyszerű (monoszacharid), aldopentóz.
Baloldalt a nyílt szénláncú, jobbra a gyűrűs változat szerkezeti képlete és molekulaképe balra golyó és pálcika megjelenítésben..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Előfordulás
A fában található xilán nevő poliszacharid
alapvegyülete, monoszacharidja.
Nevezik facukornak is.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos
anyag.
Vízben jól oldódik.
Gyűrűs és nyílt láncú változata létezik (lásd a fenti molekulaképeket).
Előállítás
Szalmából állítják elő.
Felhasználás
Megfelelő élesztőgombákkal etanol állítható
elő belőle.
Élelmiszeradalékként
E 967 kóddal használják mint édesítőszert,
nedvesítőszert és
hordozót.