xilán
b-D-xilóz
egységekből felépülő homopoliszacharid.
A váz-szénhidrátok csoportjába tartozik.
Előfordulás
Előfordul a fában a cellulóz mellett.
Egyes algák sejtfalában fordulnak elő a cellulóz helyett.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Lineáris ß-(1-4)-kötésű D-xilozil alapláncból áll, amihez bizonyos xilánok
esetén más cukrokat, például L-arabinózt, D-glukuronozilt és 4-O-metilglukuronozilt
tartalmazó oldalláncok is kapcsolódhatnak.
Előállítás
A Palmaria palmata vörös algából vonják ki.
Felhasználás
Sajátos alapanyagforrást jelentenek új biológiai aktivitású módosított poliszacharidok
előállításához.
A xilán az egyik legelső antinutritív tényező a szokásosan használt tápanyag
alapanyagokban.
Különösen alvadásgátló, trombózisellenes és vírusellenes aktivitást mutattak
ki a szulfatált vagy foszforilált xilán poliszacharidoknál.