xilán

b-D-xilóz egységekből felépülő homopoliszacharid.
A váz-szénhidrátok csoportjába tartozik.

Előfordulás
Előfordul a fában a cellulóz mellett.
Egyes algák sejtfalában fordulnak elő a cellulóz helyett.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Lineáris ß-(1-4)-kötésű D-xilozil alapláncból áll, amihez bizonyos xilánok esetén más cukrokat, például L-arabinózt, D-glukuronozilt és 4-O-metilglukuronozilt tartalmazó oldalláncok is kapcsolódhatnak.

Előállítás
A Palmaria palmata vörös algából vonják ki.

Felhasználás
Sajátos alapanyagforrást jelentenek új biológiai aktivitású módosított poliszacharidok előállításához.
A xilán az egyik legelső antinutritív tényező a szokásosan használt tápanyag alapanyagokban.
Különösen alvadásgátló, trombózisellenes és vírusellenes aktivitást mutattak ki a szulfatált vagy foszforilált xilán poliszacharidoknál.

Felhasznált irodalom