vízlágyítás
(ioncserélt víz, Clark eljárás, klarkolás)

A víz keménységét csökkentő fizikai és kémiai folyamatok összessége.

A víz keménységét okozó kalcium- és magnéziumsók az ivóvízben nem károsak, viszont a vízmelegítőkben, kazánokban lerakódva komoly problémákat okoznak.

A "hagyományos" vízlágyítás során a víz keménységhez számított mennyiségű szódát (Na2CO3) és mésztejet [Ca(OH)2] adagolnak a vízhez. Az előbbi a kalcium-hidrogén-karbonátot, az utóbbi a magnézium-hidrogén-karbonátot (és ugyanezen kationok más it) csapja ki:

Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 = Mg(OH)2 + 2 CaCO3 + 2 H2O

Ca(HCO3)2 + NaCO3 = CaCO3 + 2 NaHCO3

Ez a Clark eljárás (vagy ’klarkolás’) neveznek, az állandó keménységet nem szünteti meg.

(Használnak nátrium-szeszkvikarbonátot is.) Ezzel a módszerrel kb. 1 német keménységi fokig lehet csökkenteni a víz keménységét. Ezért, ha további lágyítás szükséges, trisó (Na3PO4) hozzáadásával 0,1 német keménységi fokig csökkenthető.

A vízlágyítás nemcsak a fenti kémiai módszerekkel (a víz keménységét adó k csapadékként való leválasztásával) lehetséges.
Számos esetben használnak úgynevezett ioncserélőket. A vizet ezeken átvezetve a benne levő kalcium- és magnézium-ionok nátrium-ionokra cserélődnek.

Az ioncserélő gyanták (a képen) mesterségesen, műgyanta alapú szerves polimerekből előállított anyagok. A szintézis során ioncserére képes, aktív csoportokat (anionokat, vagy kationokat) tartalmazó, térhálós vázú terméket alakítanak ki.
Az ioncserélő gyanták nátrium-klorid oldattal regenerálhatók.

Az így előállított vizet ioncserélt víznek nevezik és számos esetben a desztillált víz helyett használják.

Az újabban terjedő mágneses eszközökkel legfeljebb helyi hatás érhető el, azok nem pótolják a vízlágyítást.

Felhasznált irodalom