vízkő
(kazánkő, és eltávolítása
)

A vízkő nem más mint a vízben nem oldható kalcium- és magnézium-karbonátok keveréke, amihez egyéb pl. vasvegyületek is kötődnek, amitől azután "szép vösösesbarna" foltokat képez.

"Jellegzetes" vízkő lerakódás egy csaptelepen.

A vízben mindíg van valamennyi oldott szén-dioxid, ami a kalcium és magnézium-karbonátokat hidrogén-karbonát formában oldhatóvá teszi:

CaCO3 + H2CO3 <-> 2 CaHCO3
MgCO3 + H2CO3 <-> 2 MgHCO3

Amikor azonban a szén-dioxid (CO2) "elillan" (pl. amikor a nyomás lecsökken, vagy a hőmérséklet növekszik) a karbonátok kiválnak:

H2CO3 <-> H2O + CO2

A "vízkőtelenítés" elve, hogy valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük az oldhatatlan kat. Ilyenkor szén-dioxid felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható pl. a sósav esetén kalcium- (vagy magnézim)-klorid keletkezik.

CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2
MgCO3 + 2 HCl = MgCl2 + CO2

Sajnos a reklámok rendkívüli mértékben eltúlozzák a kemény víz okozta problémákat, hogy ezzel a drága és sokszor nem környezetbarát, pl. maró, korrozív anyagokat vagy foszforsavat tartalmazó tisztítószerek, adalékanyagok vásárlását ösztönözzék. Az adalékanyagok sok esetben megoldást jelentenek, de léteznek alternatívák is.

Mivel a szénsav gyenge sav, a vízkövet alkotó karbonátok már egészen gyenge szerves savakkal is oldhatók.
Például a kávéfőző citromsavval átfőzve is vízkőteleníthető.
A mosógép esetében a havonta egyszer elvégzett 90 °C-os ecetes, "üres" mosás és a folyékony mosószer használata kielégítő megoldás. (Ismerek több olyan 20 éves mosógépet amelyikben az állandóan reklámozott vízkőelleni szer használatának mellőzése ellenére sem kellett még fűtőszálat cserélni, és még tovább él... Ezzel szerintem már egy mosógép árának megfelelő költséget takarítottak meg, és a környezetet sem szennyezték felesleges plusz anyagokkal.)

Felhasznált irodalom