ólom(II)-etanoát
(ólom(II)-acetát, ólomcukor)
C4H6O4Pb,
(CH3COO)2Pb
Az ecetsav ólommal
alkotott sója.
Előállítás
Ólom(II)-oxidot fölöslegben lévő ecetsavval
főzve:
PbO + 2 CH3COOH -> (CH3COO)2Pb + H2O
Addig főzik, amíg az oldat ki nem tisztul.
Fizikai
és kémiai sajátságok
Fehér, kristályos, szilárd anyag.
Enyhén ecetszagú.
A trihidrát monoklin
(ez a közönséges forma), a dekahidrát
rombos kristályokat
alkot.
75°C fölé hevítve a kristályvizet
veszít.
Olvadáspontja 280°C
(vízmentes), de e fölött már bomlik.
Sűrűsége 3,25 g/cm3
(vízmentes), 2,55 g/cm3 (trihidrát),
1,69 g/cm3 (dekahidrát)
Vízben és kissé etanolban is oldódik.
Vizes oldatban komplexeket képez.
Hevítésre, bomlik,
ecetsav, ólom-oxidok, szén-monoxid és
szén-dioxid keletkezése közben.
Édes íze miatt régebben 'ólomcukor' néven volt ismert.
Felhasználás
Ólomfehér pigment
előállítására.
Textil és fa pácolására.
Laboratóriumi vegyszerként szulfidok
kimutatására (fekete ólom-szulfid csapadék keletkezik).
Oldatok fehérjementesítésére
(a fehérjéket oldatból
kicsapja).
Biológia
Testsúlykilogrammonként 5 mg szervezetbe jutása mérgezést okozhat.
Tünetei: nyálfolyás, hányinger, gyomorgörcsök.
Idült mérgezés esetén a bőr enyhén besárgul, a vörösvértestek száma csökken,
testsúlycsökkenést okoz