ólom(II)-etanoát
(ólom(II)-acetát, ólomcukor)

C4H6O4Pb, (CH3COO)2Pb
Az ecetsav ólommal alkotott ja.

 

 

Előállítás
Ólom(II)-oxidot fölöslegben lévő ecetsavval főzve:

PbO + 2 CH3COOH -> (CH3COO)2Pb + H2O

Addig főzik, amíg az oldat ki nem tisztul.

Fizikai és kémiai sajátságok
Fehér, kristályos, szilárd anyag.
Enyhén ecetszagú.
A trihidrát monoklin (ez a közönséges forma), a dekahidrát rombos kristályokat alkot.
75°C fölé hevítve a kristályvizet veszít.
Olvadáspontja 280°C (vízmentes), de e fölött már bomlik.
Sűrűsége 3,25 g/cm3 (vízmentes), 2,55 g/cm3 (trihidrát), 1,69 g/cm3 (dekahidrát)
Vízben és kissé etanolban is oldódik. Vizes oldatban komplexeket képez.
Hevítésre, bomlik, ecetsav, ólom-oxidok, szén-monoxid és szén-dioxid keletkezése közben.
Édes íze miatt régebben 'ólomcukor' néven volt ismert.

Felhasználás
Ólomfehér pigment előállítására.
Textil és fa pácolására.
Laboratóriumi vegyszerként szulfidok kimutatására (fekete ólom-szulfid csapadék keletkezik).
Oldatok fehérjementesítésére (a fehérjéket oldatból kicsapja).

Biológia
Testsúlykilogrammonként 5 mg szervezetbe jutása mérgezést okozhat.
Tünetei: nyálfolyás, hányinger, gyomorgörcsök.
Idült mérgezés esetén a bőr enyhén besárgul, a vörösvértestek száma csökken, testsúlycsökkenést okoz

Felhasznált irodalom