palmitinsav
(cetilsavhexadekánsav, 1-pentadekán-karbonsav, palmitát, hexadekaonát)
C16H32O2, C15H31COOH
Növényekben és állatokban gyakori telített zsírsav
(karbonsav).
A palmitinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Palmitin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Növényi és állati zsírokban gliceridek formájában.
A sztearinsavval együtt a növényi és
állati zsírok fő tömegét alkotják.
Előállítás
Zsírok nátrium-hidroxiddal
történő elszappanosítása
során nátrium-só formájában keletkezik
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen vagy fehér, kristályos
anyag.
Olvadáspont: 63°C
Forráspont: 351-352°C
Sűrűség: 0.83-0,94
g/cm3
Vízben nem oldódik
Éghető, levegőben
porítva robban.
Bázisokkal, oxidáló
és redukáló szerekkel
reakcióba lép.
Sóit vagy észtereit
a palmitátoknak (hexadekaonát) nevezik.
Felhasználás
Gyertyákat készítenek belőle.
Élelmiszeripari célra.
Nátriummal alkotott sóját szappanként használják
(a képen).
Biológia
A zsírok egyik összetevője, amelyek fontosak energiát adó tápagyagként, energiatárolóként
és hőszigetelőként egyaránt.