palmitinsav
(cetilsavhexadekánsav, 1-pentadekán-karbonsav, palmitát, hexadekaonát)

C16H32O2, C15H31COOH
Növényekben és állatokban gyakori telített zsírsav (karbonsav).

A palmitinsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Palmitin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Növényi és állati zsírokban gliceridek formájában.
A sztearinsavval együtt a növényi és állati zsírok fő tömegét alkotják.

Előállítás
Zsírok nátrium-hidroxiddal történő elszappanosítása során nátrium-só formájában keletkezik

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen vagy fehér, kristályos anyag.
Olvadáspont: 63°C
Forráspont: 351-352°C
Sűrűség: 0.83-0,94 g/cm3
Vízben nem oldódik
Éghető, levegőben porítva robban.
Bázisokkal, oxidáló és redukáló szerekkel reakcióba lép.
it vagy észtereit a palmitátoknak (hexadekaonát) nevezik.

Felhasználás
Gyertyákat készítenek belőle.
Élelmiszeripari célra.
Nátriummal alkotott ját szappanként használják (a képen).

Biológia
A zsírok egyik összetevője, amelyek fontosak energiát adó tápagyagként, energiatárolóként és hőszigetelőként egyaránt.

Felhasznált irodalom