poliglicerin-poliricinoleát
(PGPR, E476, 1,2,3-propántriol-(9Z,12R)-12-hidroxi-9-oktadekanoát)

(C3H5O2)n(C18H32O2)m

A ricinusból előállított emulgeálószer.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Sárgás színű, viszkózus folyadék.
Erősen lipofil tulajdonságú.
Vízben oldhatatlan, zsírokban és éterben jól oldódik.

Előállítás
A glicerint alkálifém katalizátor jelenlétében 200°C fölé hevítve poliglicerint állítanak elő. A ricinusolajat külön 200°C fölé hevítve előállítják a zsírsavait. A kettőt összekeververve kapják a poliglicerin-poliricinoleátot.

Felhasználás
Elsősorban a csokoládékban (általában lecitinnel kombinálva) emulgeálószerként.
Emulgeálószerként és stabilizátorként, számos élelmiszerben megtalálható E476 néven.

Biológia
Megengedett napi maximum beviteli mennyisége 7,5 mg/testsúlykg.
Allergén és toxikus hatásai nem ismertek. Más zsírokhoz hasonlóan lebomlik a szervezetben.

Felhasznált irodalom