nátrium-hidrogén-szulfát
(nátrium-biszulfát, biszulfát, nitre cake, E 514)

NaHSO4 A nátrium kénsavval alkotott savanyúja.
Az iparban helytelenül "biszulfát" néven ismerik.

Előállítás
Sósav és salétromsav régebbi előállításánál keletkezett:

NaCl + H2SO4 = HCl + NaHSO4
NaNO3 + H2SO4 = HNO3 + NaHSO4 (150°C-on)

Eredetileg nátrum-nitrát és kénsav reakciójával állították elő, innen a régi neve ’nitre cake’.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, vagy színtelen kristályos por.
Vízmentes és a monohidrát formája ismert. A vízmentes forma a triklin.
Olvadáspont: 58,2°C, (vízmentes forma 315°C)
Sűrűség (20°C): 2,103 g/cm3, (vízmentes forma 2,435 g/cm3)
Oldódása vízben (20°C): 670 g/l
Oldatai savasak.
Hevítve piroszulfáttá alakul:

2 NaHSO4 = Na2S2O7 + H2O

Felhasználás
Évi millió tonnás mennyiségben használják különböző célokra (pl. előhívóban, laborvegyszerként, háztartási tisztítószerekben, papírgyártásban, üveggyártásban stb.)
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó adalékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 514.

Felhasznált irodalom