nátrium-hidrogén-szulfát
(nátrium-biszulfát, biszulfát, nitre cake, E 514)
NaHSO4 A nátrium kénsavval
alkotott savanyúsója.
Az iparban helytelenül "biszulfát" néven ismerik.
Előállítás
Sósav és salétromsav
régebbi előállításánál keletkezett:
NaCl + H2SO4 = HCl + NaHSO4
NaNO3 + H2SO4 = HNO3 + NaHSO4
(150°C-on)
Eredetileg nátrum-nitrát és kénsav reakciójával állították elő, innen a régi neve ’nitre cake’.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, vagy színtelen kristályos por.
Vízmentes és a monohidrát formája ismert. A vízmentes forma a triklin.
Olvadáspont: 58,2°C, (vízmentes forma 315°C)
Sűrűség (20°C): 2,103 g/cm3, (vízmentes forma 2,435 g/cm3)
Oldódása vízben (20°C): 670 g/l
Oldatai savasak.
Hevítve piroszulfáttá alakul:
2 NaHSO4 = Na2S2O7 + H2O
Felhasználás
Évi millió tonnás mennyiségben használják különböző célokra (pl. előhívóban,
laborvegyszerként, háztartási tisztítószerekben, papírgyártásban, üveggyártásban stb.)
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó
adalékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 514.