linolsav
(cisz-9,12-oktadekadiénsav, linolénsav, F-vitaminok)

C18H32O2
C6H11CH=CHCH2CH=(CH2)7COOH

Két kettős kötést tartalmazó karbonsav (többszörösen telítetlen zsírsav). A linolénsav három kettős kötést tartalmaz


A linolsav molekulaképe felül golyó és pálcika alul térkitöltéses megjelenítésben.

A Linolsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Gliceridjei a száradó olajokban (len-, mák-, napraforgó-, tökmag-, kukorica- és szójaolaj), az állati eredetű élelmiszerek közül elsősorban a halak különösen a tengeri halak olajában (lazac, makréla) és a tojássárgájában, tejben, marhahúsban.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világossárga olajos folyadék.
Levegőn gyorsan oxidálódik és elgyantásodik.
Redukálható sztearinsavvá.

Felhasználás
Táplálékkiegészítő sportolóknak, fogyókúrázóknak és túlsúlyosaknak. Elősegíti a tartós zsírveszteséget. Erős antioxidáns hatással segíti a zsírvesztést izomleépülés nélkül.

Biológia
Esszenciális (létfontosságú) zsírsav a hozzá nagyon hasonló, ugyancsak 18 szénatomot tartalmazó linolénsavval együtt (amely három kettős kötést tartalmaz). (A szervezet nem képes szintetizálni, ugyanakkor a szervezet harmonikus működéséhez nélkülözhetetlen.) A linolénsavval együtt F-vitaminoknak nevezik.
A linolsav az omega-6, a linolénsav az omega-3 család tagja.

Felhasznált irodalom