linolsav
(cisz-9,12-oktadekadiénsav, linolénsav, F-vitaminok)
C18H32O2
C6H11CH=CHCH2CH=(CH2)7COOH
Két kettős kötést
tartalmazó karbonsav (többszörösen
telítetlen zsírsav). A linolénsav három kettős kötést
tartalmaz
![]() ![]() |
A linolsav molekulaképe felül golyó és pálcika alul térkitöltéses megjelenítésben. A Linolsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal |
Előfordulás
Gliceridjei a száradó
olajokban (len-, mák-,
napraforgó-, tökmag-, kukorica- és szójaolaj), az állati eredetű élelmiszerek
közül elsősorban a halak különösen a tengeri halak olajában (lazac, makréla)
és a tojássárgájában, tejben, marhahúsban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világossárga olajos folyadék.
Levegőn gyorsan oxidálódik
és elgyantásodik.
Redukálható sztearinsavvá.
Felhasználás
Táplálékkiegészítő sportolóknak, fogyókúrázóknak és túlsúlyosaknak. Elősegíti
a tartós zsírveszteséget. Erős antioxidáns hatással segíti a zsírvesztést izomleépülés
nélkül.
Biológia
Esszenciális (létfontosságú) zsírsav
a hozzá nagyon hasonló, ugyancsak 18 szénatomot
tartalmazó linolénsavval együtt (amely három kettős
kötést tartalmaz). (A szervezet nem képes szintetizálni, ugyanakkor a szervezet
harmonikus működéséhez nélkülözhetetlen.) A linolénsavval együtt F-vitaminoknak
nevezik.
A linolsav az omega-6, a linolénsav az omega-3 család tagja.