laktóz (tejcukor)

C12H22O11

Két monoszacharid (glükóz, galaktóz) molekulából felépülő diszacharid.

A laktóz molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Laktoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A tejben megtalálható. (A tehéntejben 4,8-5,2%, az anyatejben 5-8%.)

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos anyag.
Nem olyan édes, mint a répacukor.
Vízben rosszabbul oldódik, mint a répacukor. (Ezért a tej cukrozásakor a tejcukor egy része kikristályosodik.)
100°C fölött a tejben lévő fehérjével barnás színű vegyületet képez.

Előállítás
A sajtgyártás során a tejsavóban marad, abból vonják ki.

Felhasználás
Élelmiszeripari célokra.
Tápszerekhez.

Biológia
A szervezetben a laktáz nevű enzim bontja le glükózzá, galaktózzá. Ennek az enzimnek a részleges vagy teljes hiánya okozza a tejcukor érzékenységet (laktóz-intoleranciát)

Felhasznált irodalom