laktóz (tejcukor)
C12H22O11
Két monoszacharid (glükóz,
galaktóz) molekulából felépülő diszacharid.
A laktóz molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Laktoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A tejben megtalálható. (A tehéntejben 4,8-5,2%, az anyatejben 5-8%.)
Fizikai
és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos
anyag.
Nem olyan édes, mint a répacukor.
Vízben rosszabbul oldódik, mint a répacukor.
(Ezért a tej cukrozásakor a tejcukor egy része kikristályosodik.)
100°C fölött a tejben lévő fehérjével
barnás színű vegyületet képez.
Előállítás
A sajtgyártás során a tejsavóban marad, abból vonják ki.
Felhasználás
Élelmiszeripari célokra.
Tápszerekhez.
Biológia
A szervezetben a laktáz nevű enzim
bontja le glükózzá, galaktózzá.
Ennek az enzimnek a
részleges vagy teljes hiánya okozza a tejcukor érzékenységet (laktóz-intoleranciát)