izoleucin
(a-amino-b-metil-valeriánsav)
C6H13NO2, CH3CH2-CH(CH3)-CH2-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Csaknem minden fehérjében
megtalálható. Főleg melaszban és kazeinben fordul elő.
Az izoleucin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az ile.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 284°C.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért
a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból
és alfa-keto-glutársavból képződik több lépcsőben.