izoleucin
(a-amino-b-metil-valeriánsav)

C6H13NO2, CH3CH2-CH(CH3)-CH2-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Csaknem minden fehérjében megtalálható. Főleg melaszban és kazeinben fordul elő.

Az izoleucin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az ile.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 284°C.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból és alfa-keto-glutársavból képződik több lépcsőben.

Felhasznált irodalom