hisztidin
(a-amino-b-imidazolil-propionsav

C6H9N3O2, HOOC-CH(NH2)-CH2-C3N2H3
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Nagy mennyiségben található kazeinben, tojásfehérjében, keratinban.

A hisztidin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A HIS.PDB koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kristályos anyag.
Olvadáspontja 287°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti.
Szén-dioxid elvesztésével könnyen hisztaminná alakul a hisztidin-dekarbonáz enzim hatására.

Felhasznált irodalom