hisztidin
(a-amino-b-imidazolil-propionsav
C6H9N3O2, HOOC-CH(NH2)-CH2-C3N2H3
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Nagy mennyiségben található kazeinben, tojásfehérjében, keratinban.
A hisztidin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A HIS.PDB koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kristályos anyag.
Olvadáspontja 287°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint
a központi idegrendszer működését is elősegíti.
Szén-dioxid elvesztésével könnyen hisztaminná
alakul a hisztidin-dekarbonáz enzim
hatására.