háromértékű alkoholok
(glicerin, 1,2,3-propántriol, 1,2,3-trihidroxi-propán, E 422)

Ha a szénhidrogénekben három hidrogént helyettesítünk hidroxilgyökkel, akkor háromértékű alkohol keletkezik.

Ezek közül a glicerin (1,2,3-propántriol) a legismertebb és legjelentősebb.

C2H8O3, CH2OH-CHOH-CH2OH
Mivel egy szénatomon két hidroxilgyök csak kivételes körülmények között fordul elő, ezért a glicerin a szerkezeti képleten és a molekulaképen látható szerkezetű.

A glicerin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Glicerin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Erjedés során keletkezik glicerin is az etanol mellett, a borban is megtalálható.
Valamennyi állati és növényi zsír és olaj glicerid (a glicerin különböző karbonsavakkal alkotott észtere).

Fizikai és kémiai tulajdonságok
A glicerin sűrű, édes ízű folyadék
Olvadáspontja +17,9°C
Forráspontja 290°C, de ezen a hőmérsékleten már bomlik.
Sűrűsége: 1,26 g/cm3
Kimutatható, hogy a glicerin három hidroxilgyököt tartalmaz, mert három savmaradékkal vegyül.

Előállítás
Állati és növényi zsírok és olajok elszappanosításával glicerin keletkezik. A házi szappankészítés során a glicerin elvész, ipari előállítás során, azonban értékes melléktermék.
Újabban a kőolaj krakkolásánál nagy mennyiségben keletkező propilénből gyártják, klórral, magas hőmérsékleten, mivel ekkor nem a kettős kötés telítődik klórral, hanem alkil-klorid keletkezik, amit azután hipoklórossavval klórhidrinné alakítanak; ezt már könnyű glicerinné szappanosítani:

Salétromsavval a glicerin mono-, di- és trinitrátot alkot. Ez utóbbi a nitro-glicerin [C3H5(NO3)3] néven ismert robbanóanyag.

Felhasználás
Kozmetikai és gyógyászati készítményekben. (Pl. bőrpuhító krémek, testápolók - a képen)
Robbanóanyagok (nitro-glicerin) alapanyaga.
Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőszerként.
Élelmiszeradalékként E 422 kóddal említik.


Biológia
Valamennyi állati és növényi zsír és olaj a (a glicerin különböző karbonsavakkal alkotott észtere), vagyis glicerid.

Felhasznált irodalom