glutaminsav
(a-amino-glutánsav, E 620)

C5H9NO4, HOOC-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
A legtöbb fehérjében megtalálható.

A glutaminsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az asp.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos anyag.
Olvadáspontja 202°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Előállítás
Az ízfokozóként alkalmazott glutaminsavat általában melaszból, baktériumok erjesztésével készítik legnagyobb mennyiségben.

Felhasználás
Az élelmiszerekhez ízfokozóként adják hozzá, E620 kóddal. Sóit is használják.

Biológia
A gerincesek központi idegrendszerében megtalálható legáltalánosabb serkentő ingerületátvivő.

Felhasznált irodalom