glutaminsav
(a-amino-glutánsav, E 620)
C5H9NO4, HOOC-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Előfordulás
A legtöbb fehérjében
megtalálható.
A glutaminsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az asp.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos
anyag.
Olvadáspontja 202°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Előállítás
Az ízfokozóként alkalmazott glutaminsavat általában melaszból, baktériumok
erjesztésével készítik
legnagyobb mennyiségben.
Felhasználás
Az élelmiszerekhez ízfokozóként adják hozzá, E620 kóddal. Sóit is használják.
Biológia
A gerincesek központi idegrendszerében megtalálható legáltalánosabb serkentő
ingerületátvivő.