glukonsav
(glükonsav, 2,3,4,5,6-pentahidroxihexanonsav, E 574, glukonátok, nátrium-glukonát, E 576, kálium-glukonát, E 577, kalcium-glukonát, E 578, vas(II)-glukonát, E 579)

C6H12O7 (glükonsav) Az glükóz (szőlőcukor) első szénatomjának oxidációjával keletkező hidroxi-karbonsav.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Átlátszó vagy barnás folyadék
Olvadáspont: < 12 °C
Forráspont: > 100 °C
Vizben oldva glukonát ion (C6H11O7-) keletkezik.
i a glukonátok.
Normál körülmények között stabil.

Felhasználás
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó, térfogatnövelő adalékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 574.
Néhány ját szintén használják élelmiszeradalékként az alábbi kódokkal:
- Nátrium ja (nátrium-glukonát), kódja E 576 - kelátképző
- Kálium ja (kálium-glukonát), kódja E 577 - kelátképző, hordozó
- Kalcium ja (kalcium-glukonát), kódja E 578 - sav-szabályzó, szilárdító
- Vas(II) ja (vas(II)-glukonát), kódja E 579 - szín-stabilizátor

Felhasznált irodalom