glukonsav
(glükonsav, 2,3,4,5,6-pentahidroxihexanonsav, E 574, glukonátok, nátrium-glukonát, E 576, kálium-glukonát, E 577, kalcium-glukonát, E 578, vas(II)-glukonát, E 579)
C6H12O7
(glükonsav) Az glükóz (szőlőcukor)
első szénatomjának oxidációjával
keletkező hidroxi-karbonsav.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Átlátszó vagy barnás folyadék
Olvadáspont: <
12 °C
Forráspont: > 100
°C
Vizben oldva
glukonát ion (C6H11O7-) keletkezik.
Sói a glukonátok.
Normál körülmények között stabil.
Felhasználás
Az élelmiszeriparban sav-szabályzó,
térfogatnövelő adalékként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként
kódja E 574.
Néhány sóját szintén használják élelmiszeradalékként
az alábbi kódokkal:
- Nátrium sója (nátrium-glukonát),
kódja E 576 - kelátképző
- Kálium sója (kálium-glukonát), kódja E 577 - kelátképző, hordozó
- Kalcium sója (kalcium-glukonát), kódja E 578 - sav-szabályzó,
szilárdító
- Vas(II) sója
(vas(II)-glukonát), kódja E 579 - szín-stabilizátor