furfurol
(furán-aldehid)

C4H3OCHO

Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, vagy világos barna, kellemes szagú folyadék.
Éghető.
Olvadáspont: -36 ~ -39°C
Forráspont: 162-167°C
Sűrűség: 1,16 g/cm3
Vízben kevésbé oldódik.
A telítetlen szénhidrogéneket jól oldja.
Telített szénhidrogénekben alig oldódik.
Levegőn könnyen oxidálódik, különböző karbonsavak keletkezése közben.
Kémiai viselkedése hasonló a benzaldehidéhez.
Lúgos közegben Cu2O, vagy Ag2O katalizátor jelenlétében már levegő átbuborékoltatással is teljesen furán-2-karbonsavvá oxidálódik.
Megfelelő katalizátor jelenlétében hidrogénezve furfurilalkohollá redukálódik.
Híg savakkal hosszabb ideig főzve a gyűrű felhasad, hangyasav és borostyánkősav keletkezik, de az utóbbi el is gyantásodik.

Előállítás
Mezőgazdasági hulladékokból (pl. kukoricacsutka) kénsavas hidrolízissel.

Felhasználás
A vegyiparban, kőolajiparban stb. használják reakcióképessége, oldóképessége miatt.
Alkalmazzák növényi olajok kezelése során.
Fenol- és furán-műgyanták előállításának alapanyaga.
Gyomírtószerek és ízesítők alapanyaga.

Biológia
A szervezettel érintkezve a bőrfelületet, a szemet, a légutakat izgatja, illetve ingerli.
Gőzei a levegővel robbanó és mérgező elegyet alkotnak.
Szagküszöbértéke 1,6 mg/m3, MAK értéke 20 mg/m3

Felhasznált irodalom