gyümölcscukor
(D-fruktóz, 1,3,4,5,6-pentahidroxi-2-hexanon, levulóz)

C6H12O6

Kémiailag egyszerű (monoszacharid), ketohexóz.

A gyümölcscukor molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra huzalváz megjelenítésben.

A Fruktoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A nádcukor (répacukor) nevü diszacharid egyik építőköve.
Megtalálható gyümölcsökben és a mézben.
Glikozidokban ritkább.
Az inulin nevü poliszacharid teljesen fruktózból áll.

Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos anyag.
Melegítve még megolvadása előtt elbomlik.
Vízben jól oldódik.

Előállítás
A nádcukor (répacukor) elbontásával.

Felhasználás
Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek édesítésére használják.

Biológia
A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentosége van.
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energia bevitel.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 g-nál több nem ajánlott.

Felhasznált irodalom