gyümölcscukor
(D-fruktóz, 1,3,4,5,6-pentahidroxi-2-hexanon, levulóz)
C6H12O6
Kémiailag egyszerű (monoszacharid),
ketohexóz.
A gyümölcscukor molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra huzalváz megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Fruktoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A nádcukor (répacukor) nevü diszacharid
egyik építőköve.
Megtalálható gyümölcsökben és a mézben.
Glikozidokban ritkább.
Az inulin nevü poliszacharid teljesen
fruktózból áll.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos
anyag.
Melegítve még megolvadása
előtt elbomlik.
Vízben jól oldódik.
Előállítás
A nádcukor (répacukor) elbontásával.
Felhasználás
Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek édesítésére használják.
Biológia
A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá
való átalakulása enzimes
hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása
után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati
szempontból nagy jelentosége van.
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor,
édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan
édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az
energia bevitel.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból
napi 30 g-nál több nem ajánlott.