amil-acetát
(ecetsavas amil, izo-amil-acetát, körteéter, körteolaj, banánolaj)
C7H14O2,
CH3COO.C5H11
8 különböző izomere
létezik, amiből 5 ismertebb.
Az amil-acetát izomerei
általában keverten fordulnak elő illatuk
körtére vagy banánra emlékeztet.
Az illata miatt körteéternek
vagy körteolajnak (Birnöl, pear-oil), banánolajnak is nevezik.
Az amil-acetát molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az IsAmilac.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, átlátszó, kellemes (körtére emlékeztető illatú
és zamatú) folyadék.
Sűrűsége 0°C-on 0,884
Olvadáspontja - 100°C
Forráspontja 149-150°C.
Előállítás
Az izo-amil-acetát erjedési vagy izo-amil-alkoholból
készül úgy, hogy azt, tömény kénsavval
elegyítve, vízmentes nátrium-acetátra
öntik, majd az észtert
ledesztillálják,
végül a még szennyes párlatot tisztítják.
Felhasználás
Izesítőként, illatosítóként alkalmazzák.