amil-acetát
(ecetsavas amil, izo-amil-acetát, körteéter, körteolaj, banánolaj)

C7H14O2, CH3COO.C5H11
8 különböző izomere létezik, amiből 5 ismertebb.
Az amil-acetát izomerei általában keverten fordulnak elő illatuk körtére vagy banánra emlékeztet.
Az illata miatt körteéternek vagy körteolajnak (Birnöl, pear-oil), banánolajnak is nevezik.

Az amil-acetát molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az IsAmilac.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, átlátszó, kellemes (körtére emlékeztető illatú és zamatú) folyadék.
Sűrűsége 0°C-on 0,884
Olvadáspontja - 100°C
Forráspontja 149-150°C.

Előállítás
Az izo-amil-acetát erjedési vagy izo-amil-alkoholból készül úgy, hogy azt, tömény kénsavval elegyítve, vízmentes nátrium-acetátra öntik, majd az észtert ledesztillálják, végül a még szennyes párlatot tisztítják.

Felhasználás
Izesítőként, illatosítóként alkalmazzák.

Felhasznált irodalom