ámbra
(ambrein)

Kellemes illatú viaszos anyag

Előfordulás
Az ámbráscet (Physeter catodon) belében alakul ki. Valószínűleg az elfogyasztott puhatestűek (tintahal, mósuszpolip) szervezete által kiválasztott mósusz halmozódik fel az ábráscet belében. Nem tudják azonban, hogy a folyamat normális-e vagy kóros.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
A friss ámbra lágy állagú, színe fekete, szaga kellemetlen.
Nap, levegő és tengervíz hatására megkeményedik, elhalványul (a képen) és kellemes illatúvá válik.
Olvadáspont: kb. 62°C
Sűrűség: 0,78 - 0,92 g/cm3
Éterben és egyes olajokban oldható.
100°C-on fehér gőzpárolog.
Savakkal gyengén reagál.
Forró alkohollal egy koleszterinhez hasonló anyag, az ambrein vonható ki belőle, ami fényes, fehér kristályok formájában különíthető el.

Felhasználás
Többnyire nemes parfümök előállításakor használják mély tüzes, jellegzetes illatáért.
Az ámbra természetes formában ritka és drága, ezért a szintetikus alapanyagokkal helyettesítik.
Gyógyteákban, illetve festéshez is használják.
Keleten főleg fűszerként használják.
A belőle kinyert ambrein is illatszer alapanyag.

Felhasznált irodalom