ámbra
(ambrein)
Előfordulás
Az ámbráscet (Physeter catodon) belében alakul ki. Valószínűleg az elfogyasztott
puhatestűek (tintahal, mósuszpolip) szervezete által kiválasztott mósusz halmozódik
fel az ábráscet belében. Nem tudják azonban, hogy a folyamat normális-e vagy
kóros.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A friss ámbra lágy állagú, színe fekete, szaga kellemetlen.
Nap, levegő és tengervíz hatására megkeményedik, elhalványul (a képen)
és kellemes illatúvá válik.
Olvadáspont: kb.
62°C
Sűrűség: 0,78 - 0,92
g/cm3
Éterben és egyes olajokban oldható.
100°C-on fehér gőzzé párolog.
Savakkal gyengén reagál.
Forró alkohollal egy koleszterinhez
hasonló anyag, az ambrein vonható ki belőle, ami fényes, fehér kristályok
formájában különíthető el.
Felhasználás
Többnyire nemes parfümök előállításakor használják mély tüzes, jellegzetes illatáért.
Az ámbra természetes formában ritka és drága, ezért a szintetikus alapanyagokkal
helyettesítik.
Gyógyteákban, illetve festéshez is használják.
Keleten főleg fűszerként használják.
A belőle kinyert ambrein is illatszer alapanyag.