Az áram vegyi hatásának gyakorlati alkalmazásai

1. Elektromos áram segítségével a tárgyakat tetszőleges fémmel vonhatjuk be, például réztárgyat arannyal, ezüsttel. Egy kanalat úgy ezüstözünk be, hogy ezüsttartalmú oldatba merítjük, azután egy telep negatív sarkával kötjük össze. A pozitív sarkot ezüstlemezhez kötjük. A kanálra az oldatból ezüst rakódik. Az oldatból nem fogynak ki az ezüstionok, mert az ezüstlap oldódása pótolja őket. Hasonló eljárással krómozzák be a kerékpár-alkatrészeket is. Ez az eljárás a galvanizálás.

2. Elektromos áram segítségével szobrokról érmékről teljesen hű másolatokat lehet készíteni. Először is a tárgyat az előző módon elég vastag fémbevonattal látják el. Ha a tárgy (pl. márványszobor) nem vezetné az elektromos áramot, alumíniumporral vagy grafitporral dörzsölik be, mert ezek jól vezetik az áramot.

A fémmel bevont tárgyról óvatosan leválasztják a fémbevonatot. Így a tárgynak pontos, belül üres mását kapják. Az üreget formálható anyaggal pl. gipsszel kiöntjük, ilyen módon az eredeti tárgyról tetszés szerinti számú másolatot készíthetnek.
A gramofonlemezeket is ezzel az eljárással sokszorosítják.
Az elektromos úton történő másolatkészítés neve: galvanoplasztika.

3. Elektrolitikus fémnek nevezzük azokat a fémeket, amelyeket elektromos árammal választunk ki igen tisztán oldataikból vagy olvadékaikból. Ha a fémet tartalmazó folyékony anyagon át elektromos áramot vezetünk, a fém kiválik a negatív elektródon.

4. Alumíniumgyártás. Magyarország a bauxitnak egyik leggazdagabb lelőhelye. (Ma már nincs gazdaságosan kibányászható bauxitunk.). A bauxitban 55 - 65% timföld (Al2O3) van. Ez tartalmazza az alumíniumot. A timföldet nem lehet vízben oldani, ellenben oldódik az 1000 fokon megolvasztott kriolitban. A folyékony timföld-kriolit oldatból elektrolízissel választják ki az alumíniumot.

Az alumínium kiválasztása timföldből

Az alumínium az áramforrás negatív sarkával összekötött edény szénbélésén válik ki, és az edény fenekén gyűlik össze. Az izzón cseppfolyós alumíniumot időnként lecsapolják.

1 kg alumínium kiválasztásához kb. 22 kilowattóra áram szükséges. Ezért alumíniumgyáraink ott vannak, ahol olcsó és nagy mennyiségű elektromos áram áll rendelkezésre (Tatabánya, Inota, Aimásfüzitő). (Ma már egyik sem üzemel.)


Felhasznált irodalom