szinkrongép
(szinkron fordulatszám, szinkronmotor)

Váltakozóárammal működő villamos forgógép, amelynek forgórésze állandósult állapotban az állórész tekercselés által létrehozott mágneses térrel pontosan együtt (szinkron fordulatszámmal) forog.
Az állórész tekercselés háromfázisú vagy egyfázisú váltakozóáramú áramforrásra van kötve. A forgórészben egyenáramú gerjesztőtekercselés vagy keménymágneses anyag van, esetleg gerjesztés nélküli, mágnesesen asszimmetrikus felépítésű.
A villamosenergia-rendszereket gyakorlatilag teljes egészében különböző teljesítményű, generátorként működő szinkrongépek táplálják.

Az animáció egy szinkronmotor működési elvét mutatja be.

A bemutatott példán a forgórész egy állandó mágnes amelynek forgása követi az állórész tekercselésének forgó mágneses terét.

A szinkronmotorok legértékesebb tulajdonsága az állandó fordulatszám.
Hátrányuk a bonyolult szerkezet és a kis indítónyomaték. Hirtelen terhelés esetén kieshetnek a szinkronból és leállhatnak.

Egy "igazi" szinkronmotor.

Szinkronmotorokat általában ott alkalmaznak, ahol nincs szükség nagy nyomatékra és egyenletes fordulatszám szükséges pl. a lemezjátszókban, regisztráló műszerek papírszalagjainak mozgatására, stb.

Felhasznált irodalom