A csúcshatás. - A villámhárító

Ahhoz, hogy a testek sokáig megtartsák elektromos töltésüket, éleiket, csúcsaikat le kell gömbölyíteni, felületüket simára kell csiszolni.


Így szünteti meg a gépszíj fölé helyezett és földelt fémfésű a szíj elektromos töltését


A villám ás a villámhárító

A csúcsos, éles tárgyak ugyanis könnyen elveszítik töltésüket, töltött test közelében pedig elektromos töltést kapnak. Ezt a jelenséget csúcshatásnak nevezzük.

1. Kísérlet. A töltés nélküli test töltést nyer. Szigetelő lábon álló konzervdobozba tegyünk he fölfelé álló kést. A kés csúcsa elé tartsunk néhány másodpercig megdörzsölt fésűt. A doboz oldalán levő sztaniol lemez felemelkedik. Távolítsuk el a megosztó fésűt. A lemez felemelkedve marad, és negatív töltést mutat.

2. Kísérlet. Az elektromosan töltött test a csúcson át elveszti töltését. Adjunk a doboznak pozitív töltést. Ha néhány pillanatig megdörzsölt, negatív töltésű fésűt mozgatunk a csúcs előtt, a sztaniol lemez gyorsan a doboz oldalához simul.

A szívócsúcsok robbanást akadályoznak meg. A gépszíj, miközben forgatja a fémkereket, hozzádörzsölődik, és elektromos lesz. A feszültség akkora lehet, hogy szikra ugrik ki belőle. Ilyen szikra már sokszor okozott tüzet vagy robbanást.

A gépszíj elektromos töltését úgy szüntetik meg, hogy a szíj fölé földelt, hegyes
fogú fémfésűt helyeznek. A csúcshatás miatt a szíj elveszti elektromos töltését, megszűnik a szikrázás veszélye.


A villámhárító hegyes fémrúd. A fémrúdból fémkötél vezet a földbe. Ha a villám belecsap a csúcsba, nem okoz kárt, mert a fémkötél az áramot a földbe vezeti. De a villámhárítónak más szerepe is van. Ha elektromos töltésű felhő kerül a ház fölé, a házban megosztás folytán elektromos töltés keletkezik. Ámde a villámhárító csúcsán át elveszíti a ház elektromos töltését, és így elmarad a villámcsapás.

Felhasznált irodalom