"Öveges tanár úr fizikája"

 

"Amikor kezembe került Öveges József - eredetileg valamikor a hatvanas években kiadott - Érdekes fizika című könyve, azonnal eldöntöttem, hogy ennek alapján megpróbálok valamilyen "korszerű formába öntött", az alapvető fizikai ismereteket közérthető formában megjelenítő anyagot készíteni.
(Az anyagon csak annyit változtattam, hogy néhány rövid megjegyzést fűztem hozzá - ahol az eltelt 40 év miatt feltétlenül szükségesnek tűnt).

Szerény számítógépes ismereteimből egy ilyen - a már mindenki számára rendelkezésre álló - Internet böngészőt felhasználó formára futotta.

Úgy gondoltam, hogy ez egy folyamatosan fejleszthető, talán soha teljesen be nem fejeződő anyag lesz, amelyben minden "kezembe kerülő" érdekes, egyszerűen megérthető fizikai (és egyéb természettudományos) ismeretet összegyűjthetek.

Reméltem, hogy így talán a "számítógép fertőzéssel" született fiam hajlandó lesz a fizikát is megismerni, mert a néha szerintem is rémes tankönyvekből elég nehezen tanul.

Igazából minden olyan embernek ajánlható, aki rászán egy kis időt arra, hogy megértse a világ működésének fizikai alapjait."

Ezt a bevezetőt valamikor az ezredfordulót követően írtam, a lexikon "keletkezése" után nem sokkal. Most (2009-ben) elolvasva úgy tűnik sikerült (sikerül) megvalósítanom az akkori elképzeléseimet. Ez a folyamatosan fejlesztett, és tényleg nem befejezhető természettudományos anyag, most több mint 8000 címszónál (2014. júliusában már több, mint 10.500 címszónál) tart, a fizika mellett a kémia és a csillagászat (illetve geológia, meteorológia, stb.) témaköréből.

Közben sikerült megszereznem a következő Öveges könyvet is és ma (2009. január 28-án elkezdem a feldolgozását. Valószínűleg több hónapos munka lesz majd. Fejezetenként felteszem, ami elkészül belőle. (Ennek a befejezésévél még ma (2014.07.15.) is adós vagyok.)