Sebesség - mozgás

A sebesség mindíg relatív, csak valami másik tárgyhoz viszonyítva értelmezhető. Amikor "teljesen nyugalomban" ücsörgünk valahol, akkor valójában csak a Földhöz viszonyítva vagyunk nyugalomban.
Közben a Föld forog a tengelye körül nem is túl lassan. Gyorsabb az Egyenlítőnél mért kerületi sebessége, mint a nem rég leállított szuperszonikus utasszállító repülőgép a Concorde sebessége!! (1667 km/óra sebességgel fordul el az egyenlítő bármely pontja.)
A Föld Nap körüli keringési sebessége is kb. 108.000 km/óra!! (30 km/másodpercenként). Ez sokkal gyorsabb mint az űrhajók keringési sebessége (ami "csak" kb. 28.000 kilométer/óra). Ekkora sebességre nem lennénk képesek felgyorsítani semmit a jelenlegi technikai eszközeinkkel (csak közvetve a hintamanőver - gravitációs manőver alkalmazásával).
A Naprendszer ezen kívül még a Tejútrendszerrel, együtt forog is. Körülbelül 200 millió évente fordul körbe a Tejútrendszer, ami elég hosszú idő, viszont a 100.000 fényéves átmérő miatt ez is tekintélyes sebesség, kb. 805.000 km/óra!! (224 km//másodpercenként).
A különböző galaxisok egymáshoz képest is igen nagy sebességgel távolodnak, némelyek közelednek.

Ha egy kicsit szétnézünk körülöttünk akkor is azt tapasztalhatjuk, hogy "minden mozog". Ezt már Galilei is kimondta.
A szobahőmérsékletű levegőt alkotó gázok molekuláinak átlagsebessége például kb. 500 méter másodpercenként, tehát a hangnál gyorsabban, egy puskagolyó sebességével mozognak!
A hidrogénatomok átlagsebessége ennek többszöröse több mint 1.850 m/sec, ez már a hangsebesség több mint ötszöröse! Ezért enged le olyan hamar a hidrogénnel töltött léggömb, meg persze azért, mert a hidrogénmolekula sokkal kisebb, mint az oxigén vagy a nitrogén.
A Holdról ezért szökik meg bármilyen gáz, azért nincs légköre, mert a szökési sebesség csak körülbelül 2.200 m/sec és a napos oldalán a hőmérséklet 180 °C körüli. Mivel az előbb említett gázmolekula sebességek csak átlagsebességek és mindíg vannak ennek akár a többszörösével mozgó molekulák is, így előbb-utóbb valamennyi gáz molekula "megszökik" a felületéről. Ha valamilyen módon létrehoznánk ott légkört az is idővel eltünne.

Felhasznált irodalom