Mézkémia - a kedvelt édesség összetevői

A méz sok-sok ezer éve fogyasztott "édesség". A cukor elterjedéséig nem is volt más édesítő.
Nagyon sok összetevőt tartalmaz(hat), amelyek természetesen függenek attól is, hogy milyen virágokat gyűjtöttek a méhek.
Két fő összetevője azonban a szőlőcukor és a gyümölcscukor.
Annak idején (megboldogult gimnazista koromban) - kémia tagozatos lévén - készítettünk "műmézet" a laborban. Ezt répacukorból készítettük citromsavval lebontva. Szőlőcukorból és gyümölcscukorból, (vagyis a méz két legfontosabb cukrából) álló, a citromsav felesleg miatt kissé savanykás lötty volt, amit a szünetben főzőpohárból, vegyszerkanállal falatoztunk - a többi osztályok nagy megrökönyödésére.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, kémiai szempontból, hogy mi minden van (lehet) a méhek által készített édesítőben.
(Az Élelmiszereink (zöldségek, gyümölcsök és egyebek) címszavam Méz részében röviden már foglalkoztam vele)

 


Fizikai tulajdonságok, Cukrok, Víz, Egyéb szerves anyagok (Szerves savak, Vitaminok, Fehérjék, Enzimek, Zsírsavak), Ásványi anyagok, Biológia

Fizikai tulajdonságok

A méz fizikai tulajdonságai (is) erősen függenek az összetételétől, az meg a méhek által gyűjtött összetevőktől.

Viszkozitása elég magas , de viszonylag tág határok között ingadozik (110 - 1600 mPAs) és függ a hőmérséklettől, illetve a méz "korától" is.
Sűrűsége 1,39-1,43g/cm3 (nyilván nagyobb a vízénél, hiszen elég sok nehezebb anyagot tartalmaz)
Színe szintén elég változó, a növényi vagy földrajzi eredettől, a gyűjtés idejétől, az éghajlati viszonyoktól, az ásványi anyagtartalomtól, a nektárban lévő színanyagoktól és a méz tárolásától, illetve kezelésétől függően az egészen világos, nagyon enyhén sárgástól az egészen sötét barnáig többféle lehet.
(A sötétebb színű mézek több ásványi anyagot tartalmaznak. Hosszú tárolás során a megnövekedett hidroximetil-furfurol is okozhatja a szín sötétedését.)
Egyes mézek fokozottan hajlamosak a kristályosodásra, mivel az adott hőmérsékleten oldhatónál magasabb lehet a cukortartalmuk.
Felületi feszültsége alacsony.
Elég erősen higroszkópos tulajdonságú a cukor, elsősorban a fruktóz tartalom miatt. (Nedvességtartalma azonban csak a felső 2 - 3 cm vastag rétegben növekszik.)
A méz pH-értéke 4,5-3,6.

 

Cukrok

A méz szárazanyagtartalmának 90-95%-át különböző cukrok alkotják.

A mézet a méhek nektárból (híg répacukoroldatból) készítik, vagyis abból a diszacharidból, amit mi egyszerűen csak cukornak nevezünk. A "feldolgozás" során ebből fele-fele arányban glükóz és fruktóz keletkezik. Ebből következően a méz 85-95%-ban ebből e két monoszacharidból áll.

Kis mennyiségben más cukrokat is tartalmaz(hat) diszacharidokat (pl. maltózt, szacharózt), oligoszacharidokat és poliszacharidokat (dextrint, keményítőt).

 

Víz

A méz második legfontosabb összetevője a víz. Ebben van feloldva tulajdonképpen az összes többi összetevő.
(Az eltarthatósága szempontjából lényeges a víztartalom. Ha 18% alatti, akkor a méz nem romlik meg.)

 

Egyéb szerves anyagok

A fentebb említett fő szerves (és szervetlen) összetevők mellett a méz számos egyéb szerves összetevőt tartalmaz(hat).
Ide tartoznak a különböző aroma- és festékanyagok (pl. flavonok, flavonoidok).
A mézek ízanyagait a cukor- és savösszetevők mellett az adott növények (amikről a méhek gyűjtötték) illatanyagai adják:
- aldehidek (pl. acetaldehid, benzaldehid)
- ketonok (pl. karvon, propanon)
- alkoholok (pl. eugenol, benzilalkohol)
- fenolok
- észterek (pl. metil-formiát, etil-acetát)
Hosszú tárolás során hidroximetil-furfurol (HMF) keletkezik a mézben lévő hexózokból.

Szerves savak
A méz jellegzetes ízében meghatározók a különböző szerves savak (glukonsav, citromsav, vajsav, ecetsav, tejsav, borostyánkősav, almasav).
A méz fő "nyersanyaga" a nektár nem tartalmaz fehérjét, a mézben kis mennyiségben jelenlévő aminosavak a virágporból, illetve a méhek mirigyváladékából származnak.

Vitaminok
A méz nem túl sok vitamint tartalmaz B1-, B2-, B6-, C- és K vitamin található benne.

Fehérjék
A mézben 0,5 - 3 %-nyi fehérje lehet a virágporból, illetve a méhek mirigyváladékából.

Enzimek
A méz enzimtartalma elsősorban a méhek garatmirigyváladákából ered, de a nektárok is tartalmazhatnak bizonyos enzimeket, illetve a nektárba vagy a mézbe kerülő mikroorganizmusok enzimjei is jelen lehetnek.
A legjellemzőbb a glükozoxidáz, amely a glükózt glükózsavra és hidrogén-peroxidra bontja. (A glükózsav hozzájárul a méz savasságához a hirogén-peroxid pedig a méz antibiális hatásának legfőbb okozója.)
A méz legismertebb enzimjei a keményítőt bontó diasztáz (alfa- és béta-amiláz keveréke) és a szacharózt átalakitó invertáz.

Zsírsavak
Zsírsavak (pl. palmitinsav, olajsav) a méhviaszból kerülhetnek a mézbe.

 

Ásványi anyagok

A méz viszonylag kevés ásványi anyagot tartalmaz.
Kimutathatók benne azonban
- makroelemek: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium,
- mikroelemek: vas, alumínium, cink, réz, mangán, króm, bór, lítium, mangán, szilícium, bárium, stroncium, ólom

 

Biológia

Kedvező hatások
erősíti az idegeket
a légzőszervekre ható összes természetes orvosság hatását növeli
megfázás esetén két evőkanál méz forró tejbe keverve csillapítja a köhögési ingert
a macskajaj megelőzhető, ha lefekvés előtt megeszünk két kanál mézet, a benne lévő gyümölcscukor ugyanis 30 százalékkal gyorsítja az alkohol lebontást
edzés közben, kifulladás esetén együnk meg egy nagy kanál mézet
a cukorral ellentétben alacsony glikémiás indexű, így a vércukorszintet egészen lassan emeli meg, ezáltal jobban bírjuk majd az igénybevételt
közvetlen energiaforrás, hiszen csak 1 százaléka szacharóz, a többi gyümölcs- és szőlőcukor, így a máj is lényegesen könnyebben és jobban feldolgozza, minta cukrot.
További előnye a cukorral szemben, hogy kíméli az emésztőrendszer belső falát.
Aki hozzászokik a mézhez, rövid időn belül kevesebb édességet fog fogyasztani, mert szervezete nem kívánja a túl édes dolgokat. És ezáltal - bármilyen hihetetlennek is tűnik - a méz még a karcsú vonalak megőrzésében is segítségünkre lehet.
Külsőleg alkalmazható horzsolásnál vagy hasonló sérülésnél, mivel kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, és megöli a baktériumokat, ha mézet kenünk a sebre és hagyjuk a levegőn rászáradni, a seb öntisztulással háromszor olyan gyorsan gyógyul, mint amikor nem kezelik mézzel.

Kedvezőtlen hatások
Meg kell említeni az utóbbi időben jelentkező "szennyeződéseket". A méhek betegségeire adott antibiotikumok megjelenhetnek a mézben. Az ilyen módon kezelt méhek mézét nem lenne szabad forgalomba hozni, belekeverni a többi mézbe.Felhasznált irodalom