Kávékémia - az egyik legelterjedtebb serkentő ital összetevői
A legelterjedtebb
pszichoaktív szer a Földön.
Szinte minden kultúrában fontos szerepet tölt be.
Hatásáról megoszlanak a vélemények, néha egymásnak teljesen ellentmondó adatok
olvashatók arról, hogy hasznos-e vagy káros a fogyasztása.
Nézzük meg kémiai szempontból
a fontosabb vegyületeket abból a 2000-nyiből, amit a népszerű fekete ital tartalmaz.
A nyers kávéban számos szénhidrát
található.
Vannak köztük cukrok
(monoszacharidok,
diszacharidok és triszacharidok) valamint poliszacharidok
is.
A szabad cukrok közül
a répacukor (szacharóz)
mennyisége a legnagyobb, (egyes kávéfajtáknál a szárazanyagtrartalom
közel 10%-a lehet).
A nyers kávé szárazanyag-tartalmának a felét is elérheti a poliszacharidok
mennyisége, amelyek főleg mannózból,
galaktózból,
glükózból és
arabinózból épülnek fel.
Pörköléskor az összetétel jelentősen megváltozik, az egyszerű cukrok nagy része
elbomlik.
Az alifás karbonsavak
a kávé minőségére fontos hatással vannak, mivel a pH
változása bizonyos funkciós
csoportok, például a fenolos
hidroxilcsoportok
disszociációját okozhatja,
ami módosítja a kávé aromáját.
A kávéban sokféle jellegzetes ízű karbonsavat
mutattak ki.
A 2-metil-valeriánsav például csokoládéízt, a piroszőlősav
karamelles aromát kölcsönöz a kávénak.
A nyers kávéban a nem illékony karbonsavak,
például a citromsav,
a maleinsav,
az oxálsav és
a borkősav
is előfordulnak ezek mennyisége azonban a 2%-ot sem éri el.
A pörkölt kávéban több mint 30 alifás karbonsavat
azonosítottak (pl. hangyasav,
ecetsav, propionsav,
tejsav, oxálsav,
maleinsav,
borkősav,
citromsav
és más magasabb szénatomszámú
karbonsavak).
Általában minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál kevesebb karbonsav
van benne.
Ide tartozik a kávé legjellemzőbb alkaloidja
a koffein
(a kávé szárazanyagtartalmának 1-4%-a), továbbá a trigonellin
(a kávé szárazanyagtartalmának 1%-a) és a nikotinsav.
Ide tartoznak még a kávéban található aminosavak
és fehérjék
is.
A kávé többszázféle illékony összetevőt tartalmaz.
Ezek között vannak szénhidrogének,
pirrolok, nitrogénvegyületek,
alkoholok, benzopirrolok,
kénvegyületek,
aldehidek, pirazinok,
fenolok, ketonok,
benzopirazinok, furánok,
karbonsavak,
piridinek,
benzofuránok, észterek,
benzopiridinek,
piránok, éterek,
tiofének, pironok, acetálok,
benzotiofének, laktonok,
oxazolok, tiazolok,
anhidridek,
benzoxazolok, benzotiazolok.
A kávé aromáját számos vegyület együttes hatása okozza, többek között:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
2-metoxi-3-izobutilpirazin | vanilin | gvajakol | 2,3-butadion | 2,3-pentándion |
Egyes kutatók szerint a kávé az egyik legfontosabb antioxidáns
forrás.
Tartalmaz többek között fahéjsavat, benzoesavat,
flavonoidokat,
proantocianidineket, sztilbéneket (1,2-difeniletilén funkciós
csoport tartalmú vegyületek), kumarinokat, lignánokat (a fitoösztrogének
egy csoportja) és lignineket.
Ezek a vegyületek megvédik a sejtekben lévő DNS-t, lipideket és proteineket a szabad gyökök által okozott oxidációtól.
Ez a hatás csökkenti a szív és érrendszeri megbedegedések és a rák kockázatát.
A kávé tartalmaz klorogénsavat és kínasavat is, amelyek
szintén erős antioxidánsok.
A kávé hatásai közül legismertebb a koffein által okozott hatás a legismertebb. Leginkább ezért fogyasztják, meg persze "megszokásból". (Ezért "találták ki" a koffeinmentes kávét.)
A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ.
A kávé káros hatásai:
Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy napi négy csészénél több kávé
fogyasztása kalciumveszteséget okoz.
Az eszpresszókávéban vannak olyan komponensek, amelyek növelik a koleszterinszintet.
Bizonyos káros hatásokat mutattak ki a fogamzóképességre, és azt, hogy a születendő
gyermek kisebb súlyát okozhatja.
A kávé hasznos hatásai:
A kávéfogyasztás csökkenti a bélrák, a májrák, a szív és érrendszeri
megbetegedések és a Parkinson-kór kockázatát.
A kávénak ezt a hatását valószínüleg a polifenolok
okozzák. Ilyen antioxidánsok
a kávé mellett a csokoládéban, a vörösborban,
a teában és sok gyümölcsben is előfordulnak. Egyes kutatók szerint azonban a
kávé az egyik legfontosabb forrásuk.