A háziszappan az igazi!
Persze
csak jéghidegen! Ha már reklámszlogeneknél tartunk, akkor így lehetne folytatni.
Mindig felkapom a fejem, a különböző zöld-ségek hallatán.
Nemrég (2013.11.10) éppen a háziszappan-dili újabb megnyilvánulását hallottam
egy rádióműsorban. "Vegyszermentes" szappant kell használni. Hangzott
a szokásos duma. A szappan előállításához használt nátrium-hidroxid (vagy kálium-hidroxid)
ilyenkor nyilván nem vegyszer. Pedig kevés veszélyesebb anyag van a könnyen
hozzáférhetők között.
Sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit.
Nagyüzemileg is ugyanúgy készítik a szappant, mint házilag. Másképpen nem
lehet.
Elszappanosításnak
azt nevezik, amikor a zsírokból,
vagy olajokból
(vagyis trigliceridekből),
bázisos oldatban,
hidrolízissel
a trigliceridet
felépítő zsírsavak
sói és glicerin
keletkezik:
A szappanok
abban különböznek, hogy milyen a zsírokat,
vagy olajokat használnak
az előállításukhoz.
Egyébként a szappan
az szappan, akkor
is, ha házilag és akkor is, ha gyárilag készítik.
Szappankészítés házilag
A szappankészítés gyári folyamata
Persze tesznek bele egyéb anyagokat is (házilag is, pl. illóolajokat).
Nem hiszem, hogy környezetkímélőbb, egészségesebb, természetesebb lenne, ha a föld 7 milliárd lakosa nekiállna háziszappant készíteni, mintha iparilag, szabályozott körülmények között, a környezetvédelmi és egyéb előírások betartásával teszik ugyanazt.
Régen szinte csak házilag "főzték" a szappant
a disznóölések során a megmaradt zsíros,
"faggyús"
maradékokat vízben "lúgkővel"
(nátrium-hidroxid) főzték.
Amikor elkészült ebbe a "löttybe" beleraktak egy csomó konyhasót
(nátrium-klorid) - ezzel "kisózták" (tudományosabban mondva
- eltolták az ionegyensúlyt)
és a sokkal rosszabbul oldódó
szappan kivált az
oldatból.
Ez legalább két szempontból praktikus volt. Megszabadultak egy csomó felesleges
zsíros hulladéktól és olcsón szappanhoz jutottak. (Csak a lúgkövet és a sót
kellett megvenni.)
Ezzel szemben a háziszappan recepteket nézve ma már nem ilyen praktikus a dolog. Hazánkban viszonylag kevés olajfa és kókuszpálma vagy olajpálma található. Ezeknek az alapanyagoknak a használata (a teljes hatását tekintve - pl. ideszállítás) már nem annyira barátja a környezetnek.
Az igazán természetes megoldások hívői persze még tovább mennek.
Szódával (Na2CO3)
vagy hamuzsírral
(K2CO3 főznek szappant.
Ez azonban rendkívül lassú, és sok odafigyelést igénylő művelet. Ha viszont
ehhez egy kis oltott
meszet is raknak, akkor tulajdonképpen lúgkövet
állítottak elő "menet közben" az alábbi egyenletek szerint:
szóda + oltott mész -> lúgkő + mészkő
Na2CO3 + Ca(OH)2 -> 2 NaOH + CaCO3
illetve
hamuzsír + oltott mész -> maró káli + mészkő
K2CO3 + Ca(OH)2 -> 2 KOH + CaCO3
A keletkező kálcium-karbonát (mészkő) nem oldódik, kiválik az oldatból. Szóval
a "maradék" lúgkő
(vagy maró káli) híg vizes oldata. Ez (óvatos forralással) betöményíthető. (Közben
nem árt a lentebb említett munkavédelmi szabályokat betartani, ha nem akarja
valaki ezt látni utoljára.)
Így tulajdonképpen házilag állítottuk elő azt a lúgkő (vagy maró káli) oldatát,
amivel már nekiveselkedhetünk a háziszappan készítés - fentebb már leírt - további
rögös útjának.
Persze a meszet is csak "zöldforrásból", igazi magyar mészégetőktől
szerezzük be. Ők ugyanis zöld energiát használnak a mészégetéshez (kivágják
a környező erdőket).
A mészoltást már otthon is elvégezhetjük. (Elég macerás és veszélyes, fröcsög
szerteszéjjel a maró oltott mész, de teljesen zöld - amúgy tejfehér. Itt sem
árt a lentebb említett munkavédelmi szabályokat betartani)
Szóval előre az igazán zöld (házi) szappankészítésért!
Az én véleményem szerint ugyanakkor ma már nem túlságosan praktikus ilyesmit
otthon készíteni.
A lúgkő (vagy a maró káli)
nem éppen gyermektápszer. (Lásd vörösiszap katasztrófa!)
Megfelelő ismeretek és óvintézkedések nélkül senkinek nem ajánlom. Ha mégis
ilyesmire vetemedne. Legyen kéznél egy kis citromlé, citromsavoldat,
bórsavoldat, a szembe
vagy bőrre kerülő lúgos
oldat semlegesítéséhez.
(Persze védőszemüveg és gumikesztyű használata is ajánlott - ipari körülmények
között meg amúgy is kötelező.)
Egyébként nyugodtan elhihetik nekem, hogy - összhatását tekintve - semmivel sem zöldebb a háziszappan, mint az iparilag előállított.