A háziszappan az igazi!

Persze csak jéghidegen! Ha már reklámszlogeneknél tartunk, akkor így lehetne folytatni.

Mindig felkapom a fejem, a különböző zöld-ségek hallatán.
Nemrég (2013.11.10) éppen a háziszappan-dili újabb megnyilvánulását hallottam egy rádióműsorban. "Vegyszermentes" szappant kell használni. Hangzott a szokásos duma. A szappan előállításához használt nátrium-hidroxid (vagy kálium-hidroxid) ilyenkor nyilván nem vegyszer. Pedig kevés veszélyesebb anyag van a könnyen hozzáférhetők között.

Sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit.
Nagyüzemileg is ugyanúgy készítik a szappant, mint házilag. Másképpen nem lehet.
Elszappanosításnak azt nevezik, amikor a zsírokból, vagy olajokból (vagyis trigliceridekből), bázisos oldatban, hidrolízissel a trigliceridet felépítő zsírsavak i és glicerin keletkezik:

A szappanok abban különböznek, hogy milyen a zsírokat, vagy olajokat használnak az előállításukhoz.
Egyébként a szappan az szappan, akkor is, ha házilag és akkor is, ha gyárilag készítik.

Szappankészítés házilag

A szappankészítés gyári folyamata

Persze tesznek bele egyéb anyagokat is (házilag is, pl. illóolajokat).

Nem hiszem, hogy környezetkímélőbb, egészségesebb, természetesebb lenne, ha a föld 7 milliárd lakosa nekiállna háziszappant készíteni, mintha iparilag, szabályozott körülmények között, a környezetvédelmi és egyéb előírások betartásával teszik ugyanazt.

Régen szinte csak házilag "főzték" a szappant a disznóölések során a megmaradt zsíros, "faggyús" maradékokat vízben "lúgkővel" (nátrium-hidroxid) főzték.
Amikor elkészült ebbe a "löttybe" beleraktak egy csomó konyhasót (nátrium-klorid) - ezzel "kisózták" (tudományosabban mondva - eltolták az ionegyensúlyt) és a sokkal rosszabbul oldódó szappan kivált az oldatból.
Ez legalább két szempontból praktikus volt. Megszabadultak egy csomó felesleges zsíros hulladéktól és olcsón szappanhoz jutottak. (Csak a lúgkövet és a t kellett megvenni.)

Ezzel szemben a háziszappan recepteket nézve ma már nem ilyen praktikus a dolog. Hazánkban viszonylag kevés olajfa és kókuszpálma vagy olajpálma található. Ezeknek az alapanyagoknak a használata (a teljes hatását tekintve - pl. ideszállítás) már nem annyira barátja a környezetnek.

Az igazán természetes megoldások hívői persze még tovább mennek.
Szódával (Na2CO3) vagy hamuzsírral (K2CO3 főznek szappant. Ez azonban rendkívül lassú, és sok odafigyelést igénylő művelet. Ha viszont ehhez egy kis oltott meszet is raknak, akkor tulajdonképpen lúgkövet állítottak elő "menet közben" az alábbi egyenletek szerint:

szóda + oltott mész -> lúgkő + mészkő
Na2CO3 + Ca(OH)2 -> 2 NaOH + CaCO3
illetve

hamuzsír + oltott mész -> maró káli + mészkő
K2CO3 + Ca(OH)2 -> 2 KOH + CaCO3

A keletkező kálcium-karbonát (mészkő) nem oldódik, kiválik az oldatból. Szóval a "maradék" lúgkő (vagy maró káli) híg vizes oldata. Ez (óvatos forralással) betöményíthető. (Közben nem árt a lentebb említett munkavédelmi szabályokat betartani, ha nem akarja valaki ezt látni utoljára.)
Így tulajdonképpen házilag állítottuk elő azt a lúgkő (vagy maró káli) oldatát, amivel már nekiveselkedhetünk a háziszappan készítés - fentebb már leírt - további rögös útjának.

Persze a meszet is csak "zöldforrásból", igazi magyar mészégetőktől szerezzük be. Ők ugyanis zöld energiát használnak a mészégetéshez (kivágják a környező erdőket).
A mészoltást már otthon is elvégezhetjük. (Elég macerás és veszélyes, fröcsög szerteszéjjel a maró oltott mész, de teljesen zöld - amúgy tejfehér. Itt sem árt a lentebb említett munkavédelmi szabályokat betartani)

Szóval előre az igazán zöld (házi) szappankészítésért!

Az én véleményem szerint ugyanakkor ma már nem túlságosan praktikus ilyesmit otthon készíteni.
A lúgkő (vagy a maró káli) nem éppen gyermektápszer. (Lásd vörösiszap katasztrófa!)
Megfelelő ismeretek és óvintézkedések nélkül senkinek nem ajánlom. Ha mégis ilyesmire vetemedne. Legyen kéznél egy kis citromlé, citromsavoldat, bórsavoldat, a szembe vagy bőrre kerülő lúgos oldat semlegesítéséhez.
(Persze védőszemüveg és gumikesztyű használata is ajánlott - ipari körülmények között meg amúgy is kötelező.)

Egyébként nyugodtan elhihetik nekem, hogy - összhatását tekintve - semmivel sem zöldebb a háziszappan, mint az iparilag előállított.

 

Felhasznált irodalom