Lelassítható-e a molekulák hőmozgása?
A "Sci-fi" filmekben előfordul, hogy a hős "fagyasztó sugárral" teszi harcképtelenné ellenfelét. A valóságban ilyen hűtés nem létezhet. Energiát közölni valamivel, felmelegíteni sokféleképpen és viszonylag egyszerűen lehet, hűteni annál nehezebb. Nem véletlenül kerül sokkal többe egy komoly légkondicionáló, mint egy kazán.
A hő a melegebb testek felől áramlik a hidegebbek felé. Ezért ha az ételt meleg helyre tesszük, felmelegszik, ha hidegbe tesszük, lehűl. Az ételt azonban úgy is felmelegíthetjük, ha egy energiafajtát hőenergiává alakítunk - az étel belsejében. A mikrohullámok például behatolnak az ételbe, és energiájuk az étel belsejében hőenergiává alakulhat át; így gyorsíthatják fel a melegítést.
Az ételből azonban nem tudjuk kivenni a hőenergiát ehhez hasonló módszerrel. Meg kell várnunk, amíg a hőenergia az étel belsejéből az étel felületére vándorol, és átadódik a hidegebb környezetnek. Ez a kitétel a termodinamika törvényeiből következik, amelyek leírják, hogy a munka és a hő miként alakítható át egymásba. A mechanikai munkát nagyon egyszerű hővé alakítani (elég, ha összedörzsöljük a kezünket), de a hő nagyon nehezen alakítható át munkává. Nem készíthetünk "mikrohullámú fridzsidert", amely a hőenergiát mikrohullámokká alakítja az étel belsejében.
Hűtés csak közvetett módon lehetséges, pl. halmazállapot változással
létre kell hozni egy hidegebb közeget, aminek a meleg étel, a szoba meleg levegője
átadhatja a hőjét. (Így működnek a hűtőgépek.)