Sokan furcsán néznek rám amiért mindenben észreveszem a fizikát meg a kémiát,
pedig ebben semmi furcsa nincsen.
Ez a két tudományterület próbálja leírni, megmagyarázni mindazt, ami körülöttünk
van.
Egy csomó jelenséget tapasztalunk, egy csomó anyaggal találkozunk nap mint nap.
Ezekről régóta vannak ismereteink, tapasztalataink és ezek nagy része e két
tudományág tárgykörébe tartozik akkor is, ha ezt nem tudjuk, ha ezt nem fogalmazzuk
így meg.
Nem tudunk semmi olyat mondani körülöttünk, magunkon, magunkban aminek ne lenne
köze a fizikához vagy a kémiához, de általában mindkettőhöz!
Itt az "Érdekességek" között nagyon sok "hétköznapi" jelenség és anyag fizikai és kémiai hátterét próbáltam már összefoglalni. Most egy kicsit a két tudományterület nézőpontjából szeretném "körüljárni" ezeket.
Van valami olyan mondás, hogy ami mozog az fizika, ami büdös az kémia. Hallottam
egy másik megfogalmazást is: A kémia ugyanaz, mint a fizika, csak büdösebb.
A dolog nem ennyire egyszerű, de azért van benne valami.
A kémiát általában úgy szeretik ábrázolni, hogy mindenféle színes folyadékok
vannak különböző üvegedényekben és ezek gőzölnek, füstölnek.
A fizikát meg valami szikrákkal, atommodellekkel, képletekkel, stb.
Ennél a legtöbb esetben sokkal "hétköznapibb" tudomány mindkettő,
de legalábbis a hétköznapi dolgokban is jelen vannak.
A fizika az anyagot,
a mozgást, az erőt és az energiát tanulmányozza.
A kémia az anyagok összetételével és a bennük lejátszódó folyamatokkal foglalkozik.
Legtöbbször gyakorlatilag nem választhatók szét.
Ha mondjuk felemelem a kezem máris történt egy sor fizikai
és kémiai változás:
- működtettem egy kétkarú emelőt
- munkát végeztem
- "elégettem" némi szőlőcukrot,
hogy energiát termeljek
az izmok működéséhez
- a kémiai energiát
mechanikai munkává
alakítottam
Persze mindez nagyon jól működik akkor is, ha nem keresem benne a fizikát
meg a kémiát.
Nézzünk
még egy egyszerű példát a két terület elválaszthatatlanságára.
A gyertya lángja egy meglehetősen jól ismert jelenség.
Elégetjük a viaszt, vagy a paraffint egy kanócon és közben fény meg hő keletkezik.
A végbemenő folyamatok közül
- A kémia körébe tartozik
az oxidációs reakció,
ami a gyertyát alkotó szén-
és hidrogéntartalmú
anyagok és a levegő
oxigénje között lejátszódik
szén-dioxid és víz
keletkezésével.
- A fizika körébe tartozik a keletkező hőenergia, ami részben abban nyilvánul
meg, hogy a keletkező anyagok gyorsabban mozognak és "oldalba lökdösik"
a környező egyéb anyagrészecskéket is. Ide tartozik a keletkező fény is, ami
a hő által gerjesztett atomok külső elektronjainak "visszazuhanásakor"
keletkezik.
Fizikai változások előfordulnak "önállóan" is szép számmal a mindennapi életben (pl. mindenféle mozgások, súrlódás, deformáció, stb.) A kémiai változásokat viszont minden esetben valamilyen fizikai jelenség is kíséri.
Nézzünk néhány példát a hétköznapi fizikai jelenségekre.
Kezdjük
mondjuk a súrlódással, ami egyszerre "áldás és átok". Egyrészt
mindent elkövetünk a csökkentésére (csapágyak, kenőanyagok, stb.). másrészt
mindent elkövetünk a növelésére (érdesítés, nagyobb tapadású anyagok, homokszórás,
stb.).
A gépkocsi kerekein például görgőscsapágyakat használnak megfelelő zsírozással,
hogy minél kisebb legyen a súrlódás a kerék és a tengely között. Ugyanakkor
a fékeken olyan nagy súrlódású anyagokat alkalmaznak, amelyek biztosítják a
gépkocsi minél hatékonyabb leállítását, amikor szükséges.
A korcsolya esetén az a jó, ha minél kisebb a súrlódás.
A vékony él kis felületén nagyon nagy nyomás
alakul ki a jég megolvad
és a keletkező vékony vízrétegen
könnyen siklik a korcsolya.
Ha viszont jeges úton kell közlekedni, akkor a súrlódást
növelni kell homok,
vagy kőzúzalék szórással
és megfelelő gumi használatával
(téli gumi).
Külön foglalkoztam a gyakran tapasztalható optikai jelenségekkel "Egy kis optika" címen.
Ilyen jelenségekkel bárhol találkozhatunk a természetben és a lakásban egyaránt.
Íme 2 példa a sok közül:
Egy pitypang "repítőszerkezetének" vékony cellulózszálai transzmissziós optikai rácsként viselkednek | Egy CD vagy DVD visszaverő felületei reflexiós optikai rácsként viselkednek |
![]() |
![]() |
Rengeteg elektromos eszközt használunk ezért sok elektromos jelenség
is körülvesz minket.
Villanymotorokat,
elektromágneseket
használunk különböző készülékeinkben, amelyek az áram
mágneses hatása alapján működnek.
Elektromos melegítő eszközeink az áram
hőhatását alkalmazzák.
Elektrokémiai áramforrásaink
(elemek, akkumulátorok)
már a kémia területére
is "átlógnak".
villanymotor
|
elektromágnes
|
elemek, akkumulátorok
|
![]() |
![]() |
![]() |
Ne feledkezzünk meg a konyháról sem. Az ételek elkészítése, a főzés során számtalan fizikai és kémiai jelenséget alkalmazunk, figyelhetünk meg. (Részletesebben foglalkozom ezzel a témával "Konyhakémia - vegyianyagok, vegyireakciók a konyhában" címen.)
Ha csak úgy meghámozunk, feldarabolunk zöldségeket, vagy gyümölcsöket akkor ezen műveletek során csak a fizikával találkozhatunk. Ha azonban megesszük, akkor bennünk már bonyolult biokémiai folyamatok sokasága játszódik le azok emésztése során.
Ha ezeket
a zöldségeket nyakonöntjük valamivel akkor is megjelenik a kémia
is. Egy ecetes
lötty már biztosan reakcióba lép a zöldségek valamelyik összetevőjével.
Ha mondjuk húst pácolunk ott is
történnek fizikai
és kémiai változások
egyaránt. A húst alkotó fehérjék
peptidkötéseinek
hidrolízise megkönnyíti
a későbbi sütést.
A főzés, sütés során is számos fizikai
és kémiai változás
történik.
A tojás vagy a húsok fehérjéi
elvesztik hidrátburkaikat, az alkotó aminosavak
"maradék végei" újabb kötéseket
hoznak létre egymással és ezáltal a fizikai
formájuk is megváltozik.
(Jól ismerjük a különbséget a nyers és a főtt vagy sült tojás között.)
A rántás
készítésekor a lisztben található keményítő
egy része kisebb molakulákra
hasad, dextrin
keletkezik, ami lehetővé teszi, hogy a keményítő
szuszpenziója a vízben
lebegve besűrítse a levest, főzeléket, stb.
A kész ételeken ezt szokták "módosított
keményítőnek" nevezni, mert úgy előkelőbben hangzik. Persze azokat
ipari körülmények között, enzimes
vagy vegyszeres kezeléssel állítják elő és mondjuk E 1404, 1410, stb. kóddal
szerepelnek.
Ha rizst, krumplit, tésztát vagy más keményítőt tartalmazót fűzünk a vízben szintén a keményítő szuszpenzió marad azért olyan trunyás.
Amikor sütőport
használunk valamilyen süteményben ott is lejátszódnak kémiai
és fizikai változások
egyaránt.
A sütőpor legnagyobb
része nátrium-hidrogén-karbonát
(NaHCO3), amiből melegítés hatására meglepően sok szén-dioxid
(CO2) keletkezik.
1 mól (84 g) nátrium-hidrogén-karbonátból
(NaHCO3) 1 mól (44g) szén-dioxid
(CO2) keletkezik. Ennek térfogata
szobahőmérsékleten 24 liter.
Vagyis egy kis zacskó - mindössze 12 g, kockacukornyi térfogatú
- sütőpor melegítésekor
csaknem három és fél liternyi,
(szobahőmésrékletű) szén-dioxid
gáz keletkezik! A sütés hőmérsékletén
persze ennél is több a térfogata.
Egy része nyilván "elillan", de azért tényleg jól "felfújhatja"
a sütit.
Az említettekből a bomlás,
ez esetben gázképződéssel
járó reakciója volt
a kémia, a "felfújás"
a fizika.
Lehetne persze napestig folytatni még a példákat, egyszer talán folytatom is,
de ennyiből is látszik, hogy a fizika meg a kémia mindenütt "jelen van",
akkor is ha nem tudjuk...