Fagyi készítés tejből, jégből és sóból

Hogyan lesz a tejből, a jégből és a ból keveréssel fagylalt?

A krémszerű fagylaltban nagyon kicsi jégkristályok vannak. A legegyszerűbben úgy válnak ki apró jégkristályok, ha a masszát fagyasztás közben erősen keverjük. Itt jut szerephez a jég és a .
Az olvadó jég hőmérséklete 0°C. Ha ezen a hőmérsékleten melegítik a jeget, nem emelkedik a hőmérséklete, hanem 0°C-os vízzé változik. A jég vízmolekuláinak szétválasztásához energia szükséges, ezért kell meleg az olvasztáshoz.

De ha t is adunk a jéghez, elősegítjük az olvadást, mert a jég a saját belső energiáját is arra fordítja, hogy vízzé alakuljon át. A jég hőmérséklete jóval 0°C alá süllyed, mégis tovább olvad. A hőmérséklet-csökkenés végül megáll, a jég és a sós víz egyensúlyba kerül, de a keverék ekkor már hideg, kb. -10°C-os. Ha még több jeget akarunk megolvasztani, tovább kell melegíteni a keveréket.
Amikor a fagylaltmasszát beletesszük a jeges edénybe, a masszából áramlik a jégbe és a sós vízbe. Újabb jégdarabok olvadnak meg, és a massza hidegebb lesz: megindulhat a fagylaltképződés.
A keverés hatására apró jégkristályok keletkeznek a fagylaltban és a folyadék egyenletesen fagy meg.


Felhasznált irodalom