Az éter hullámai ...

A napokban sok századszor hallottam kiváló rádiós műsorvezetőink egyikétől, hogy "találkozunk holnap az éterben".
Többen biztosan valami folyadékra gondolnának, hiszen gyakran hallható az a változat is, hogy "találkozunk az éter hullámain". Sőt azt is hiheténk, hogy az éter is politikai, közigazgatási területekre oszlik, hiszen a "magyar étert" is gyakran emlegetik.

Kíváncsi lennék van-e valami fogalmuk arról a bemondóknak, hogy mi a fenéről is beszélnek.
Feltételezem, hogy nem a korábban altatáshoz használt dietil-éterre gondolnak (bár az is folyadék).

Az "éter" az egy olyan feltételezett közeg, amiben a fény (vagy más elektromágneses hullám) mozog, amihez viszonyítva a sebességét mérhetik. A korábbi ellentmondások feloldására, a fizikusok a századfordulón még azt feltételezték, hogy a teret egy rendkívül híg massza tölti ki, az éter. Az éter, úgy gondolták, egy anyagi egységekből álló mozdulatlan közeg, amely a testek közötti kölcsönhatásokat közvetíti. Amikor a tizenkilencedik század tudósai a fény sebességéről beszéltek, megállapodás szerint ez alatt a fénynek az éterhez viszonyított sebességét értették.
Azóta kiderült, hogy ilyen állat pedig nincs. De a rádiós műsorvezetők jelenleg is szívesen használják ezt a "divatos" szót.

Mennyi minden egyébről beszélünk még ami nincs!

Máris látom magam előtt, hogy a "Hartman-törésvonal" és a "vízér" "mérés" mellé élelmes "szakemberek" "étermérést" is vállalnak, ha valakinél rádióhullám terjedési problémák vannak.
Megállapíthatnák a pálca görbülése alapján mondjuk, hogy merre folyik az éter, esetleg nem elég sűrű, vagy nem elég ritka, vagy rossz irányban áll a ház...

Felhasznált irodalom