Élelmiszereink
(zöldségek, gyümölcsök és egyebek)

Az Élet és Tudomány Marosi Kinga által szerkesztett ÉLET-MÓD rovata és más források alapján megpróbálom összeszedni mindazoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek, növényi és állati eredetű élelmiszereknek a legjellemzőbb tápanyagait, vitaminjait, ásványi és egyéb összetevőit, amelyek lényegesek az emberi szervezet számára. (Ezt az összeállítást később még bővítem majd.)
Az egyes összetevőkre kattintva részletesebb információ érhető el róluk.

Külön címszóban foglalkozom a borral, a csokoládéval, a gombák illat- és méreganyagaival, a kávéval, a margarinnal, a sörrel és a tejjel.

A lexikonomban található kémiai elemek és a különböző vegyületek címszavai biológiai vonatkozásokat, információkat is tartalmaznak.


algák, alma, áfonya, bazsalikom, birs (birsalma, birskörte), brokkoli, burgonya, cékla, citrom, cseresznye, dió, édesburgonya (batáta), fehér káposzta, feketeribiszke, fokhagyma, földieper, gabonafélék, gombák, görögdinnye, gránátalma, gréprfút, hal, joghurt, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kenyér, körte, kukorica, lencse, lilahagyma, mandula, málna, méz, narancs, őszibarack, paprika, paradicsom, petrezselyen, ribizli, rizs, sajt, saláta, sárgadinnye, sárgarépa, spenót, szeder, szelídgesztenye, szőlő, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó

 

algák

Hasznos összetevők
Csodálatos hatóanyagaik miatt sokféleképpen használható növények: alkalmazzák az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban és a kozmetikában is.
Önmagában minden olyan hatóanyagot tartalmaznak, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges.
Vitaminjaik: B3 és egyéb vitaminok
Ásványi anyagaik: kalcium, magnézium, jód, réz, vas
Egyéb hasznos anyagaik: fehérjék, aminosavak, fitohormonok

Kedvező hatások
gyakori fogyasztásuk az emberi szervezetet feltölti ásványi anyagokkal
erősíti az immunrendszert
javítja a sejtek anyagcseréjét és a vérellátást
aktiválja a szövetközi folyadékot
segít a szellemi kiegyensúlyozottságban
feloldja és elszállítja a szervezetből a méreg- és salakanyagokat
stresszoldó
baktériumölő hatású
a Chlo refla alga kifejezetten segíti a nehézfémek szervezetből való kiürülését
az algák kivonatából készült samponok a finom szálú hajat érezhetően erősebbé és vastagabb szálúvá varázsolják
a tengeri algás arclemosók, arcpakolások, tusfürdők és testápolók puhítják és frissítik a bőrt, növelik a sejtek aktivitását és fiatalságát, megemelik a bőr energiaszintjét, hidratálnak
algás készítmények használhatók arcpakolásnál, különböző testkezeléseknél vagy fájdalomcsillapításnál

 

alma

Eredet
Az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka.
Szimbolikus jelentésében a halhatatlanság, a szerelem, a termékenység és tisztaság is összefonódik.

Hasznos összetevők
Az alma számos hasznos összetevőt tartalmaz.
Színanyagai: flavonoidok, karotin
Vitaminjai: A, B, C
Ásványi anyagai: foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas (összesen több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz)
Egyéb hasznos anyagai: flavonol, kvercetin, pektin, fruktóz, telítetlen zsírsavak

Kedvező hatások
gyulladásgátló és rákellenes hatással rendelkezik
csökkenti a tüdőrák-, valamint az agyi érkatasztrófa-kialakulás kockázatát
vírus- és baktériumölő hatású
pozitívan hat a zsíranyagcserére, ezért a fogyókúra egyik leghatékonyabb támogatója
fogyasztása különösen ajánlott cukor-, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, mivel az inzulin-felszabadulás csökkentésével stabilizálja a vércukorszintet, csillapítja az étvágyat
csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást
székrekedés esetén reggel, éhgyomorra 1-2 nyers almát alaposan megrágva ajánlott elfogyasztani
hasmenés esetén fogyasszunk reszelt almát, mert csillapítja a gyomor- és bélműködést, s egyben vizelethajtó is

Javaslatok
Minden nap együnk meg legalább egy almát! Fontos azonban, hogy mindig héjastól, mivel a héjában hatszor annyi C-vitamin van, mint a húsában, ezen kívül értékes telítetlen zsírsavakat, magnéziumot, karotint és vasat tartalmaz.

 

áfonya

Eredet
A vörös áfonya Eurázsia északi részéről származik.
A fekete áfonya az Észak- Amerikai kontinensen, az USA és Kanada dús fenyőerdeiben honos. Az Amerikába bevándorló korai telepesek ismerkedtek meg vele az őshonos indiánok révén, akiknek ez volt az egyik legfontosabb élelmiszerük.
Hazánkban a nyugati országrészen fordul elő, az erdélyi és a szlovákiai Kárpátokban tömegesen terem. Feltehetően fanyarkás íze miatt a XIX. századig, a finomított cukor megjelenéséig nem vált a telepesek körében népszerűvé. A XX. század elejétől került termesztésbe, első megjelenését a kereskedelmi forgalomban 1916-ra teszik.

Hasznos összetevők
Az áfonya, más néven kukojsza, az egyik legegészségesebbnek tartott gyümölcs.
Színanyagai: béta-karotin, antociánok
Vitaminjai: Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma.
Ásványi anyagai: Magas a króm- és káliumtartalma, de megtalálható benne a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, foszfor és kén is.
Egyéb hasznos anyagai: kondenzált tanninok, polifenolok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok

Kedvező hatások
jó hatású a rövid távú memóriára
alkalmas a visszér és az aranyér kezelésére
bizonyították a látást javító, a koleszterinszintet és a vér zsírtartalmát csökkentő hatását is
erősen antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású
megakadályozza, hogy a túlszaporodott baktériumok megtapadjanak a húgyúti szervek falán
a vadon termő fekete áfonya segíti a csontok és ízületek karbantartását, enyhíti az izomfájdalmakat
szárított leveléből és gyümölcséből tea készíthető, amely vizelethajtó, de kellemes izénél fogva mindennapi üdítőitalként is fogyasztható

Javaslatok
Csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, különben a külső védő réteg hiányában gyorsan penészedésnek indul.
Ha kissé éretlen áfonyára tettünk szert, zárjuk zacskóba fél napra és tegyünk a szemek közé egy almát, hiszen az almában lévő etiléntől gyorsan beérnek a bogyók.
Lekvár, szörp és bor is készíthető belőle, ez utóbbi az öregkori krónikus bélhurutos állapotot kedvezően befolyásolja.


bazsalikom

Eredet
A fűszerek királynője, már a neve is bizonyítja: a görög baselins, király szóból ered, s ez nemcsak a fűszerek közti kiváltságát jelzi, hanem azt is, hogy a görög királyokat bazsalikomos olajjal kenték fel.
Legalább három népi elnevezése ismert: bazsalikum, királyfű, német bors.
Európa déli részén a templomok, tavernák és kávéházak jellegzetes illata és íze, mindenhol előbukkan: ablakokban, cserépben, az oltárok mellett.
Többféle fajtája ismert: zöld, vörös, fodros. Virága fehér vagy halvány rózsaszín.
Itáliában és Görögországban úgy tartják, a bazsalikom paradicsom legjobb barátja. Tésztákhoz, salátákhoz, burgonyás, paradicsomos és babos ételekhez használják, a spagettihez pedig egyenesen elengedhetetlen.

Hasznos összetevők
Fagyasztóban jobban megőrzi ízét, mint megszárítva. Nemcsak különös, friss ízvilágot varázsol ételeinknek, hanem sok hasznos tulajdonsággal is rendelkezik
Színanyagai: klorofill
Egyéb hasznos anyagai: illóolaj

Kedvező hatások
serkenti a gyomornedv termelését, ezáltal a székletet szabályozza, és így bármilyen ételt könnyen emészthetővé tesz
szellemi frissítő, elűzi a nyugtalanságot és a szorongást.
idegnyugtató hatása van, ezért teaként, altatóitalként is használják, de toroköblítőnek is alkalmazható
izzasztó, lázcsökkentő, köhögéscsillapító hatású
alacsony vérnyomás esetén is ajánlott
olaját a bőrünkre kenve elpusztítja a baktériumokat és gyógyítja a gyulladásokat
grillezéskor vagy szabadban történő főzéskor a tűzbe néhány bazsalikomágat dobva füstje elűzi a szúnyogokat

birs (birsalma, birskörte)

Eredet
Irán északi részén, a Kaszpi-tenger mellékén, a Kaukázus déli lejtőin és Anatóliában őshonos.
A legkorábbi magyarországi adat 1395 körüli időből származik. Nagyobb mennyiségben talán a Jászok terjesztették el.

Hasznos összetevők
100 gramm nyers birsalma
energiatartalma 60 kalória
84 gramm vizet
15 gramm cukrot
2 gramm rostanyagot
0,1 gramm zsírt
0,4 gramm fehérjét tartalmaz
Színanyagai: karotinoidok
Vitaminjai: A-, B3-, B6-, C-vitamin, folsav.
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor, nátrium
Egyéb hasznos anyagai: nagy mennyiségű pektint tartalmaz

Kellemes, erős illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.
A gyümölcsöt kompótnak, befőttnek és lekvárnak készítik (ez volt az igaza marmalad, sok nyelven ez ma is birset jelent).

Kedvező hatások
A népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként és enyhe hashajtóként használják egészben megfőzött magvait.
Kenőcsök összetevőjeként repedezett bőr, égési sérülések, felfekvéses sebek és arnyér kezelésére alkalmas.
A kozmetikában többféle kenőcs alapanyaga.
A levele nyálka és cserzőanyagokban gazdag, a száj és a garat enyhe gyulladásos megbetegedéseinek és bélproblémáknak jó ellenszere.

 

brokkoli

Eredet
A Földközi-tenger vidékéről, feltehetőleg Ciprus-szigetéről származik. A keresztesvirágzatúak családjába tartozik, rokonai a karfiol, a kelbimbó és a káposztafélék.
Már az ókorban ismert és kedvelt zöldségféle volt ezt az ókori római festmények is tanúsítják.
Neve a latin brachiun (ág, kar) szóból ered.

Hasznos összetevők
A leghatásosabb zöld színű zöldségek közé sorolják.
Színanyagai: klorofill, karotinoidok
Vitaminjai: Olyan magas a C-vitamin-tartalma, hogy 15 dkg a napi szükségletet bőven fedezi. Jelentős mennyiségű B-és E-vitamin is található benne. Tartalmaz továbbá K-vitamint is.
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, vas, magnézium, cink
Egyéb hasznos anyagai: fitokemikáliák, folsav, flavonoidok

Kedvező hatások
vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatású
alacsony energia- és szénhidráttartalma miatt cukorbetegeknek különösen ajánlott
szerepet játszhat az immunrendszer működésének fenntartásában
védi a szemet a látásromlástól, illetve a szürke hályog kialakulása ellen
megőrzi a bőr egészségét
segíti a szabadgyök-képződés egyensúlyának helyreállítását
gátolja a rákos sejtek képződését
csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Javaslatok
Elkészítéséhez legjobb a maximum 15 percig tartó a gőzölés, párolás, mivel a vízben való forralás során mind a vitaminok, mind az ásványi anyagok nagy része elvész.
Tárolni mosatlanul, nyitott, műanyag dobozban érdemes, s mivel jól tűri a fagyasztást, a téli hónapokban is kiváló eledel.

 

burgonya

Eredet
Régészeti leletek szerint Dél-Amerikában több mint hétezer évvel ezelőtt fogyasztottak már burgonyát.
Az 1570-es években került Európába, ahol évszázadokon keresztül csak dísznövény volt.
Magyarországon a XIX. századig földi almának vagy földi körtének hívták, s csak később alakult ki a német eredetű Grundbirne, illetve Erdapfel elnevezésből a mai krumpli szó. A burgonya megjelölés pedig a Burgundia francia szóból származik.

Hasznos összetevők
Tápanyagokban gazdag élelmiszer.
Vitaminjai: Jelentős mennyiségű B1- és C-vitamint tartalmaz.
Ásványi anyagai: káliumtartalma igen jelentős, de sok benne a magnézium, a vas és a szilícium is
Egyéb hasznos anyagai: keményítő, fehérjék, folsav, rostanyagok

Kedvező hatások
részt vesz az ideg- és izomműködésben, a sejtek anyagcseréjében, a szervezet vízháztartásában
csökkenti a magas vérnyomást
a salak-és mérgező anyagok kioldásával a vesére is igen kedvező hatást gyakorol
a hideg főtt burgonyában lévő rezisztens keményítők segítik az egészséges baktériumflóra fenntartását a bélben

Kedvezőtlen hatások
A csírázó vagy zöld burgonya fogyasztása nem ajánlott, mert ártalmas alkaloidot, solanint tartalmazhat, ami nagyobb mennyiségben az emberre mérgező tehet, súlyos hányást és hasmenést okozhat.

Javaslatok
A burgonyát közvetlenül a felhasználás előtt szabad csak meghámozni, mert a vízben történő állás alkalmával jelentősen veszít káliumtartalmából. Mivel legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ajánlatos minél vékonyabban hámozni. A hámozott burgonya értékes tápanyagait főzés közben nagyobb veszteség éri, mint a héjában főtt burgonyát, a legkisebb tápanyagveszteség azonban pároláskor történik. A burgonya főzővize sok ásványi anyagot tartalmaz így célszerű levesekhez, főzelékekhez felhasználni.
Kifejezetten gyógyító céllal is ajánlják főzővizét: ha hirtelen sok folyadékot veszít valaki (pl. hasmenés vagy hányás következtében) az elveszített kálium, nátrium és víz pótlására tökéletes lehet.

 

cékla

Eredet
Őshazája a Földközi-tenger vidéke.
Régi növény, már i. e. 3000 körül ismerték.

Hasznos összetevők
Tápanyagokban gazdag élelmiszer.
Színanyagai: betanin
Vitaminjai: B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, kén, jód, stroncium, lítium, bór
Egyéb hasznos anyagai: 6-9% cukrot, 1,7% fehérjét, 0,9% rostanyagot tartalmaz

Kedvező hatások
Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.
Vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.
Májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is használták.
A hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolják.

Javaslatok
A cékla ételek, savanyúságok, saláták, konzervek készítésére egyaránt alkalmas. Nyersen és főve is fogyasztható.

 

citrom

Eredet
Észak-Indiából származik, ahonnan csupán a X-XI. században terjedt tövább.

Hasznos összetevők
Rengeteg betegséggel szemben nyújt segítséget.
Vitaminjai: 100 gramm citrom 45 milligramm C-vitamint és 60 milligramm B1-vitamint tartalmaz
Ásványi anyagai: germánium, kálium, foszfor
Egyéb hasznos anyagai: citromsav, bioflavin

Kedvező hatások
oldja a felesleges bomlástermékeket, így elősegíti a testünkből való kiürülését
regeneráló hatású, az immunrendszert aktiválja
segít a láz csillapításában
gátolja a vírusok szaporodását
a hígítatlan citromlé a legjobb gyulladáscsökkentő gargalizálószer torokfájás esetén
vértisztító hatású
rákellenes hatású
természetes koleszterincsökkentő
segíti a zsírok emésztését

 

cseresznye

Eredet
Cseresznyemagokat már a kőkorszakból származó leletekben is találtak.
Az ókorban az istenek ételének tartották.

Hasznos összetevők
Minden része gyógyszer, a szó szoros értelmében: a húsa, a magva, a szára egyaránt.
Színanyagai: fIavonoidok, béta-karotin, antociánok
Vitaminjai: A, B, C, valamint folsav
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, vas
Egyéb hasznos anyagai: melatonin, flavonoidok, magas a fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma

Kedvező hatások
serkenti a kötőszövetek újraképződését
elősegíti a fehérjéből alkotott kollagénrostok összekapcsolódását
enyhíti az izületi gyulladásban szenvedők problémáit
hatékony antioxidáns
erősíti az immunrendszert
segít megőrizni a szellemi frissességet
támogatja a csontok és fogak anyagcseréjét
csökkenti vérszegénységet
feltételezhetően segít a szívroham megelőzésében
semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket
elbontja a kötőszöveteket károsító enzimeket
csökkenti a bőr petyhüdtségét és öregedését
tisztító és vízhajtó hatású, segít elszállítani a vérben jelen levő nem kívánatos anyagokat,
lúgosítja a szervezetet, segít a sav-bázis egyensúly helyreállításában
makacs székrekedés esetén is jótékony hatású
már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe (karcsúsító gyümölcs)
szára nyálkaoldó, vizelethajtó ás fogyasztó teakeverékek fontos alkotórésze
energiatartalma csak 500 kalória/kg

Javaslatok
Éretten kell leszedni, mivel nem érik tovább leszedés után.
Közvetlen fogyasztás előtt mossuk csak meg, addig pedig tároljuk hűtőben.

 

dió

Eredet
Közép-Ázsiából származik. Kertek és házak udvarára, gyümölcsösökbe gyakran ültetik, de utak mellett is számtalan helyen megtalálható. A diófa teljes méretének kialakulásához hosszabb idő szükséges, ezért a mondás is úgy tartja, hogy a diófát az unokáinknak ültetjük. Egy egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig él.

Hasznos összetevők
A diónak rengeteg hasznos tulajdonsága van.
Vitaminjai: 10 dkg dió B1-vitaminból a napi szükséglet 55%-át, C-vitaminból 85%-át fedezi, de A-, és E-vitamint is tartalmaz.
Ásványi anyagai: 10 dkg dió káliumból a napi szükséglet 85%-át, rézből a 100%-át fedezi. Jelentős a vas-, foszfor-, magnézium- és kalciumtartalma is.
Egyéb hasznos anyagai: 60%-os olajtartalmának 56%-a esszenciális zsírsavakból áll (pl. omega-3 zsírsav), fenolvegyületek (pl.: ellaginsav),

Kedvező hatások
kiemelkedő szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban
esszenciális zsírsavai szükségesek a növekedéshez, a sejthártya felépítéséhez, nélkülözhetetlenek a szem és az agy korai fejlődéséhez szabályozza a koleszterinszintet
akadályozza a szabad gyökök sejtpusztító hatását
segít a gyulladásos betegségek megelőzésében
egyaránt ajánlott fizikai és szellemi munkát végzőknek, különösen, ha gyengébbnek érezzük magunkat a kelleténél
táplálja az izmokat és erősíti az idegeket
azok a májbetegek is nyugodtan ehetik, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is.
fontos szerepe van a rák megelőzésében antioxidáns hatású összetevői miatt
Levelének is szintén számos jótékony hatása van. Sok cserzőanyagot, fenolos savat és juglonszármazékot tartalmaz.
Kórokozó- és féregellenes hatása, továbbá gyulladáscsökkentő hatása van.
Belsőleg bélférgesség, emésztési problémák, gyomor- és bélhurut esetén ajánlott.
Külsőleg szájüregi gyulladások és fertőzések, torokfájás esetén, aranyeres panaszok, bőrgyulladások kezelésére használható.

Kedvezőtlen hatások
Nem szabad túl sokat enni belőle mivel 10 dkg dióbél energiatartalma 654 kalória.

édesburgonya (batáta)

Eredet
Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették. Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először.
Nem rokona a burgonyának. A burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozik. Elsősorban gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.

Hasznos összetevők
Színanyagai (ajtától függően): béta-karotin, antocianinok
Vitaminjai: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, nátrium, magnézium, vas, foszfor, cink
Egyéb hasznos anyagai:100 grammban 20 g szénhidrát (ebből 12,7 keményítő, 4,2 g cukor és 3,1 g élelmi rost) 1,6 g fehérje, és 0,1 g zsír található.

Kedvező hatások
Antioxidáns tartalma miatt daganatmegelőző hatású.
Sok vitamint és élelmi rostot tartalmaz, a napi rostmennyiség nagy részét fedezi.
Közepes glikémiás indexe miatt a vércukorszint csak kevésbé emelkedik és zuhan, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Emésztőrendszeri fertőzések esetén elősegíti a gyógyulást.
A zöldségek és gyümölcsök között a legtöbb béta-karotint tartalmazza, ezzel csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Erősíti az immunrendszert, javítja a csontok és izületek egészségét.
Jelentős vastartalma serkenti a vörösvértestek képződését és csökkenti a stresszt.
B6-vitamin és kálium tartalma segíti az egészséges szívműködést.

  

fehér káposzta

Eredet
Őshazája Egyiptom, ahonnan valószínűleg a görögök hozták be Európába i.e. 600 évvel.

Hasznos összetevők
A fehér káposzta vagy fejes káposzta az egyik legelterjedtebb zöldségünk
Színanyagai: béta-karotin, klorofill
Vitaminjai: Jelentős mennyiségű C-vitamint (40 mg/100 g), valamint B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamint tartalmaz
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, cink, kén, jód, klór
Egyéb hasznos anyagai:100 grammban 5,8 g szénhidrát (ebből 3,2 g cukor és 2,5 g élelmi rost) 1,3 g fehérje, és 0,1 g zsír található.

Kedvező hatások
Bebizonyosodott rákellenes tulajdonsága, mivel lassítja, a karcinogén anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését.
Klorofilltartalma a rákkeltő nitrozamin hatását gátolja.
Kéntartalma miatt az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk.
Jód és klórtartalma miatt emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.
A gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja.
Rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
Véd a bőrkiütések ellen.
Fogyasztásával segít a májnak a kobalt-, nikkel- és a réztartalmú mérgek semlegesítésében.
A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kéntartalmú aminosav csökkenti a koleszterinszintet.
A népi gyógyászat szerint a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van.
Hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.
Zaklatott idegeink csillapítására, a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.

Kedvezőtlen hatások
Puffasztó hatása miatt fogyasztása körültekintést igényel.

 

fekete ribiszke (fekete ribizli)

Eredet
Vadon élő változata többfelé előfordul Európában, hazánkban is megtalálható. A középkor óta ültetik kertekben, de nálunk csak néhány évtizede termesztik intenzíven.

Hasznos összetevők
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint.
Színanyagai: Különösen sok flavonoidot, antociánt, polifenolt, rutint (P-vitamint) tartalmaz.
Vitaminjai: C, A, B1, B2, B6
Ásványi anyagai: kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, réz, mangán (a gyümölcsök között a legnagyobb mennyiségben)
Egyéb hasznos anyagai: Magas a pektin tartalma

Kedvező hatások
Egyes vidékeken már a római korban használták köszvény ellen (köszvénybogyónak is nevezték)
Javítja a bélműködést
Fokozza az epetermelést
Növeli a más glikogéntartalmát
Lázcsillapító hatású
Csökkenti a sugárzásokkal szembeni érzékenységet
Nyersen vagy dzsemként szív és gyomorbántalmak ellen
Szárított levele és olajkivonata támogatja a veseműködést, reuma, érelmeszesedés és köszvény ellen hatásos

fokhagyma

Eredet
Feltehetően Közép-Ázsiából ered, történelmünk kezdetén már mind az egyiptomiak, mind a kínaiak használták.

Hasznos összetevők
Értékes, sokoldalúan felhasználható növény.
Vitaminjai: A, B1, B2, C
Ásványi anyagai: jód-, cink- és foszfor
Egyéb hasznos anyagai: allil-szulfidok, allicin

Kedvező hatások
mindennapos fogyasztása serkenti a vérkeringést, javítja az agy, a szívkoszorúerek, a lábak, a szem és a fül vérellátását
kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét
csökkenti a vérnyomást
gátolja a véralvadást
fokozza az emésztőrendszer, az epe, valamint a máj működését
segít legyőzni a rákot, mivel serkenti a bélben a rákot okozó anyagokat méregtelenítő enzimeket
gátolja a bacilusok vagy paraziták működését
segít az egészség megőrzésében,

Kedvezőtlen hatások
Nagy mennyiségben gyomor és bélpanaszokat okozhat, de káros lehet a vesére is.
Jellegzetes, igen hosszú ideig tartó intenzív szaga ellen van segítség: alapos fogmosás, tejivás és egy szem pörkölt kávé elropogtatása, friss petrezselyem zöldjének elrágcsálása.

földieper

Eredet
Ázsiából származó bogyós gyümölcs, már a görög időkből is maradtak feljegyzések róla.
A középkorban gyógy-, majd dísznövényként tartották számon.

Hasznos összetevők
Több mint 300 biológiailag aktív anyagot tartalmaz.
Színanyagai: flavonoidok, béta-karotin, antociánok
Vitaminjai: A, B2, C, E, K
Ásványi anyagai: mangán, kalcium, kálium, vas, cink
Egyéb hasznos anyagai: polifenolok, folsav, pektin, arbutiszt

Kedvező hatások
segíti a zsírok égetését
csökkenti a vér koleszterinszintjét
erősíti az immunrendszert
antibakteriális- és gyulladáscsökkentő hatású
gátolja az egyik legerősebb rákkeltő anyag, a nitrozamin keletkezését a szervezetben
erősíti a hajszálereket és a sejtfalat
a bőr petyhüdését magakadályozó kollagén termelését elősegítő létfontosságú anyagokat tartalmaz
kedvező hatást gyakorol a vérnyomás szabályozására
az érdes és száraz bőrt ismét simává teszi, megakadályozza a ráncok kialakulását, segíti a bőr megújulását és fiatalon tartja a kötőszöveteket
bőrfehérítő hatású
fogtisztításra és fogápolásra is kitűnő, fogaink fényesek és fehérek lesznek tőle
levele fertőtlenítő hatású, teájával bélfertőzéseket, ekcémát kezelnek, de kiváló égési sebekre és egyéb hámsérülésekre

Kedvezőtlen hatások
Az eper, mint az aprómagvas gyümölcsök többsége, allergiás reakciót válthat ki, ezért csak másfél évesnél idősebb kisgyermekeket kínáljunk belőle.

 

gabonafélék

Eredet
A DNS vizsgálatok alapján a világ legrégibb, mintegy 8500 éves termesztett gabonáját az anatóliai Catal Hüyük neolitikus településén találták meg. A világon a leginkább elterjedt gabonaféle a rizs után a búza.

Hasznos összetevők
A teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák a gabona külső héját és a belső csírát is, ezért igen gazdagok rostban, tápanyagokban és más fitokemikáliákban.

- Búza (A legértékesebb búzafajta a tönköly.)
Színanyaga: karotin
Vitaminjai: B
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, magnézium, szelén, vas
Egyéb hasznos anyagai: A legnagyobb fehérjetartalmú gabona
Kedvező hatások
könnyen emészthető
jót tesz a szívnek és a keringésnek
élénkít, fokozza az erőt és a kitartást
segít a szövetek rugalmasságának megőrzésében
a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát

- Árpa
Vitaminjai: magas B6- és E-vitamin-tartalmú
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, magnézium, foszfor
Egyéb hasznos anyagai: jelentős az oldható rosttartalma

Kedvező hatások
jót tesz a szív- és agyműködésnek
nyugtatóan hat az idegrendszerre
vizelethajó hatású
hasznos az asztmában szenvedőknek
segít az étvágy és a vércukorszint szabályozásában
a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát

- Rozs
Vitaminjai: B
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, magnézium, vas
Egyéb hasznos anyagai: jelentős a szénhidrát és a rosttartalma
Kedvező hatások
erősíti az izomzatot és a csontokat
növeli a kitartást
igen tápláló
segít az étvágy és a vércukorszint szabályozásában
a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát

- Zab
Vitaminjai: Figyelemre méltó E-vitamin-forrás
Ásványi anyagai: magnézium, cink, vas, szilícium
Egyéb hasznos anyagai: Más gabonákhoz képest több fehérjét és zsírt tartalmaz ez utóbbit értékes telítetlen zsírsavak formájában.
Kedvező hatások
növeli az ellenállóképességet
csökkenti a magas koleszterinszintet
segít a bőr feszes tónusának megőrzését
növeli az izomerőt
kiváló energiaforrás
a teljesítménysportot űzőknek természetes doppingszer
a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát

- Köles
Ásványi anyagai: magnézium, fluor, vas
Egyéb hasznos anyagai: szénhidrátok, fenolok
Kedvező hatások
erősíti a fogakat és a csontokat, ezért gyerekeknek külön ajánlott
nagyon sok meleget termel szervezetünkben ezért nyirkos, hideg időben ajánlott
a teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát

 

gombák

Eredet
Gombák sokfelé megtalálhatók erdőkben, mezőkön. Sok közülük ehető, kimondottan ízletes. Valószínűleg ősidők óta fogyasztják az emberek. Jó néhány fajtát termesztenek is.

Hasznos összetevőik
A gombák 90%-a víz, de sok hasznos anyagot is tartalmaznak, rendkívül zsírszegények és magas a rosttartalmuk.
Vitaminjaik: B, D
Ásványi anyagaik: vas, foszfor, cink, szelén, réz
Egyéb hasznos anyagaik: Fehérjeösszetételük az állati fehérjékhez hasonló. A csiperkében tirozináz enzim, a shiitake gombában lentinan nevű poliszacharid található. (A gombák illatanyagaival külön foglalkozom.)

Kedvező hatásaik
Elősegítik a csontok és a fogak növekedését.
Szerepük van a vérképzésben és a vércukorszint stabilizálásában.
A csiperkében található tirozináz enzim vérnyomáscsökkentő hatású.
Egyes gombák gyógyhatásúak, a népi gyógyászat régóta használja ezeket.
A shiitake gombában található lentinan nevű poliszacharid koleszterinszint-csökkentő és és az immunrendszert serkentő hatású.

Javaslatok
A természetben szedett gombákat mindenképpen be kell vizsgáltatni, mert egyes gombafajok nagyon erős mérgeket tartalmaznak. (A gombák méreganyagaival külön foglalkozom.)
A gombát tisztítás után folyóvízzel le kell mosni és le kell csepegtetni. Nem kell áztatni!
A gombás ételeket csak akkor szabad felmelegíteni, ha közvetlenül a készítés után azonnal lehűtötték és hűtőben tárolták.

 

görögdinnye

Eredet
Őshazája Nyugat-Afrika. Már az ősi Egyiptomban is ismerték.
Hazánkba görög közvetítéssel érkezett. Jelenleg mi vagyunk Európa legnagyobb dinnyetermesztői. A legízletesebbnek a Heves-megyei Csány községben termett dinnyét tartják.

Hasznos összetevői
Víztartalma 90-95% ezért nagyon jó szomjoltó a nyári hőségben, de sok hasznos anyagot is tartalmaz.
Vitaminjai: A, B1-, B2, C
Ásványi anyagaik: cink, kálium, kalcium, magnézium, vas, szelén, mangán, foszfor
Egyéb hasznos anyagai: Béta-karotin, szénhidrátok (főleg cukrok - kb. 6 gr/100 gr - és kisebb mennyiségben rostanyagok), likopin

Kedvező hatásai
Jó szomjoltó és vizelethajtó tulajdonságú.
Vitaminjai erősítik a csontokat, a fogakat, a szemet és a hajat.
Elpusztítja a nyálkahártyák baktériumait és vírusait.
Antioxidáns tartalma miatt csökkenti a káros környezeti hatásokat, a prosztata- és a méhnyakrák kockázatát.
Gyógyítja az izületi gyulladásokat.
Enyhíti az emésztési panaszokat.
Serkenti a gyomor- és bélműködést.
Viszonylag kalória,szegény (30 kcal/100 gramm) ezért fogyókúrázók is fogyaszthatják.

 

gránátalma

Eredet
A mediterrán éghajlatú vidékeken őshonos.
Neve eredetileg sokmagvú almát jelent, ezért a termékenység és a bőség szimbólumának tekintik.
A Biblia több helyen említést tesz szépségéről és tápértékéről.
A keresztény művészet elsősorban, mint Krisztus- Mária- és Egyház szimbólumát használja, de a törvény szimbólumaként is gyakran adták a festők a gyermek Jézus kezébe, aki örömmel mutatja anyjának.
A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, Aphroditének a lába nyomán gránátalma sarjadt, így e gyümölcs a szerelem ősi jelképe is.

Hasznos összetevők
Nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz.
Színanyagai: Pirosas-barnás vagy citromsárga növényi színezékét használják bőrök színezésére és a keleti szőnyegek megfestésére.
Vitaminjai: C
Egyéb hasznos anyagai: polifenolok, flavonoidok, gyümölcscukor, ellagsav

Kedvező hatások
elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják
fogyasztása 20 százalékkal képes csökkenteni a káros koleszterin (LDL) szintjét és jelentősen növeli a hasznos koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben
elsőrendű antioxidáns, gátolja a szabad gyökök károsító hatását,
egyes feltételezések szerint védi a sejtek épségét, elősegíti az egészséges sejtosztódást
segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében
korlátozza a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.
levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, minta vörösbornak vagy a zöld teának

Javaslatok
Felhasználhatósága igen sokoldalú. Készítenek belőle mártást, fűszert, italt, illatszert és különböző kozmetikumokat.

 

grépfrút

Eredet
Neve az angol grape (szőlő) és fruit (gyümölcs) szavakból ered, mivel a fákon a szőlőhöz hasonló fürtökben található.
Nevezik citrancsnak is. A citrom és a pomelo nevű gyümölcs keresztezéséből hozták létre ezt a citrusfélét.
Fél tucatnyi változata ismert, de nálunk csak a rózsaszín és a fehéresebb kapható.

Hasznos összetevők
Sok hasznos anyagot tartalmazó, egészséges gyümölcs.
Színanyagai: A rózsaszín jó karotinforrás és likopint is tartalmaz.
Vitaminjai: Sok C- és A-vitamint, valamint B-, E- és K-vitamint is tartalmaz.
Ásványi anyagai:kálium és kalciumforrás, de foszfort is tartalmaz.
Egyéb hasznos anyagai: Határozott keserű ízét a naringenin nevű flavonoid adja. Jelentős mennyiségű rostanyagot tartalmaz.

Kedvező hatások
Segíti a fertőzések leküzdését és a vas felszívódását.
Szerepet játszik bőrünk egészségének védelmében.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.
Segíti a vérnyomás, az idegek és az izmok működésének szabályozását.
Flavonoidja gyulladásgátló, baktériumellenes, antioxidáns hatású, véd a szabad gyökök ellen. E miatt cukorbetegeknek különösen ajánlott. Segíti a C-vitamin felszívódását és aktivitását.
Nincs benne zsír és nátrium.
Csökkenti a koleszterin szintet.
Csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.
Enyhíti a szívpanaszokat és gátolja a koszorúér-betegségek kialakulását.
Rendszeres fogyasztása jót tesz a veséknek és a húgyutaknak is.
Egy átlagos méretű grépfrút mindössze 70 kalóriát tartalmaz.
Ösztönzi a bélműködést, diétához különösen alkalmas.

Javaslatok
Kesernyés íze fahéjjal ellensúlyozható, így nem kell cukorral fogyasztani..

hal

Az egyik leghasznosabb fehérjeforrásunk.

Hasznos összetevők
A halak bőségesen tartalmaznak fehérjéket, ásványi anyagokat és nyomelemeket.
Ásványi anyagai: jód, foszfor, kálium, kalcium, fluor, magnézium, vas
Egyéb hasznos anyagai: fehérjék, esszenciális aminosavak. A halakban találhatók a legjobb minőségű zsírok, pl. a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó omega-3-zsírsav.

Kedvező hatások
csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának arányát
a koszorúér-betegségben szenvedőknél lényegesen csökkentik a szívritmuszavarok okozta hirtelen halált
csökkenti a magas vérnyomást
megakadályozzák a vérrögök képződését
javítják a vérkeringést
csökkentik az ízületek reggeli merevségét
gyulladáscsökkentő hatású
csökkenti a daganatos betegségek - elsősorban az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák - kockázatát

Kedvezőtlen hatások
Bizonyos halfajokban, így a cápában, a kardhalban, a királymakrélában, valamint a tenyésztett lazacokban jelentős mennyiségű higany és egyéb mérgező anyag halmozódhat fel.

 

joghurt

Eredet
Legendás történelmi múlttal büszkélkedhet a Perzsiában és Indiában már több ezer évvel ezelőtt ismert, speciális tejsavbaktériumokkal beoltott, fermentált tej, vagyis a joghurt.
Biológiai hatásait egészen a huszadik századig nem tanulmányozták tudományosan. Első kutatója a Nobel-díjas biológus, Elie Metchnikov volt, aki már feltételezte, hogy a laktobacilusok segítik emésztőrendszerünk működését. Azóta számos tanulmány bizonyította a joghurt probiotikus, barátságos baktériumainak előnyeit.

Hasznos összetevők
A valódi joghurt élő aktív kultúrát tartalmaz
Vitaminjai: B12
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, cink
Egyéb hasznos anyagai: fehérjék

Kedvező hatások
erősíti a sejteket és az immunrendszert
segít legyőzni bizonyos allergiákat és gombás fertőzéseket
tisztítja a felső légutakat
csökkenti a koleszterinszintet és hasznos fogyókúra esetén
legjótékonyabb hatását bélrendszerünkre fejti ki
csökkentik számos fertőzés kialakulásának esélyét
szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav-szintézisben és a K-vitamin hasznosításában
az élőflórás joghurtot a tejcukor-érzékenyek többsége is fogyaszthatja mivel a baktériumok lebontják a tejben található laktózt

 

karfiol

Eredet
A karfiol fiatal növénynek számít, először az 1580-as években jegyezték fel, Egyiptomban.
Európába 1600 körül jutott, ahol rövid időn belül mindenhová elterjedt.

Hasznos összetevők
Energiaszegény étrendben nélkülözhetetlen káposztaféle.
Vitaminjai: C-vitamin-tartalma nagyon magas (70 mg/100 g). Található benne B1-, B2-, B3-, B6-vitamin is.
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, vas, magnézium, cink, foszfor
Egyéb hasznos anyagai: élelmi rostban gazdag, szénhidrátokban szegény

Kedvező hatások
Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen.
Elősegíti a máj lebontó, salaktalanító munkáját.
Fogyasztása csökkenti a prosztata- és más daganatok kialakulásának esélyét.
Emészthetősége a legjobb a káposztafélék között. Ez még növelhető blansírozással és csökkentett főzési idővel.
Alacsony energia- (30 Kcal/100g) és szénhidráttartalma miatt fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek különösen ajánlott.

Kedvezőtlen hatások
Puffasztó hatása miatt körültekintően fogyasztandó. Nyersen semmiképpen se együk.

Javaslatok
Elkészítéséhez legjobb a gőzölés, párolás, így a vitaminok, és az ásványi anyagok nagy része megmarad benne.
Legkíméletesebben gyorsfagyasztással tárolható.

 

kelbimbó

Eredet
A 19. században Belgiumban nemesítették ki. A keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. A fejes káposzta közeli rokona.

Hasznos összetevők
Nagyon értékes növénynek tartják.
Színanyagai: klorofill
Vitaminjai: A-, B1-, B6-, C-, K-vitamin
Ásványi anyagai: Kiemelkedően magas a káliumtartalma, de van benne magnézium, kalcium, vas, mangán és foszfor is.
Egyéb hasznos anyagai: Fehérjetartalma nem teljes értékű, de a többi zöldségféléhez viszonyítva magas (4,5 - 5,3%), nagy mennyiségű élelmi rostot is tartalmaz. Találhatók benne glükozinolátok és egy zinigrin nevű fitokemikália. Omega3-zsírsavat is tartalmaz

Kedvező hatások
Elősegíti az immunrendszer működését és véd a fertőzésektől.
Elősegíti az idegek és az izmok megfelelő működését.
Szabályozza a vérnyomást.
Segíti a csontok és az izületek felépülését.
A vizsgálatok szerint jelentős rákmegelőző hatású.
Jelentős élelmi rosttartalma elősegíti a bélműködést, karbantartja a vastagbelet.

Javaslatok
Sokan kellemetlennek találják az ízét. Ez ellen a főzési idő megfelelő megválasztásával védekezhetünk. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például, a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. A jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük.

 

kelkáposzta

Eredet
Már a kőkorszakban is ismerték, de termesztése csak i. e. IV. századra vezethető vissza. Az igazi kelkáposztát, melyet mi ismerünk, a XV.-XVI. sz.-ban nemesítették, és őshazája a Genfi-tó környékén található. Hazánkban először 1664-ben Lippai György érsek tesz említést róla A veteményeskert című könyvében. A keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik.

Hasznos összetevők
A kelkáposzta az egyik legkedveltebb zöldségünk
Színanyagai: béta-karotin, klorofill
Vitaminjai: A, B2, C, E
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, mangán
Egyéb hasznos anyagai:100 grammban 3,6 g fehérje, 2,6 g élelmi rost található

Kedvező hatások
Klorofilltartalma a rákkeltő nitrozamin hatását gátolja
Béta-karotintartalma fontos szerepet játszik a peroxidok hatástalanításában.
Csökkenti a szájüreg-, nyelőcső-, gyomor-, tüdő-, és bélrák kockázatát.
100 gramm kelkáposzta mindössze 34 kcal energiát tartalmaz ezért fogyókúrázóknak különösen ajánlható.
Szabályozza a vérnyomást, jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
Elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják.

Kedvezőtlen hatások
Puffasztó hatása miatt célszerű előfőzni, ami viszont csökkenti a vitamintartalmát.

 

kenyér

Eredet
A kenyér tisztelete mai napig elevenen él. Őseink Isten áldása néven emlegették; nem volt szabad rálépni, eldobni, ha pedig leesett a földre, meg kellett csókolni, de legalább ráfújni. Az ókorban, a görög kultúrában a gazdagság és előkelőség szimbóluma volt a finomra őrölt lisztből készült kenyér, ám Hippokratész, betegeinek azt javasolta: egyék azt, amit szolgáik, vagyis korpás kenyeret, hiszen ez üdvös hatással van a bélrendszerre.

Hasznos összetevők
A teljes kiőrlésű kenyér számos hasznos összetevőt tartalmaz.
Vitaminjai: B1, B2
Ásványi anyagai: vas, magnézium, kálium, cink
Egyéb hasznos anyagai: fitokemikáliák, lignan, fehérjék, szénhidrátok

Kedvező hatások
Az "igazi" kenyérben a búza, a rozs vagy bármely más kenyérgabona magvait teljes egészében tartalmazza a liszt. A barna kenyér attól barna, hogy a lisztjéhez nemcsak a mag belsejét, hanem a héját, vagyis a korpát is megőrlik. S mivel a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona külső héját és a belső csírát is, gazdag rostban, tápanyagokban és más fitokemikáliákban.
A teljes kiőrlésű kenyérben lévő rostok ellenállnak az emésztőenzimeknek és vízmegkötő-képességük révén segítik a salakanyagok áthaladását a bélrendszeren.
A gabona külső héjában található lignanok antioxidánsként hatva gátolják a "rossz" LDL-koleszterin oxidációját.
Segíti a vérnyomás, a pulzusszám, az idegek és az izmok működésének szabályozását.
Részt vesz a hemoglobin termelődésében és az oxigén szállításában.
A koncentrációs képességek javításáért és a vér képződőséért felelős.
Erősíti az immunrendszert.
Növényi fehérjéi az izomépítéshez elengedhetetlenek.

Kedvezőtlen hatások
A fehér kenyérnek nagyon magas az úgynevezett glikémiás indexe, ezért serkenti az inzulinkiválasztást. Ameddig az inzulin a vérben található, addig a zsír, ahelyett, hogy elégne, egynesen a zsírsejtekbe vándorol és elraktározódik. A fehér kenyérben sok a kalória, ezért csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

körte

Eredet
A rózsavirágúak közé tartozó növénynemzetséghez tartozik. Nyugat-Európa, Észak-Afrika és Ázsia enyhe éghajlatú területein honos. Legalább 3000 éve termesztik.

Hasznos összetevők
Vitamintartalma csekély, de a leggazdagabb élelmi rostforrás.
Színanyagai: flavonoidok, karotin
Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin
Ásványi anyagai: foszfor, kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, bór, jód
Egyéb hasznos anyagai: szénhidrát (9,8 g/100g cukor és 3,1 g/100g élelmi rost), pektin

Kedvező hatások
Rendkívül előnyös a bélműködéshez.
Kedvező hatású a szívbetegek számára.
Csökkenti a vérnyomást.
Segít a csontritkulás megelőzésében.
Gyorsítja a méreganyagok kiürülését.
Csökkenti a zsírok felszívódását, ezért kedvező az érelmeszesedés ellen.
Segíti az élelmiszerekben előforduló mérgek és nehézfémek kiürülését.

 

kukorica

Eredet
Őshazája Dél- és Közép-Amerika.
A majáknak, az inkáknak és az aztékoknak évszázadokon keresztül alapeledelük volt az aranysárga mag.
Mexikóban tortilla néven fő eledelként és szent ételként tisztelték.
Hazánkban Mária Terézia idejében terjedt el, mint népélelem.
A kukoricát használják az állatok etetésére takarmányként, a textil- és papíriparban alapanyagként, a cigaretta gyártásában bevonóanyagként, továbbá főzve emberi fogyasztásra alkalmas.

Hasznos összetevők
Számos hasznos anyagot tartalmaz.
Vitaminjai: C, B3, E
Ásványi anyagai: vas, cink, kálium, kalcium, magnézium
Egyéb hasznos anyagai: karotinoidok (zeaxantin és lutein) szénhidrátok, szacharóz, fehérjék, zsírok, olajok, folsav

Kedvező hatások
antioxidáns hatású összetevőket is tartalmaz
számos krónikus megbetegedés megelőzésére alkalmas, többek között védik a szemet a látásromlás és a szürke hályog kialakulása ellen
fontos alapanyag a különböző táplálékallergiás étrendeknél, mivel igen ritkán vált ki allergiát
jelentős élelmi tartalma alkalmassá teszi, hogy alapját képezze az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak
a népi gyógyászat sokáig használta a kukoricát cukorbetegség és vesekő gyógyítására
a hagyomány azt tartja, hogy meleg időben testhőmérséklet-csökkentő hatása van
növeli az ellenálló képességet
egészséges a bőrnek és a hajnak,
oxigénnel látja el a szervezetet
vérképző, energiát adó és szíverősítő hatású

Kedvezőtlen hatások
A legnagyobb energiatartalmú zöldségnövényünk, így fogyókúra idején csak ritkán alkalmazzuk, és az összes rostszegény étrendnél mellőzzük.

Javaslatok
A gyenge bébikukorica különösen gazdag folsavban, ezért a folsavtartalom megőrzése érdekében csak rövid ideig főzzük.

 

lencse

Eredet
Őshazája a Földközi-tenger vidéke. Eredete a mai Afganisztán területéig vezethető vissza, ahonnan
eljutott Mezopotámiába, illetve Egyiptomba. Ezeken a területeken kezdtek el foglalkozni a termesztésével. Ősrégi táplálékunk, amelyet sok bronzkori és vaskori maglelete is bizonyít.

Hasznos összetevők
Sokrétűen felhasználható az egészséges, betegséget megelőző étrendben.
Vitaminjai: A, B1
Ásványi anyagai: vas, magnézium, kálium, cink
Egyéb hasznos anyagai: Fehérjében a leggazdagabb (26 g/100 g). Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is. Magas a szénhidrát tartalma is (53 g/100 g). Rost tartalma 4 g/100 g. Jelentős a folsav tartalma.

Kedvező hatások
A zöldségekhez képest magas az energiatartalma (1436 kJ, 342 Kcal/100 g), így nem jellemző alapanyaga a fogyókúrás étrendnek.
Alacsony glikémiás indexe miatt ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is.
csökkenti a vérnyomást
kiváló inzulinszabályozó, fokozatosan változtatja az inzulin szintjét
a benne lévő ligázok és proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását
segíti a vérképzést

Kedvezőtlen hatások
Komplex cukrokat tartalmaz, amiket a vastagbél baktériumok megtámadhatnak, gázt fejlesztenek.

 

lilahagyma

Eredet
A hagymafélék a legrégebben termesztett növények közé tartoznak. Valószínűleg már az írott történelem előtti időben is ismerték Indiában, Kínában és a Közel-Keleten.

Hasznos összetevők
Értékes, sokoldalúan felhasználható növény.
Vitaminjai: Nagy mennyiségben C, kis mennyiségben B1, B2, E
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, jód, cink, vas, foszfor, szelén, réz, magnézium, króm
Egyéb hasznos anyagai: Jellegzetes szagát tioalkoholok adják, található benne kvercetin, omega-3 zsírsavak, antocianinok, rostanyagok

Kedvező hatások
A kvercetin nevű flavonoid rendkívül kedvező hatású a vastagbéldaganatok megelőzésében. E mellet erős gyulladáscsökkentő hatású, kiváló az ízületi és más gyulladásos betegségek ellen.
Mindennapos fogyasztása csökkenti a mellrák, a prosztatarák és a gyomorrák kockázatát.
Vizsgálatok alapján:
gátolja az érelmeszesedést, a vérrőgök képződését
nyersen fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét
segít a koszorúér betegségek megelőzésében
csökkenti a vércukorszintet
enyhíti a megfázásos betegségeket, a köhögést, a hurutos légúti betegségeket.

 

méz

Hasznos összetevők
A legfigyelemreméltóbb gyógyító hatású termékek egyike.
Vitaminjai: B2
Ásványi anyagai: nátrium, kalcium, vas, foszfor

Kedvező hatások
erősíti az idegeket
a légzőszervekre ható összes természetes orvosság hatását növeli
megfázás esetén két evőkanál méz forró tejbe keverve csillapítja a köhögési ingert
a macskajaj megelőzhető, ha lefekvés előtt megeszünk két kanál mézet, a benne lévő gyümölcscukor ugyanis 30 százalékkal gyorsítja az alkohol lebontást
edzés közben, kifulladás esetén együnk meg egy nagy kanál mézet
a cukorral ellentétben alacsony glikémiás indexű, így a vércukorszintet egészen lassan emeli meg, ezáltal jobban bírjuk majd az igénybevételt
közvetlen energiaforrás, hiszen csak 1 százaléka szacharóz, a többi gyümölcs- és szőlőcukor, így a máj is lényegesen könnyebben és jobban feldolgozza, minta cukrot.
További előnye a cukorral szemben, hogy kíméli az emésztőrendszer belső falát.
Aki hozzászokik a mézhez, rövid időn belül kevesebb édességet fog fogyasztani, mert szervezete nem kívánja a túl édes dolgokat. És ezáltal - bármilyen hihetetlennek is tűnik - a méz még a karcsú vonalak megőrzésében is segítségünkre lehet.
Külsőleg alkalmazható horzsolásnál vagy hasonló sérülésnél, mivel kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, és megöli a baktériumokat, ha mézet kenünk a sebre és hagyjuk a levegőn rászáradni, a seb öntisztulással háromszor olyan gyorsan gyógyul, mint amikor nem kezelik mézzel.

Kedvezőtlen hatások
Minden kedvező tulajdonsága ellenére a kisbabáknak nem szabad mézet adni. Bélflórájuk ugyanis még nem elég érett, ezért kiszolgáltatottá válnak a mézben található baktérium-spórákkal szemben.

 

 

mandula

Eredet
Őshazája Nyugat-, Közép-Ázsia. A Földközi-tenger környéki mediterrán és szubtrópusi területeken, száraz, meszes talajokon elterjedt.
Az olajos magvak közül az egyik legrégebbi és legismertebb.
Magyarországon a 19. század végén kezdték termeszteni. Jelenleg elsősorban Baranyában, a Balaton-felvidéken és Vértesalján fordul elő.

Hasznos összetevők
Sokféleképpen felhasználható.
Vitaminjai: B1, B2, B3, B6 és E
Ásványi anyagai: kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink
Egyéb hasznos anyagai:
100 g mandula 20 g szénhidrátot tartalmaz, ebből 5 g cukor, 12 g élelmi rost.
Több, mint a fele különböző zsírokból és olajokból áll, ezek nagy része egyszeresen vagy többszörösen telítetlen.
Tartalmaz 22 g fehérjét is.

Kedvező hatások
Megakadályozza a vérerekben a lerakódást.
Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére és a fogakra.
Rendszeres fogyasztása hasznos a szívbetegségek megelőzésében.
Abelső barna héj antioxidáns tartalmú.
Olaja puhává, fényessé teszi a bőrt, használható enyhe napégés esetén.
Az olaj kipréselése után maradt mandulakorpa arcradírként használható, az elhalt sejtek eltávolítására.

málna

Eredet
Magyarországon őshonos, föld alatti tarackokat hajtó, kb. 2 m magas félcserje. Vörös bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be. Létezik sárga, lila és fekete változata is.

Hasznos összetevők
Sokféleképpen felhasználható.
Vitaminjai: Jelentős mennyiségű (26 mg/100 g) C-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint tartalmaz
Ásványi anyagai: vas, mangán, magnézium, kálium, réz, kalcium
Egyéb hasznos anyagai:
100 g málna 5,4 g cukrot, 6,5 g élelmi rostot, 0,3 g
zsírt tartalmaz.

Kedvező hatások
Jó szomjoltó (84 %-a víz.
Energiatartalma nagyon alacsony, kevesebb, mint 50 kalória/100 g.
Jelentős mennyiségű flavonoid, antociánok, szalicilsav és más antioxidáns tartalma miatt segít a rák, az öregedés és a neurodegeratív betegségek megelőzésében.
Segít a betegségek megelőzésében és a vérnyomás szabályozásában.
A népi orvoslás szerint segíti a szívbetegségek, a fogíny gyulladása esetén. Jó hatású vérszegénység esetén. Megelőzia a hólyaggyulladást és a vesekőképződést.

narancs

Eredet
A narancs eredetileg Dél- Kínából és Ázsia délkeleti részeiről származik.
Európába a XV. század második felében került.

Hasznos összetevők
A téli hónapok legkedveltebb C-vitaminforrása.
Színanyagai: antocianinok, béta-karotin
Vitaminjai: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin
Ásványi anyagai: jelentős a kalciumtartalma, ezenkívül vas, foszfor, kálium, foszfor, magnézium és szelén is található benne.
Egyéb hasznos anyagai: Elég magas a cukortartalma is (9 g/100 g). Rosttartalma 2,4 g/100 g. Tartalmaz még folsavat, pektint, fitokemikáliákat (flavonon heszperidin, limonen), citromsavat.

Kedvező hatások
erős vírus- és baktériumölő hatású (természetes antibiotikumokat tartalmaz.
enyhíti az influenzás tüneteket
magas kalciumtartalma miatt tejérzékenyeknek különösen előnyös, javítja a csont és fogképződést
segíti az emésztést és a bélműködést
antioxidánshatású összetevői védenek a szabadgyököktől
természetes koleszterincsökkentő
rákellenes hatású
gyulladásgátló
vérnyomáscsökkentő
a héjából kivont illóolajjal illatosított fürdő nyugtató hatású
leve arclemosóként is használható

 

őszibarack

Eredet
Kínában több, mint 6000 éve termesztik.
Júniustól egészen szeptemberig érnek különböző fajtái.

Hasznos összetevők
Sok formáját termesztik ennek a csonthéjas gyümölcsnek. Léteznekmoylhos héjú vagyis "szőrös" és fedőszőr nélküli, "kopasz" változatok. Ezeket nektarinoknak nevezik.
Nagy részük (85-90% víz)
Színanyagai: béta-karotint tartalmaznak a különböző fajták eltérő mennyiségben.
Vitaminjai: A- , C- és B3-vitamin.
Ásványi anyagai: Számottevő mennyiségben tartalmaz magnéziumot és kalciumot, valamint káliumot, cinket és szelént.
Egyéb hasznos anyagai: Antioxidáns hatású összetevőket is tartalmaz.

Kedvező hatások
Jó szomjoltók.
Energiatartalmuk nagyon alacsony.
Védenek a szabadgyökök ellen, ezért rákmegelőző hatású.
Hangulatjavító hatásúak, segítenek a nyugtalanság leküzdésében.
Vértisztítók és enyhe hashajtó hatásúak.
Kiegyensúlyozzák a hormonszintet.
Táplálják az izmokat és a csontokat.

 

paprika

Eredet
Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan körülbelül 500 éve került hozzánk. Jelenleg a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik.
Az inkák nemcsak ismerték, de termesztették is.
Európába Kolumbusz orvosa hozta 1494-ben, a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a 16-17. században, de csak a 19. században vált kereskedelmi áruvá.
Hazánkban a 18. században vált általánosan ismertté.
Először Szeged, majd Kalocsa környékén kezdték termeszteni.
Olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé, és teljesen átalakította a magyar konyhát.

Hasznos összetevők
Rengeteg formáját termesztik ennek a burgonyafélék családjába tartozó növénynek és ezek összetétele is eltérő.
Színanyagai: Számos különböző karotinoidot (pl. béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein, stb.) tartalmaznak a különböző fajták eltérő mennyiségben.
Vitaminjai: Magas a C-vitamintartalma (Szent-Györgyi paprikából vonta ki), de megtalálható benne a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin is.
Ásványi anyagai: kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, cink
Egyéb hasznos anyagai: Csípősségét a kapszaicin nevű vegyület adja. Tartalmaz flavonoidokat, kevés fehérjét, szénhidrátot, rostanyagokat és nagyon kevés zsírt is.

Kedvező hatások
antioxidáns hatású összetevőket is tartalmaz
szabad gyököket megfogó hatása révén védelmet nyújt a rákbetegségek ellen
védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát)
elősegíti a sebek gyógyulását
megelőzi a bőrbetegségeket
javítja a látást
a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatású
enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes
e nyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak
köptető hatású anyagokat is tartalmaz
a hörgőkben pangó váladékot felhígítja, könnyebben felszakad
fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát
megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhető el vele javulás
elűzi az álmosságot és felfrissít
javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása

 

paradicsom

Eredet
Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan körülbelül 500 éve került hozzánk.

Hasznos összetevők
Népszerűségét a benne lévő egészségvédő anyagoknak köszönheti.
Színanyagai: béta-karotin, likopin
Vitaminjai: B, C, E
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, króm
Egyéb hasznos anyagai: fehérjék, szénhidrátok, rostanyagok

Kedvező hatások
antioxidáns hatású összetevőket is tartalmaz
szabad gyököket megfogó hatása révén védelmet nyújt a rákbetegségek ellen
segít a tápanyagok és a salakanyagok távozásában
biztosítja a megfelelő folyadékszintet a szervezetben és normalizálja a szív ritmusát
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
különösen hasznos magas vérnyomás, depresszió, stressz és álmatlanság esetén
10 dkg paradicsom energiatartalma mindössze 22 kcal
a belőle készülő tartósított készítmények az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mivel színének megőrzéséhez feldolgozása nem történhet magas hőmérsékleten.
külsőleg is hatásos:
leégés esetén segít a paradicsompakolás
gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz
megtisztítja a bőrt
víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést

 

petrezselyem

Eredet
Feltehetőleg ázsiai eredetű, de ma már Európában is a konyhakertek legtöbbjében megtalálható.
Ősidők óta ízesíti, illetve díszíti ételeinket.
Az ókorban a petrezselyemgyökér az újjászületés jelképe volt.
Ma már mindenféle fodros-bodros petrezselymet lehet kapni a piacokon, amelyek díszítésre nagyon mutatósak, de az íz dolgában sokkal finomabb a hagyományos fajta.

Hasznos összetevők
Sokak örömmel használják a petrezselyemzöldet, mert jellegzetes édeskés íze, friss illata és élénk zöld színe üdévé, kívánatossá varázsolja az ételt látványában, illatában és ízében egyaránt.
Színanyagai: klorofill
Vitaminjai: Egy csomag petrezselyemzöld a napi szükséges B1-vitamin felét, a B2-vitamin másfélszeresét és a C-vitamin több mint 100%-át tartalmazza. Zöld leveleiben megtalálható még az A- illetve az E-vitamin is
Ásványi anyagai: vas
Egyéb hasznos anyagai: karotin, kámfor, illóolaj

Kedvező hatások
vizelethajtó hatása régóta ismert
segíti az emésztést
csökkenti a lázat
étvágygerjesztő
felfúvódás ellen is jótékony hatású
lábdagadás vagy magas esetén különösen ajánlott
gyógyteáját használják izületi fájdalmakra, mivel csökkenti az izületekben felhalmozódott savak okozta fájdalmat
javasolják köhögés ellen és kötőhártya-gyulladás borogatására is

Javaslatok
Fontos, hogy ne főzzük agyon, mert elveszíti vitamintartalmát és aromáját.
Az ételekbe tehetjük csokorba kötve is, de legjobb finomra vágva, közvetlenül a tálalás előtt salátába, levesbe, főzelékbe keverni, mert így illatosabb, szebb és vitamindúsabb marad.
Ha friss petrezselymet vásárolunk, fogyasztásig hagyjuk a gyökéren vagy állítsuk vízzel teli pohárba, és tegyük a hűtőbe.

 

ribizli

Eredet
Már az ókori rómaiak is használták, speciális gyógyhatása miatt köszvénybogyónak nevezték.
A kínai népi gyógyászatban vízhajtóként és légzéskönnyítőként népszerű évszázadok óta.

Hasznos összetevők
Már 30-40 db bogyócska fogyasztása fedezi az átlagos napi C-vitamin-szükségletet.
Színanyagai: flavonoidok, béta-karotin
Vitaminjai: C, B1, B2, B3, B6, E
Ásványi anyagai: kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas
Egyéb hasznos anyagai: zsírok, olajok

Kedvező hatások
hozzájárulnak a sejtlégzéshez, az egészséges haj fejlődéséhez
erősíti az idegeket
vízhajtó és izomerősítő hatású, ezáltal javítja a szív- és az érrendszer működését
tumorellenes és frissítő hatásúak.
vashiányos vérszegénység esetén hasznos
segít az influenza elleni védekezésben
csonterősítő, vérképző, koncentráció- és hangulatjavító hatású
a leveléből készített oldattal reumás fájdalmakat, ízületi bántalmakat, torokfájást, szájsebeket, köhögést, rekedtséget enyhítenek, magas vérnyomást csökkentenek.
nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyál képződést
megszárítva vesebaj elleni teát készítenek belőle.
magja a bélmozgást megindítja
a magjából nyert olaj fontos esszenciális zsírsavakat tartalmaz
zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók, ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt.

Javaslatok
Értékes C-vitaminját úgy őrizhetjük meg, ha hidegen kinyert levét cukorral és kevés tartósítószerrel szörpnek tesszük el.
Kiválóan alkalmas dzsemek, desszertek, levesek, borok és bólék készítéséhez, mártását vadhúsokhoz és halakhoz kínálhatjuk.

rizs

Eredet
Őshazája ismeretlen, Nagy Sándor volt az első, aki Mezopotámiában elterjesztette.
Termesztésére a történelmi Magyarországon a török időkben kezdődtek próbálkozások. Az első írásos emlékeink a Magyarország területén termesztett fajtákról a 18. századból maradtak ránk. Jelenleg Szarvas, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Kisújszállás, Békés, Csárdaszállás és Köröstarcsa határában találkozhatunk működő rizstelepekkel.

Hasznos összetevők
Az egyik legtökéletesebb táplálék.
Vitaminjai: B3, E
Ásványi anyagai: kálium, cink, kobalt, mangán, króm, nátrium
Egyéb hasznos anyagai: fehérje (17%), szénhidrátok, olajok, rostok

Kedvező hatások
fiatalít, elősegíti a bőr regenerációs folyamatait
feszessé teszi a bőrt
megakadályozza a sejtek túlsavasodását, valamint a zsírok és salakanyagok lerakódását az erre hajlamos testtájakon
jót tesz az izmoknak, a csontoknak és a körmöknek
só nélkül főzve vízhajtó hatású
serkenti az emésztést
nyugtató hatású, hasznos a depressziók gyógyításában
alacsony a glikémiás indexe, sokáig telítettségérzetet biztosít, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet
a főtt rizs 100 grammja kevés olaj mellett mindössze 100 kalóriát tartalmaz
segíti a víz- és az anyagcsere végtermékek kiválasztását
megakadályozza a folyadék újbóli felgyülemlését a szövetekben
a barna rizs jelentős mennyiségű energiát tartalmaz, és kiváló béltisztító hatású
az opál rizs a fényezettnél ízesebb és tápdúsabb
a vadrizs fontos B-vitaminokat és rendkívül sok ásványi anyagot tartalmaz

 

sajt

Eredet
A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeli cölöpépítmények leletei között találták, amely egy kivájt, szitaszerűen átlyuggatott eszköz volt.
Magyarországon a mai értelemben vett sajtkészítés a XVIII. században kezdődött el. Az első tejgazdaságot Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen.
A sajt nem más, minta tej szárazanyag-tartalmának feldolgozott és érlelt formája. A tej alvadásánál baktériumok termelik a tejsavat, azok bontják le a zsírokat és a fehérjéket, s eközben szagot hordozó molekulák is keletkeznek.
A sajtokat különböző kategóriákba sorolhatjuk: például
- a tejet adó állat szerint (tehén, juh, kecske, bivaly)
- az egyes sajtok állagától függően (kemény, félkemény, lágy, nemespenészes vagy ömlesztett)
- a sajtok szerkezete szerint (szabályos, lyukas)
- az egyes sajtfajták zsírtartalma szerint (zsíros, félzsíros, sovány)

Hasznos összetevők
Népszerűségét a benne lévő egészségvédő anyagoknak köszönheti.
Vitaminjai: nagyon jó A-vitamin-forrás
Ásványi anyagai: kalcium, cink, foszfor, magnézium
Egyéb hasznos anyagai: fehérjék, zsírok

Kedvező hatások
hasznos a fertőzések és mérgezések ellen
jó hatással van az izomműködésre, a csontokra és a fogak épségének megőrzésére
nagyon jó fehérjeforrás

Kedvezőtlen hatások
A legtöbb sajt titkos kalóriabombát rejt, ezért a zsírdús, tejszínes sajtokat csak ritkán fogyasszuk.

 

saláta

Eredet
Őshazája egyesek szerint Dél- Európa, mások szerint Afrika.
A 2500 éves egyiptomi sírokban is találtak már salátamaradványokat.
Az egyiptomiak után a görögök fedezték fel újra, és terjesztették el az egész kontinensen.
Hazánkba a XVI. században jutott el.
A salátának számos fajtája létezik, a legismertebbek: fejes-, lollo-, római-, cikória- és jégsaláta.
Neve a latin sal szóból ered.

Hasznos összetevők
Számos hasznos összetevőt és nagyon kevés energiát tartalmaz.
Színanyagai: klorofill, béta-karotin
Vitaminjai: B1, B2, B6, C (Vitamintartalma függ a frissességétől, az évszaktól, illetve a levelek elhelyezkedésétől.)
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas
Egyéb hasznos anyagai: almasav, citromsav, folsav, élelmi rostok

Kedvező hatások
segít alvászavarok, valamint fokozott lelki túlterheltség esetén
hasznos látásjavító és védi a nyálkahártyát is
a bőrt gyógyító és szépítő zöldségfélék között tartják számon
az immunrendszer munkáját is segíti
hatékony antioxidáns
a szervezet salaktalanításának nélkülözhetetlen eszköze
könnyen emészthető
élénkítő hatású
100 gramm mindössze 17 kalóriát, 2 gramm szénhidrátot és másfél gramm fehérjét tartalmaz, ezért bármennyit ehetünk
magas a teltségérzetet fokozó rosttartalma is

Javaslatok
Ne tároljuk műanyag zacskóban, mert az meggátolja a levelek természetes légzését. A hűtőszekrényben ne tegyük a zöldségtároló rekeszbe, állítsuk inkább az alsó rácsra, mert így az alsó része sem tud megromlani. Bármilyen salátát is veszünk, négy napnál tovább ne tároljuk, mert rohamosan veszít vitamintartalmából.

 

sárgadinnye

Eredet
Őshazája Ázsia.
Perzsiában és Afrikában már 4000 évvel ezelőtt termesztették .
Többféle fajtáját termesztik, léteznek sima, rücskös, hálós, vagy barázdált héjú, narancsszínű vagy zöldeshúsú változatok.

Hasznos összetevői
Nagy mennyiségű vizet és sok hasznos anyagot tartalmaz.
Vitaminjai: A, B1-, B2, B3, C
Ásványi anyagaik: cink, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán, foszfor, nátrium, réz
Egyéb hasznos anyagai: Béta-karotin, szénhidrátok (cukrok, rostanyagok), folsav

Kedvező hatásai
Lázas, gyulladásos betegségek esetén gyógyító hatású.
Hasi gyullasások (vékony- és vastagbélgyulladás) esetén jó hatást fejt ki.
Növeli az immunrendszer működését.
Jó hatású gyorgörcs és bélgörcs esetén.
Oldja a feszültséget.
Segíti az emésztést és salaktalanító hatású.
Erős, rendellenes menstruáció esetén is ajánlott a fogyasztása
Viszonylag kalóriaszegény (39 kcal/100 gramm) ezért fogyókúrázók is fogyaszthatják.

 

sárgarépa

Eredet
Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra, és a spanyolok jóvoltából jutott el az i. u. I. század táján Európába. Négyezer éves kultúrnövény. Eredetileg vékony, kemény és vad ízű gyökér volt. A késő római időkben kezdték nemesíteni. Jelenleg elterjedt narancssárga változatát holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.
Nálunk a XV. századtól kezdve termesztik.

Hasznos összetevők
Nyersen fogyasztva, főként gyerekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel.
Színanyagai: béta-karotin
Vitaminjai: Az A-vitamin előanyaga, valamint B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamin.
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium
Egyéb hasznos anyagai: almasav, citromsav, folsav

Kedvező hatások
Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.
Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet.
Segít kivonni a májban elraktározódó fémeket.
A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra.
Általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag.
Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Javaslatok
Használhatjuk levesek, saláták, főzelékek, hidegkonyhai készítmények, bébiételek készítésére, de nagyon sok ételkülönlegesség ízesítője, vagy díszítője is lehet.

 

spenót

Eredet
A spenót, más néven paraj Perzsiában őshonos.

Hasznos összetevők
Számos hasznos összetevőt és nagyon kevés energiát tartalmaz.
Színanyagai: klorofill, karotinoidok
Vitaminjai: A, C, E, K
Ásványi anyagai: kalcium, vas, kálium, magnézium, foszfor, jód, fluor
Egyéb hasznos anyagai:100 gramm mindössze 2,9 g fehérjét, 0,4 g zsírt tartalmaz és 3,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi nagyrészt teltségérzetet fokozó rost. Tartalmaz még triterpén-szaponinokat, betanint, oxálsavat és folsavat is.

Kedvező hatások
Rák prevenciós hatását több kutatás bizonyította már.
Elsősorban vastartalma miatt vált híressé, mert annak idején egy tizedesvesszővel elírták.
A szervezet salaktalanításának egyik kedvező eszköze.
Fogyasztását javasolják egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések esetén.
Kedvező hatású magas vérnyomás, keringési rendellenességek és vérszegénység esetén is.
Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható.
Terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet.

Kedvezőtlen hatások
Oxálsav tartalma gátolhatja a benne lévő ásványi anyagok felszívódását.
Magas oxalát- és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Javaslatok
Ne tároljuk műanyag zacskóban, mert az meggátolja a levelek természetes légzését. A hűtőszekrényben ne tegyük a zöldségtároló rekeszbe, állítsuk inkább az alsó rácsra, mert így az akó része sem tud megromlani. Bármilyen salátát is veszünk, négy napnál tovább ne tároljuk, mert rohamosan veszít vitamintartalmából.

szeder

Eredet
A rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség.
Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna.
Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban napos és félárnyékos helyeken fordul elő.
Csak Európában több mint 2000 fajtája található.

Hasznos összetevők
Vitaminjai:C-vitamin, K-vitamin, E-vitamin
Ásványi anyagai:magnézium, kalcium
Egyéb hasznos anyagai:
Kevés cukrot, sok élelmi rostot és luteint, antioxidánsokat tartalmaz.

Kedvező hatások
Energiatartalma kicsi.
Védi a szemet és gátolja a szembetegségek kialakulását.
Jó bőrvédő hatása van, serkenti a kollagén képződését.
Javítja az immunrendszer működését.
Segít meggátolni a vérrögképződést.

 

szelídgesztenye

Eredet
Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származó, a bükkfafélék családjába tartozó, 20-30 m magasra megnövő, nagylombú fa.
Hazánkban az 1950-es évektől kezdték nemesíteni és termeszteni főleg Kőszeg, Nagymaros és Sopron környékén, illetve a Mecsekben.

Hasznos összetevők
Magas szénhidrátoktartalma mellett számos hasznos összetevőt tartalmaz.
Vitaminjai: B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, foszfor, nátrium, magnézium, cink, mangán, réz
Egyéb hasznos anyagai: 100 grammban 30-40 gramm szénhidrát található, főleg keményítő, de sok rostanyagot is tartalmaz. Ezenkívül jelentős zsír- olaj- és fehérjeforrás is. Antioxidánsokat is tartalmaz.

Kedvező hatások
Gyakori fogyasztása hozzájárul a normális izomműködéshez.
Az idegrendszer működését is támogatja.
A táplálkozástudománysi szakemberek vérszegényeknek, gyomorbetegeknek, időseknek, legyengült fizikumú embereknek különösen ajánlják fogyasztását.
A népi gyógyászatban levelét és fájának kérgét is alkalmazzák köszvény, fejfájás és májbetegségek kezelésére.
A leveléből készült teával gargarizálva kezelhetők a felső légúti betegségek és a köhögés. Lázas betegségek ellen is iható.
Maghéjából és leveléből samponokat készítenek, a hajszálaknak csillogó fényt ad.

 

szőlő

Eredet
Több ezer éve teremesztett bogyós gyümölcs a mai Irán, Örményország, Azerbajdzsán vidékén.

A holocén időszak elején a Kárpát-medencében is megtelepedett több szőlőfaj, egyebek között a ligeti szőlő is, amit az Észak-Amerikából behozott, majd kivadult parti szőlő sokhelyütt kiszorított.

Hasznos összetevők
Az ősz népszerű, ízletes gyümölcse. Számos hasznos összetevőt tartalmaz.
Színanyagai: flavonoidok, antociánok
Vitaminjai: B1-, B2-, C-vitamin
Ásványi anyagai: kalcium, kálium, magnézium, szelén, vas
Egyéb hasznos anyagai: szőlőcukor- és gyümölcscukortartalma jelentős (18 és 22 gramm/100 gramm). Rostanyaga elsősorban cellulóz és pektin. Antibakteriális anyagok (oenin és rezveratrol).

Kedvező hatások
Azonnal felszívódó cukrokat tartalmaz.
Segíti a tápanyagok felszívódását és a vörösvértestek kéződését.
Segíti az agysejtek működését.
Jó hatású a csontok és a fogak képződésére.
Hatékony a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Antioxidánsokat is tartalmaz.
Magja, a belőle kivont olaj is számos hasznos anyagot tartalmaz.

 

uborka

Eredet
A töfélék családjába tartozó növény. Kelet-Indiából, a Himalája déli lejtőjéről származik.
Számos nemesített változatának három fő típusa és létezik:
- kígyóuborka (a képen) - ennek a legkevesebb a magja és a legvékonyabb a héja
- csemege uborka - sokkal kisebb
- bordás uborka - a kettő közötti méretű

Hasznos összetevők
Rendkívűl kevés kalóriát és sok hasznos összetevőt tartalmaz (főleg a héjában).
(10 dkg mindössze 15 kalóriát tartalmaz, mivel 96%-a víz)
Vitaminjai: A, B1-, B2-, B6-, C
Ásványi anyagai: kálium, magnézium, vas, szelén, kalcium, foszfor, nátrium, szilícium
Egyéb hasznos anyagai: folsav, rostanyagok

Kedvező hatások
Kedvező hatású a gyomor működésére.
Vízhajtó hatású, segíti a vesében leülepedett anyagok kiürülését, méregtelenít, salaktalanít.
Levét reumatikus fájdalmak ellen jó hatásúnak tartják.
Kozmetikumként üdébbé teszi a bőrt, fiatalító hatású.
Erősíti az immunrendszert.
Véd a szabadgyökök káros hatásaitól.
Hasznos a véréképzésben és a sejtosztódásban.
Ödémára, vizesedésre hajlamosaknak, káliumhiányban, köszvényben szenvedőknek különösen ajánlott.
Rovarcsípés esetén is kedvező hatású levét, vagy pépét a csípésre helyezni.
A magjából készült főzet vese- és hólyagproblémák esetén kedvező hatású.

Kedvezőtlen hatások
Egyes személyeknél a magja és a héja emésztési problémálat okozhat.

 

vöröshagyma

Eredet
Feltehetően Közép-Ázsiából ered, ősidők óta fogyasztják.

Hasznos összetevők
Értékes, sokoldalúan felhasználható növény.
Vitaminjai: Nagy mennyiségben C, kis mennyiségben B1, B2, E
Ásványi anyagai: kálium, kalcium, jód, cink, vas, foszfor, szelén, réz, magnézium
Egyéb hasznos anyagai: Jellegzetes szagát tioalkoholok adják, található benne kvercetin, omega-3 zsírsavak, rostanyagok

Kedvező hatások
A kvercetin nevű flavonoid rendkívül kedvező hatású a vastagbéldaganatok megelőzésében. E mellet erős gyulladáscsökkentő hatású, kiváló az ízületi és más gyulladásos betegségek ellen.
Mindennapos fogyasztása csökkenti a mellrák, a prosztatarák és a gyomorrák kockázatát.
Vizsgálatok alapján:
gátolja az érelmeszesedést, a vérrőgök képződését
nyersen fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét
segít a koszorúér betegségek megelőzésében
csökkenti a vércukorszintet
enyhíti a megfázásos betegségeket, a köhögést, a hurutos légúti betegségeket.

 

zeller

Eredet
A Földközi-tenger partvidékén és a Kaukázusban őshonos.
A zellergumót Kr. e. 800 tájékán már Homérosz is megemlítette - szelinon néven - az Odüsszeiában
Termesztését a görögök és az egyiptomiak kezdték el
A három fő fajt, a gumós, a halványító és a metélőzellert a rómaiak nemesítették ki. Az ókori Rómában pedig a szerelem és a vágy istenének áldoztak vele.
Európában csak a XVII. század végére terjedt el a termesztése.

Hasznos összetevők
Rendkívűl kevés kalóriát, és sok hasznos összetevőt tartalmaz.
Vitaminjai: E
Ásványi anyagai: kálium, kalcium
Egyéb hasznos anyagai: folsav, értékes illóolajok

Kedvező hatások
nyugtatóan hat a központi idegrendszerre
elősegíti a mély és nyugodt alvást
fenntartja a jó vérnyomást
ellensúlyozza a túlzottan s étrend káros hatásait
hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
enyhíti a menstruációs tüneteket
vérszegényeknek különösen ajánlott
segíti a sejtosztódást és a vörösvértest-képződést
szerepe van a vastagbélrák megelőzésében
fogyókúrázóknak különösen ajánlott (kevesebb benne a kalória, mint amennyit megrágásához és megemésztéséhez felhasználunk)
segíti a természetes súlyszabályozási folyamatokat is szervezetben
javítja az emésztést és az anyagcserét
fokozza a vizeletkiválasztást, illetve segíti az apró kövek kiürülését

Kedvezőtlen hatások
hajlamos a káros nitrát-vegyületeket felhalmozni, de ez csökkenthető gőzöléssel vagy forrázással

 

zöldbab

Eredet
Őshazájában, Mexikóban az indiánok legősibb eledele volt. Európába először a karós- vagy más néven kúszóbab került a XVI. században, és csak később vált ismertté a bokorbab, vagyis a zöldbab. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el a bab termesztése.

Hasznos összetevők
A mirelit vagy konzerv zöldbab ugyanúgy megőrzi az értékes anyagokat, mintha frisset fogyasztanánk.
Színanyagai: klorofill
Vitaminjai: B1, B2, C, K, folsav
Ásványi anyagai: magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfor, mangán
Egyéb hasznos anyagai: fehérjék, szénhidrátok, rostok, omega-3-zsírsav

Kedvező hatások
aktiválja az enzimek működését
biztosítja a sejtek energiaellátását
segíti a szívet és a vérkeringést
részt vesz az energiatermelő és energiafelhasználási folyamatokban
teljesítményre ösztönöz
gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést
jelentős szerepet tölt be a cukorbetegek és a fogyókúrázók étrendjében
100 gramm zöldbab 41 kalóriát, 90 g vizet, 5 g szénhidrátot, 2 g fehérjét, illetve élelmi rostot tartalmaz.
gyakori fogyasztása különösen fontos gyerekek, kismamák, szoptatós anyukák, stresszes életet élők és sportolók számára
elősegíti a káros anyagok szervezetünkből való gyors távozását
csökkenti a vastagbélgyulladás és a vastagbélrák kockázatát
kiváló vízhajtó hatása miatt hüvelyéből teát és levest készítve hasznos a szív és vesebetegségnél, hólyagpanaszoknál, köszvény, illetve reuma esetén

Kedvezőtlen hatások
Nyersen történő fogyasztása nem ajánlott, hiszen a hüvely egy nitrogéntartalmú glükozidot (phasint) tartalmaz, amely, ha hő hatására nem bomlik szét, különböző betegségeket okozhat.

 

zöldborsó

Eredet
Borsót találtak a tudósok Európa legrégibb őskori barlagjaiban és Trója város kiásott romjai között is. Nevét ismeri a szanszkrit nyelv. A történelemtudósok szerint a borsónövényt évezredekkel Krisztus születése előtt először Indiában termesztették.
Európában alig háromszáz éve fogyasztják. Kezdetben drága csemege volt.
Több mint 250 fajtája létezik.

Hasznos összetevők
A zöldborsó finom párolva, főzeléknek, levesnek, sőt még pucolás közben is jó belőle csipegetni.
Színanyagai: klorofill
Vitaminjai: B1, B2, B6, C
Ásványi anyagai: magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfor, mangán, réz
Egyéb hasznos anyagai: Háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a burgonya, szénhidrát tartalma is majdnem megegyezik vele (14,5 g/100g) és ebből ebből 5,7 g cukor és 5,1 g/100 g rost.

Kedvező hatások
Jó hatással van az izmok működésére.
Kedvező hatású az érrendszeri betegségeket, a gyulladások és az emésztési rendellenességek esetén.
Hozzájárul a megfelelő szívműködéséhez.
Normalizálja a vérnyomást.
Segíti az emésztést, serkenti a belek mozgását.
Fokozza a szerotonintermelést, ezért hangulatjavító, segít elkerülni a depressziót.

Kedvezőtlen hatások
Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét 80 kcal (340 KJ) / 100 g nyers zöldségben, így fogyókúra idején nem feltétlenül jó választás.

Javaslatok
A zöldborsó többféle képpen felhasználható. Ha valamilyen betegség gyógyításához használják a legjobb nyersen fogyasztani.
A héjával együtt centrifugázva (alapos mosás után) kellemes ital nyerhető, ami ízlés szerint keverhető más zöldségfélékkel.


Felhasznált irodalom